Dijital Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

dijital pazarlama bursa

Dijital pazarlama stratejisi nedir?

Dijital pazarlama stratejisi iş hedeflerinize ulaşmak için farklı dijital pazarlama kanallarından nasıl yararlanabileceğinize dair ayrıntılı bir plandır. Bir dijital pazarlama stratejisi tasarlarken hangi kanalları kullanacağınızı, her kanala atayacağınız kaynakları (insanlar, zaman ve para) ve sonuçlar açısından ne bekleyeceğinizi düşünmeniz gerekir.

Birçok dijital pazarlama yöneticisi veya küçük işletme sahibi tarafından yapılan yaygın bir hata, her şeyi bir kerede yürütmeye çalışmaları ve sonunda hiçbir sonuç almamalarıdır. Bu yüzden dijital pazarlama kampayalarını yönetirken projede yer alacak uzmanları ve bütçeyi doğru belirlemek gerekir.

Her bir dijital pazarlama stratejisi benzersiz, işletmenin özel ihtiyaçlarına ve hedeflerine dayalı olsa da tüm pazarlama kanallarının ortak bir hedef doğrultusunda nasıl çalışabileceğini anlamanıza yardımcı olacak örneği aşağıda okuyabilirsiniz.

Örnek: Dijital ürünler satan bir şirket için dijital pazarlama stratejisi (çevrimiçi kurslar, e-kitaplar vb.).

1. Adım: Web sitesi

İlk adım, hızlı ve mobil uyumlu bir web sitesi oluşturmaktır. Web sitesinde şirketi ve ürünlerini sunmak için birkaç açılış sayfası (veya satış sayfası) olmalıdır.

2. Adım: SEO

Bir sonraki adım, bir SEO denetimi gerçekleştirmek ve hangi alanların SEO için optimize edilmesi gerektiğini belirlemektir. Önce Teknik SEO, sonra On-Page SEO ve son olarak Off-Page SEO ele alınmalıdır.

3. Adım: İçerik pazarlama

Kapsamlı anahtar kelime araştırmasının sonuçlarına ve SEO denetiminin bulgularına dayanarak, aşağıdakileri içeren bir içerik pazarlama planı oluşturmalısınız:

  • Web sitesi için ne tür içerik oluşturulacak (metin ve videolar)
  • Ne zaman yayınlanacak (yayınlama takvimi)
  • Nasıl tanıtılacak (sosyal medya kanalları, e-posta ve PPC kampanyalarını içerebilir).

4. Adım: Sosyal medya pazarlama

Marka bilinirliğini ve satışını artırmak için tüm sosyal medya pazarlama kampanyalarından yararlanın. İşletmenizi pazarlamak için hangi sosyal medya kanallarının uygun olduğunu belirleyin (müşteri profiline göre) ve bu ağlarda içerik yayınlamak için bir zamanlama oluşturun.

Aynı zamanda, ürünlerinizle ilgilenmesi veya içeriğinizi sosyal medyada paylaşması en çok etkilenenlerin ve diğer kişilerin listelerini oluşturmaya başlayın.

5. Adım: E-posta pazarlama

Web sitenizdeki ve sosyal medya kanallarınızdaki çeşitli CTA (call to action) alanlarını kullanarak bir e-posta listesi oluşturmaya başlayın.

İlk hedefiniz insanların bülteninize kaydolmasını sağlamak veya ücretsiz materyal indirmek için kayıt yaptırmak veya ücretsiz denemelere kaydolmalarını sağlamaktır.

Abonelerinizi farkındalık aşamasından dönüşüm aşamasına “itmek” için birkaç e-posta pazarlama stratejisi oluşturun.

6. Adım: Tıklama başına ödeme reklamcılığı (PPC)

Yukarıdaki etkinliklere paralel olarak, Google’da ürünle alakalı anahtar kelimeler arayan ve web sitenizi ziyaret eden, ancak dönüşüm gerçekleştirmeyen kullanıcıların peşine düşmek üzere Facebook’ta veya diğer sosyal medya platformlarında yeniden pazarlama kampanyalarıyla kullanıcıları hedeflemek için bir Google Ads kampanyası oluşturun.

7. Adım: Video pazarlama

Yukarıdaki adımların bir kısmında video içeriği oluşturabileceğiniz konuları/anahtar kelimeleri belirlemiştik. Videolarınızı özel bir YouTube kanalında, Facebook, Instagram ve kampanyalarınızda hedeflediğiniz diğer platformlarda yayınlayın.

Her video için web sitenizde bir blog yazısı oluşturun ve videoyu metin içeriğiyle gömün.

8. Adım: Mobil pazarlama

Kullanıcıların App Store’dan indirebilecekleri, en son haberlerinizi ve kişilerin uygulamanız aracılığıyla kurslarınıza erişme yollarını içerecek bir mobil uygulama oluşturmayı düşünün.

9. Adım: Sonuçları ölçün ve analiz edin

Google analizlerinin doğru bir şekilde kurulduğundan ve yapılandırıldığından ve yukarıdaki kampanyaların etkinliğini doğru bir şekilde ölçebildiğinizden emin olun.

Bir excel sayfası oluşturun ve her bir kampanya için maliyet, ziyaret sayısı, dönüşüm sayısı, ulaşılan kişiler vb. ayrıntıları ekleyin.

Yukarıda dijital pazarlama stratejinizin neleri içermesi gerektiğinin bir özeti bulunmaktadır. Sınırlı kaynaklara sahip küçük bir işletmeyseniz tüm planı en baştan başlatamayacağınız normaldir. Yapmanız gereken; web siteniz, SEO ve içerik pazarlamanızla başlayarak adım adım ilerlemektir.

Bunları birkaç ay boyunca yerine getirmeyi başardığınızda yavaş yavaş trafik kazanarak ve gelirde bir artış yaşayacaksınız ve daha sonra oluşturacağınız dijital pazarlama kampanyalarına diğer araçları da ekleyebilirsiniz.

Dijital pazarlama, dijital teknolojileri kullanan ürün veya hizmetlerin internet, sosyal medya, cep telefonları veya diğer dijital ortamlar aracılığıyla pazarlanmasıdır.

Ayrıca, Sosyal Medya Pazarlaması, Arama Motoru Optimizasyonu ve E-posta Pazarlaması gibi farklı pazarlama stratejilerini kapsayan bir şemsiye terimdir.

Baskı, reklam panoları ve TV gibi geleneksel pazarlama yöntemleriyle karşılaştırıldığında, dijital pazarlama öncelikle veriye dayalıdır. Günümüzde birçok popüler dijital reklam platformu, kapsamlı veri analizi için kampanya raporlarına erişim sağlamaktadır.

Günümüzde Dijital Pazarlamacılar, hem internetin hem de teknolojinin birleşik güçleriyle, farklı müşteri davranışları veya kullanıcı etkileşimlerine ilişkin verileri toplayıp analiz edebilmekte ve böylece daha kişiselleştirilmiş içerik ve reklamları, daha iyi etkileşim ve sonuçlar için açıkça tanımlanmış kitlelere yönelik olarak kolaylaştırmalarını sağlamaktadır.