Teknik SEO Nedir? Teknik SEO Nasıl Uygulanır?

teknik seo nedir

Teknik SEO web sitenizi tarama ve dizine ekleme aşaması için optimize etme işlemini ifade eder. Teknik SEO ile arama motorlarının web sitenize herhangi bir sorun olmadan erişmesine, taramasına, yorumlamasına ve dizine eklemesine yardımcı olabilirsiniz.

Buna “teknik” denir, çünkü web sitesinin gerçek içeriği veya web sitesi tanıtımıyla ilgisi yoktur. Teknik SEO’nun temel amacı bir web sitesinin altyapısını optimize etmektir.

Teknik SEO’nun gerçek anlamının ne olduğunu anlamak için bazı temel terminoloji ile başlayalım.

Teknik SEO için en iyi uygulamalar

Teknik SEO’nun ne olduğu açıkladıktan sonra izlenecek en iyi uygulamaların neler olduğunu görelim. Kendi Teknik SEO denetiminizi gerçekleştirmek için aşağıdaki listeyi kullanabilirsiniz.

  • Tercih edilen bir alan adı belirtin
  • Robots.txt dosyasını optimize edin
  • URL yapınızı optimize edin
  • Navigasyon ve site yapısı
  • Breadcrumb menüler
  • Yapısal veri işaretlemeyi uygulama
  • Yinelenen URL’ler
  • 404 sayfasını optimize edin
  • XML site haritası optimizasyonu
  • SSL ve HTTPS
  • Web sitesi hızı
  • Mobil uyumluluk
  • Hızlandırılmış mobil sayfalar (AMP)
  • Sayfalandırma ve çok dilde web siteleri
  • Webmaster araçları

Tercih edilen bir alan adı belirtin

Web sitenizi veya blogunuzu kurarken, tercih ettiğiniz alan adını belirtmeniz gerekir. Bunu yaparak, arama motorlarına web sitenizin ömrü boyunca hangi alanın varyasyonunu kullanmak istediğinizi bildirirsiniz.

Bunu neden yapmanız gerektiğine bakalım.

Bir web sitesine varsayılan olarak bir alan adının önünde www ve www olmadan erişilebilir.

Örneğin, alan adınız example.com ise, web sitenize hem https://www.example.com hem de https://example.com (yani www olmadan) erişilebilir.

Bu kullanıcılar için uygun olsa da, arama motorları için kafa karıştırıcı çünkü bunları iki farklı web sitesi olarak görüyorlar. Bu nedenle dizin oluşturma sorunları, yinelenen içerik sorunları ve sayfa sıralaması kaybı ile karşılaşabileceğiniz anlamı taşır.

Bu sorunu çözmek için tercih ettiğiniz alan adını ayarlamanız ve arama motorlarını seçiminiz hakkında bilgilendirmeniz gerekir.

www ya da www olmadan?

Sık sorulan sorulardan biri, alan adlarının önünde www kullanıp kullanmamak veya www olmayan sürümle gitmek olup olmadığıdır. Bir biçimi diğerine göre seçmenin SEO avantajı yoktur, kişisel tercih meselesidir.

Etki alanlarının önünde www olması daha doğal görünüyor, ancak http sürümüyle gitmeye karar verirseniz yanlış bir şey yok.

Önemli olan arama motorlarını kararınız hakkında bilgilendirmek ve web sitenizin ömrü boyunca tutarlı olmaktır.

Tercih ettiğiniz alan adı nasıl ayarlanır?

Geçmişte tercih ettiğiniz alan adını belirleme ayarı Google Search Console‘da mevcuttu, ancak Google bu seçeneği kaldırmaya ve standart URL’lere güvenmeye karar verdi.

Robots.txt’nizi optimize edin

Tercih ettiğiniz alan adını ayarlamayı tamamladıktan sonraki adım robots.txt dosyanızı kontrol etmek ve optimize etmektir.

Robots.txt dosyası nedir?

Robots.txt, web sitenizin kök dizininde bulunan ve arama motorlarına web sitenizin hangi sayfalarını tarayabilecekleri ve dizinlerine ekleyebilecekleri konusunda talimatlar veren bir metin dosyasıdır.

Bu dosyanın biçimi çok basittir ve çoğu durumda dosyada herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmez.

URL yapınızı optimize edin

Teknik SEO denetim listenizdeki bir sonraki öğe web sitenizin URL yapısını gözden geçirmektir. URL yapısıyla URL’lerinizin biçimini kastediyoruz.

En iyi SEO uygulamaları URL’ler hakkında aşağıdakileri belirler:

  • Küçük harfler kullanın.
  • URL’deki kelimeleri ayırmak için – tuşunu kullanın.
  • Onları açıklayıcı hale getirin.
  • Gereksiz karakterler veya kelimeler kullanmaktan kaçının.
  • Hedef anahtar kelimelerinizi URL’de anahtar kelime doldurma olmadan kullanın.

Genel olarak, kalıcı bağlantı yapınızın biçimini tanımladıktan sonra yapmanız gereken tek şey yeni içerik yayınlarken URL’lerinizi optimize etmektir.

Örneğin, “Teknik SEO Nedir?” başlıklı sayfamızda kullandığımız URL yapısı “https://cresadigital.com/teknik-seo-nedir”

Navigasyon ve web sitesi yapısı (site haritası)

Bir web sitesinin yapısı birçok nedenden dolayı çok önemli bir SEO faktörüdür. Kullanıcıların bir web sitesinde daha uzun süre kalma ve daha hızlı bir şekilde istediklerini bulma olasılıkları daha yüksektir ve arama motorları bir web sitesini daha kolay anlayabilir ve dizine ekleyebilir.

Birçok web yöneticisinin yaptığı büyük bir hata, web sitelerini dönüşümler için optimize etme çabalarında, navigasyon ve site yapısını unutmaları ve SEO’larına zarar vermeleri.

Tipik bir örnek, kullanıcılardan arşiv sayfalarını gizlemek ve tüm içeriği tek bir kategori altında tutmaktır.

Geçmişte arşiv sayfalarının veya birden fazla kategori sayfasının SEO’nuza zarar verebileceği düşünülüyordu, ancak bu kötü bir SEO uygulaması. Google belirli bir sayfayı değerlendirirken bir web sitesinin genel yapısını dikkate alır ve bu göz ardı edilmemesi gereken bir şeydir. Tabii ki, herhangi bir fayda sağlamak istiyorsanız kategori sayfalarınız optimize edilmelidir.

Breadcrumb menüler ekleyin

Sayfa işareti menüsü (breadcrumb) sayfanın üstünde veya altında, kullanıcıların önceki bir sayfaya (genellikle kategori sayfası) veya bir web sitesinin ana sayfasına gitmesine olanak tanıyan bir dizi bağlantıdır.

Bir breadcrumb menüsü iki ana amaca hizmet eder: kullanıcıların tarayıcılarında geri düğmesine basmak zorunda kalmadan bir web sitesinde kolayca gezinmelerine yardımcı olur ve arama motorlarına bir web sitesinin yapısı hakkında başka bir ipucu verir.

Google tarafından şiddetle tavsiye edildiği için, breadcrumb çeşitli SEO Kılavuzlarında bir SEO öğesi olarak belirtilir. Breadcrumb etkin değilse, web sitenizde etkinleştirildiklerinden ve uygun şemaya sahip olduklarından emin olun.

Yapısal veri işaretleme ve SEO

Google tarafından arama sonuçlarında yoğun bir şekilde kullanıldığı için yapılandırılmış veriler son birkaç yılda giderek daha önemli hale geliyor.

Yapısal veri nedir?

Basit bir ifadeyle yapılandırılmış veriler web sayfalarınıza arama motoru tarayıcılarının görebileceği ve içeriğinizin ne ile ilgili olduğunu anlamalarına yardımcı olabileceğiniz koddur. Bu, verilerinizi arama motorlarına anlayabilecekleri bir dilde tanımlamanın bir yoludur.

Yapılandırılmış veriler Teknik SEO ile nasıl ilişkilidir?

Yapısal veriler bir web sitesinin içeriğiyle ilgili olmakla birlikte Teknik SEO’nun bir parçasıdır, bu aşamayı doğru yapmak için web sitenize kod eklemeniz gerekir. Genellikle yapılandırılmış veri tanımını bir kez eklersiniz ve daha sonra bu konuda hiçbir şey yapmanız gerekmez.

Örneğin, breadcrumb durumunda yapılandırılmış verilerinizi bir kez yapılandırmanız gerekir ve başka bir işlem yapmanız gerekmez.

Yapısal veri kullanmanın faydası nedir?

Öne çıkan snippet’ler bilgi grafiği girişleri vb. yoluyla SERPS’deki girişlerinizin sunumunu geliştirmenize ve tıklanma oranınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Yapısal verilerin kullanımları nelerdir?

İçeriğinizi tanımlamak için yapılandırılmış verileri kullanmanın birçok yolu vardır. En popüler olanları: makaleler, tarifler, etkinlikler, iş ilanı, yerel işletme ve daha fazlası.

Yinelenen URL’lerinizi kontrol edin

Web sitenizin her sayfasında standart bir URL olmalıdır. Yazılarınızın ve sayfalarınızın <head> kısmına <link rel = ”canonical” href = ”yourpageurl”> etiketi eklenerek tanımlanır.

Standart URL nedir?

Google’a, web sitenizi dizine eklerken bir sayfanın hangi sürümünün dikkate alınacağını söylemenin basit bir yoludur. Kavram, tek bir sayfanın çeşitli URL’ler aracılığıyla erişilebilir olduğu tercih edilen alana benzer.

Benzer içeriğe sahip sayfalarınız olduğunda rel = ”canonical” öğesini, sayfalama amaçları için ve diğer web sitelerinden web sitenize içerik eklerken yinelenen içerik sorunlarından kaçınmak için kullanabilirsiniz.

Genel bir kural olarak tüm web sitesi sayfalarınız için standart bir URL belirtmelisiniz.

Web sitenizin standart bir URL sağlayıp sağlamadığını kontrol etmenin en basit yolu sayfalarınızdan herhangi birini ziyaret etmek, sayfanın herhangi bir yerine sağ tıklamak ve KAYNAĞI GÖSTER seçeneğini belirlemektir. Rel = canonical öğesini arayın ve değeri araştırın.

Kurallı bir referans bulamazsanız bunu otomatik olarak eklemek için bir eklenti kullanabilirsiniz (WordPress kullanıyorsanız Yoast SEO kullanabilirsiniz) veya kodunuzda gerekli değişiklikleri yapmak için bir geliştirici kiralayabilirsiniz.

Diğer teknik SEO öğelerinde olduğu gibi web sitenizi standart URL’yi doğru şekilde çıkaracak şekilde ayarladıktan sonra başka bir şey yapmanız gerekmez.

404 sayfanızı optimize edin

Ziyaret edilen URL web sitenizde bulunmadığında kullanıcılara bir 404 sayfası gösterilir. Sayfa silinmiş, URL değiştirilmiş veya tarayıcılarındaki URL yanlış yazılmıştır.

Çoğu modern WordPress teması varsayılan olarak 404 sayfayı optimize etmiştir, eğer değilse bir eklenti kullanarak veya tema şablonlarınızı düzenleyerek 404 sayfanızın SEO dostluğunu kolayca yapabilirsiniz.

Optimize edilmiş 404 sayfası nedir?

Optimize edilmiş bir 404 sayfası:

  • Web sitenizle aynı yapıya ve gezinme menülerine sahip olun.
  • Ziyaretçilere samimi bir dilde, aradıkları sayfanın artık kullanılamadığını söyleyin.
  • Onlara alternatifler verin (diğer ilgili sayfaları önerin).
  • Önceki sayfaya, ana sayfanıza veya diğer önemli sayfalara geri dönmeyi kolaylaştırın.

404 sayfanızı nasıl kontrol edersiniz?

404 sayfanızın nasıl göründüğünü test etmek çok kolay. Yeni bir tarayıcı penceresi açın ve web sitenize mevcut olmayan bir URL yazın. Tarayıcıda gösterilecek olan şey 404 sayfanızdır.

404 sayfanızı optimize etmek için fazla zaman harcamayın, bir sayfa bulunamadığında özel bir 404 sayfası döndürdüğünden emin olun.

XML site haritanızı optimize edin

Teknik SEO’nun en önemli unsurlarından biri XML site haritası optimizasyonu.

XML Site Haritası, web sitenizde bulunan tüm sayfaları / yayınları listeleyen bir XML dosyasıdır. Başlıklarının yanı sıra yayınlanma tarihi ve son güncelleme tarihini de içerir.

Arama motorları, bir web sitesini tararken XML site haritasını onlara rehber olarak kullanabilir.

XML site haritanızı nasıl optimize edersiniz?

XML site haritası optimizasyonu basittir, yalnızca site haritanıza web siteniz için önemli olan sayfaları ekleyin. Çoğu durumda bunlar sayfalarınız, yayınlarınız ve kategorilerinizdir.

Site haritası etiket sayfalarınıza, yazar sayfalarınıza veya kendi başına orijinal içeriği olmayan diğer sayfalara dahil etmeyin.

Yeni bir sayfa yayınlandığında veya bir sayfa güncellendiğinde site haritanızın otomatik olarak güncellendiğinden emin olun.

Site haritanızı Google ve Bing’e göndermek ve durumunu kontrol etmek için Google Arama Konsolunu ve Bing Web Yöneticisi araçlarını kullanın.

SSL ve HTTPS

İnternetteki en son trend güvenlik. HTTPS, bilinen bir sıralama sinyalidir ve kullanıcılarınıza güvenmenin ek bir yoludur.

Sunucunuza bir SSL yüklediğinizde, web sitenize http değil https kullanılarak erişilebilir. Bu, web siteniz ve sunucunuz arasında aktarılan tüm bilgilerin (kullanıcı adları, şifreler, kişisel veriler vb.) Şifreli olduğunu gösterir.

Geçmişte SSL, E-Ticaret web siteleri için önemliydi, ancak günümüzde internetteki herhangi bir web sitesinde bir SSL yüklü olmalıdır.

SSL yüklü değilse yapılacak ilk şey barındırma sağlayıcınızla iletişim kurmak ve hesabınızda SSL’yi etkinleştirmelerini istemek ve ardından sıralamanızı kaybetmeden web sitenizde SSL’yi etkinleştirmek için bir taşıma prosedürünü izlemeniz gerekir. SSL eklemek, yeni bir alana taşınmaya benzer, bu nedenle prosedürü dikkatli bir şekilde izlemeniz gerekir.

Web sitesi hızı

Bilinen başka bir sıralama sinyali web sitesi hızıdır. Google, tüm SEO önerilerinde ve çalışmalarında hızın öneminden bahsediyor ve daha hızlı web sitelerinin daha yavaş web sitelerinden daha iyi performans gösterdiğini doğruluyor.

Web sitesi hızıyla uğraşmak teknik bir sorundur ve iyi sonuçlar almak için web sitenizde ve altyapınızda değişiklik yapılmasını gerektirir. Başlangıç ​​noktanız üç araç kullanarak hızınızı kontrol etmektir: google sayfa hız bilgileri, Pingdom araçları ve google mobil hız aracı.

Yukarıdaki araçlar hızınızı artırmak için neleri değiştirmeniz gerektiğine dair bazı öneriler verecektir, ancak yukarıda belirttiğimiz gibi teknik bir sorundur ve size yardımcı olması için bir geliştirici ile görüşmeniz gerekebilir.

Mobil uyumluluk

Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak isteğe bağlı değildir. Muhtemelen kullanıcılarınızın çoğu mobil cihazlarda ve Google tarafından mobil ilk dizinin tanıtımından sonra hızlı mobil cihazlara uygun bir web siteniz yoksa sıralamanız etkilenecektir.

Mobil uyumluluk Teknik SEO’nun bir parçasıdır, çünkü düzgün yapılandırılmış bir mobil uyumlu temaya sahip olduğunuzda bununla tekrar uğraşmanız gerekmez. Aynı zamanda nasıl kurulacağı konusunda teknik bilgi gerektiren bir görevdir. Yapılacak ilk şey, Google’ın bu aracını kullanarak web sitenizin mobil cihazlara uygunluğunu kontrol etmektir. Web siteniz testi geçemezse, yapacak çok işiniz vardır ve bu ilk önceliğiniz olmalıdır. Testi geçse bile, mobil ve SEO hakkında bilmeniz gereken birkaç şey var:

  • Mobil web siteniz masaüstü sitenizle aynı içeriğe sahip olmalıdır. Mobil ilk dizinin tanıtımıyla Google, mobil web sitelerini mobil içeriklerine göre sıralamaya çalışacak ve böylece masaüstünüzde bulunan tüm içerik mobil cihazlarda da kullanılabilir olmalıdır (dahili bağlantılar veya masaüstü web sitenizde bulunan diğer öğeler dahil).
  • Mobil web siteniz 6 saniyeden daha kısa sürede yüklenmelidir (3G’de test edildiğinde).
  • Mobil cihazlarda (masaüstüne kıyasla) daha düşük bir dönüşüm oranına sahip olmak normaldir, ancak mobil web sitenizi mümkün olduğunca optimize etmeye çalışmamanız gerektiği anlamına gelmez.
  • Mobil cihazlarda pop-up’ları kullanmaktan kaçının.
  • AMP web sitesi, hızlı bir mobil web sitesine sahip olmanın yerini tutmaz. Web sitenizde Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’ı etkinleştirmiş olsanız bile, kolay ve hızlı bir mobil web sitenizin olması gerekir. Mobil ilk dizin, AMP sayfalarını mobil uyumlu sayfaların yerini almaz.

Zaten duyarlı bir web siteniz varsa büyük olasılıkla mobil ilk dizin için endişelenmenize gerek yoktur, ancak bir alt alan veya klasörde ayrı bir mobil web siteniz varsa masaüstü web sitenizle aynı içeriğe sahip olduğundan emin olun.

Hızlandırılmış mobil sayfalar (AMP)

Hızlandırılmış mobil sayfalar mobil web’i daha hızlı hale getirme çabasıyla Google tarafından sunulan nispeten yeni bir kavramdır. Basit bir ifadeyle AMP ile normal HTML’nin bir kesilmiş sürümü olan AMP HTML’yi kullanarak web sitenizin bir sürümünü sağlarsınız.

Web siteniz için AMP sayfaları oluşturduğunuzda mobil uyumlu sayfalardan daha hızlı (neredeyse anında) yüklenen özel bir Google önbelleği aracılığıyla saklanır ve kullanıcılara sunulur.

SEO topluluğunda AMP sayfalarını benimsemeniz gerekip gerekmediği konusunda uzun bir tartışma var. Bu yaklaşımı kullanmanın hem avantajları hem de dezavantajları var.

AMP’nin en önemli artıları ve eksileri:

AMP Artıları

  • Mobil sayfalarınızı daha hızlı hale getirin.
  • Tıklanma oranını potansiyel olarak artırabilir (mobil kullanıcılardan).

AMP Eksileri

  • Uygulaması kolay değil. WordPress’te bile AMP eklentisini etkinleştirmek yeterli değildir.
  • AMP sayfalarını e-posta pazarlama amacıyla kullanamazsınız.
  • İyi bir AMP web sitesi oluşturmanıza yardımcı olması için bir geliştirici tutmanız gerekir.
  • İki farklı web sitesinden (normal web siteniz ve AMP web siteniz) raporları tutmanız ve dikkate almanız gerektiğinden, analizleriniz ve raporlarınız kafa karıştırıcı olacaktır.

Sayfalandırma ve çok dilli web siteleri

Teknik SEO denetim listenizdeki son iki öğe sayfalama ve çok dilli web siteleridir. Her ikisi de çok teknik görevlerdir ve sadece web siteniz için geçerliyse ilgilenmeniz gerekir.

Sayfalara numara koyma (pagination)

Sayfalandırma, uzun bir sayfayı birden çok daha kısa sayfaya bölmek istediğinizde ve kategori sayfalarınızda sayfalamayı etkinleştirdiğinizde kullanılır.

Yinelenen içerik sorunlarından kaçınmak ve ana sayfanıza bağlantıları ve sayfa sıralamasını birleştirmek için, arama motorlarına sonraki sayfaların ana sayfanın devamı olduğunu bildirmek için rel = ”next” ve rel = ”prev” bağlantılarından yararlanabilirsiniz.

Google, sitenizin kodunda rel = ”next” ve rel = ”prev” bağlantılarını bulduğunda, ana sayfanın hangisi olduğunu anlar ve dizine ekleme amacıyla kullanır.

Çok dilli web siteleri

Web sitenizde birden fazla dilde içerik varsa Google’a site yapınız ve içeriğiniz hakkında daha fazla bilgi vermek için hreflang özelliğini kullanmanız gerekir.

Bu, kullanıcılara doğru içeriği sunmalarına yardımcı olur (yani, İsveçli kişilere İsveççe içerik göstermek için) ve aynı zamanda yinelenen içerik ve dizin oluşturma sorunlarından kaçınarak SEO’nuzu optimize etmenize yardımcı olur.

Webmaster araçları

En önemli Teknik SEO görevlerini yerine getirmek için web yöneticisi araçlarının yardımına ihtiyacınız var. Webmaster araçları arama motorları tarafından sağlanır ve bir web sitesini teknik SEO için optimize etmek için kullanılabilir.

En eksiksiz araç grubu, Google tarafından sağlanan Google Search Console‘dur.

Google arama konsolu ile robots.txt dosyanızı test edebilir, Google’a bir site haritası gönderebilir ve tarama hatalarını bulup düzeltebilirsiniz.

Sitenizi Google ve Bing web yöneticisi araçlarına kaydetmeniz ve temel ayarları yapılandırmanız önemle tavsiye edilir.