PPC (pay-per-click) Nedir?

bursa ppc ajansı

Arama motorlarından organik trafik almanın yanı sıra günlük olarak arama motorlarını kullanan ve web sitenize hedeflenmiş trafik elde eden milyonlarca kullanıcıdan faydalanmanın diğer yolu ücretli reklamlardır (PPC).

Google’da arama yaparsanız organik sonuçların üstünde ve altında, ücretli reklamlar sunulur. Ücretli arama ağı reklamcılığı ile kastettiğimiz budur. SEO ile yüksek dereceler elde etmeye çalışmak yerine, PSA ile sıralamalarda en üste yerleşebilirsiniz. Tabii ki, aşağıda göreceğimiz gibi PSA o kadar kolay değil. Bazı reklamverenler en üstteki reklam konumlarından biri için rekabet ettiğinde daha karmaşık hale gelir.

PPC ile yalnızca biri reklamınızı tıkladığında ve en yaygın kullanılan PSA sistemi (Google Ads) olduğunda ödeme yaptığınız anlamına gelir.

İşletmeler, hedef kitlelerinden gelen trafiği, satışları veya sorguları yönlendirmek için PPC’yi kullanır. Yaygın PPC platformları, olağanüstü bir hedefleme derinliğine izin verir; bu, yalnızca müşteri demografinize uyduğunu düşündüğünüz kişilerin önünde reklam sunabileceğiniz anlamına gelir.

Arama motorları, insanların hem ürün hem de hizmet tedarikçilerini aramasının bir numaralı yoludur ve işletmenizin sunduğu şeyleri arayan aktif bir kitle olduğunda, satış yapmak için bir fırsat vardır.

PPC, geleneksel reklamcılığın izin vermediği kesin bir hedefleme seviyesine sahip bu kişilerin önüne geçmenize yardımcı olabilir.

Google Ads, Google’a aittir ve reklamlarınızı Google, Youtube veya Google reklam ağına katılan binlerce web sitesinde göstermek için kullanmanız gereken platformdur.

PPC nasıl çalışır?

Çalışma şekli basittir, ancak çok fazla rekabete sahip nişler ve anahtar kelimelerle uğraşırken daha karmaşık hale gelir.

Sürece genel bir bakış:

  • Google Ads ile ücretsiz bir hesap oluşturuyorsunuz.
  • Reklam kampanyaları oluşturdunuz. Her kampanya bir dizi reklam grubu, anahtar kelime ve reklam içerebilir.
  • Hedef kitlenizi, yani kullanıcıların reklamlarınızı görebileceklerini belirtirsiniz (seçiminizi ülkeye, günün saatine, kullanıcının bulunduğu yere vb. Göre daraltabilirsiniz).
  • Kampanyayı başlatırsınız ve yalnızca biri reklamınızı tıkladığında ödeme yaparsınız.
  • Kampanyalarınızın sonuçlarını izler ve gerekli değişiklikleri yaparsınız.

Bir kullanıcı reklamınızı her tıkladığında ne kadar ödeme yapacağınız bir dizi faktöre bağlıdır. Sistem size önceden tıklama başına ne kadar borçlandırılacağınıza dair bir gösterge verecektir, ancak gerçek tutar işlem gerçekleştiğinde kararlaştırılır.

Google Ads açık artırma tabanlı bir sistemdir. Her bir tıklama maliyetinin ve reklamınızın görüneceği konumun “talep ve tedarik” e bağlı olduğu anlamına gelir.

Google’da her arama yapıldığında, Google Ads mevcut reklam konumları için bir açık artırma yapar. Daha fazla ödeme yapmak isteyen reklamverenler, kullanıcının amacını karşılama olasılığı daha yüksek olan kaliteli reklamlara sahiptir.

Örnek:

Bunu daha kolay anlaşılır hale getirmek için, ‘nişan yüzüğü’ satan ve insanların “Nişan Yüzüğü Satın Al” aradığında reklamlarının Google’ın ilk sayfasında gösterilmesini isteyen 20 reklamveren olduğunu varsayalım.

Google, organik arama sonuçlarının üstünde 3-4, altta da 2-3 reklam gösterir. Bu, ilk sayfada yalnızca 7 reklam noktasının olduğu, ancak 20 reklamveren olduğu anlamına gelir.

Bu 7 kullanılabilir konumda hangi reklamlar gösterilecek?

Burada tıklama başına ödeme pazarlama devreye giriyor. SEO’ya benzer şekilde, Google Ads sistemi de her bir reklamın nerede gösterileceğine karar vermeden önce bir dizi kuralı dikkate alır. Bazı faktörler tıklama başına ödemek istenen fiyat, reklamların kalitesi vb. gibi reklamverenler tarafından kontrol edilebilir, bazıları ise açık artırma sırasında belirlenir ve bazıları yalnızca Google tarafından bilinir.

Anlamamız gereken şey, ücretli reklamcılık web sitenizi Google’da tanıtmanın harika bir yolu olsa da, her zaman bir hesap oluşturmak ve bir kampanya yürütmek kadar basit değildir. Bir optimizasyon süreci var ve paranızı herhangi bir geri dönüş yapmadan kaybetmek istemiyorsanız, bu görevi profesyonel pazarlamacılara bırakmak en iyisidir.

PPC reklamları ne zaman kullanılır?

Hızlı sonuçlar istediğinizde – SEO’nun dezavantajlarından biri çalışmak için zaman almasıdır.

İstediğiniz anahtar kelimeler için yüksek sıralamalar elde etmek zaman alabiliyor. Bu nedenle SEO’nuz üzerinde çalışırken ve daha yüksek sıralamalar ve organik trafik almak için sabırla beklerken, Google Ads’de bir kampanya başlatabilir ve trafiği bu şekilde alabilirsiniz.

Trafik için ödeme yapacaksınız ancak yatırım getirisi pozitif olduğu sürece kaybetmekten daha fazla kazanacaksınız.

SEO ile zaten bazı iyi sonuçlarınız varsa, işletmeniz için organik trafik oluşturan aynı anahtar kelimeler için reklamlar yayınlayarak pazar payınızı artırabilirsiniz. SEO, müşterileri elde etmenin harika bir yoludur, ancak işletmeniz buna bağlıysa PPC reklamlarının ikinci bir çıkış yolu olması daha iyidir.

Arama sonuçlarının etkisini izlemek istediğinizde – PPC’nin geleneksel reklam kanallarına göre en büyük avantajlarından biri platformdan getirileri kolayca ölçme ve izlemeye olanak vermesidir.

Google Ads ve Bing Ads gibi tüm popüler platformlar sipariş veya müşteri adayı değerleri de dahil olmak üzere dönüşümleri izlemenize olanak tanır. Ayrıca belirli reklam gruplarının ve anahtar kelimelerin yatırım getirisini de ayrıntılı bir düzeyde görmenizi sağlar (yatırım getirisini artırmak için zaman içinde bir kampanyanın verimliliğini ve performansını etkin bir şekilde iyileştirmek için veri ve içgörüleri kullanabileceğiniz anlamına gelir).

PPC, reklamlarınızın ne zaman yayınlanacağını (günün saati ve haftanın günü dahil) tam olarak kontrol ettiğiniz ve reklamları istediğiniz gibi kolayca açıp kapatabileceğiniz için bunu yapmanın mükemmel bir yoludur.

PPC

PPC, reklamlarınızı, sunduğunuz şeyi aktif olarak arayan arama yapanlarla bağlamak için tasarlanmış, ucuz ve ölçeklenebilir bir web pazarlama biçimidir. En akıllı ücretli arama pazarlama kampanyaları tıklama başına ödeme veya PPC kampanyalarıdır ve bunların arkasındaki mantık basitçe özetlenebilir: işinizle ilgili anahtar kelimeler için bir arama motorunun sponsorlu bağlantılarına reklam yerleştirme için teklif verirsiniz, sonra arama için ödeme yaparsınız.

Her tıklama için ödeme yapmak, sonunda çok fazla ödeme yapacakmışsınız gibi görünebilir, ancak iyi tasarlanmış bir kampanyada bunun tersi doğrudur. Potansiyel müşterileriniz reklamlarınızı yalnızca tam olarak sunduğunuz ürünleri veya hizmetleri aradıklarında görecekleri için, satın alma noktasında sıradan bir tarayıcıdan çok daha olasıdırlar. Ve bu nedenle, doğru araştırma ve biraz kurcalamayla, yerleştirdiğiniz ücretli arama reklamları aslında onları yerleştirmenin maliyetinden çok daha fazlasını size kazandıracaktır.