Dijital Dönüşüm
Dijital dönüşüm, markaları ve dijital pazarlama süreçlerini doğrudan etkileyerek markaların dijitalde yer alarak daha fazla hedef kitleye ulaşmasını sağladı.
Dijitalleşme ile markalaşma ve pazarlama adımlar dönüşüme uğrayarak dijital platformlarda hedef kitlenin markalarla olan etkileşimini artırarak kitlenin markalaşma pazarlama sürecinde daha etkin bir rol oynamasını sağladı. Pazarlamayı daha ucuz ve verimli hale getirdiğinden yeni markaların da pazarda önü açıldı.
Dijital dönüşüm, teknolojilerin, süreçlerin ve yetkinliklerin tüm düzeylerde ve işlevlerde aşamalı ve stratejik bir şekilde akıllı entegrasyonu yoluyla bir organizasyonun, endüstrinin veya ekosistemin kültürel, organizasyonel ve operasyonel değişimidir. Çeşitli paydaşlar (mümkün olan en geniş anlamda müşteriler) için değer ve yeni hizmetler yaratmak, yenilik yapmak ve değişen koşullara hızla uyum sağlama yeteneklerini kazanmak için teknolojilerden yararlanır.
DX ağırlıklı olarak bir iş bağlamında kullanılsa da, mevcut ve gelişmekte olan bu teknolojilerden bir veya daha fazlasını kullanarak kirlilik ve yaşlanan nüfus gibi toplumsal zorluklarla mücadelede yer alan hükümetler, kamu sektörü kurumları ve kuruluşları gibi diğer kuruluşları da etkiler.
Dönüşüm, birden çok bağlantılı aracı hedefi olan bir yolculuktur ve sonunda, süreçler, bölümler ve doğru köprülerin (ön uç ve arka ofis arasında, ‘şeylerden gelen veriler arasında) inşa edildiği hiper bağlantılı bir çağın iş ekosistemi arasında her yerde bulunan optimizasyona doğru çabalar. ‘ ve bu yolculuğun işlevindeki kararlar, insanlar, ekipler, teknolojiler, ekosistemlerdeki çeşitli oyuncular vb.) başarılı olmanın anahtarıdır.
İnsan unsuru tüm seviyelerde anahtardır: olduğu gibi dönüşümün aşamalarında (işbirliği, ekosistemler, beceriler, kültür, yetkilendirme vb.) ve açıkçası dijital dönüşümün hedeflerinde. İnsanlar her şey için ‘dijital’ istemediğinden ve insani ve yüz yüze etkileşimlere değer verdiğinden, bağlama bağlı olarak her zaman bir ‘çevrimdışı’ öğe olacaktır. Yine de, çevrimiçi olmayan etkileşimlerde ve işlemlerde de bu dönüşüm, müşteriyle yüz yüze olan herhangi bir aracı ve çalışanı güçlendirme anlamında bir rol oynar.
teknolojiler – ve bunları kişisel yaşamlarımızda, işlerimizde ve toplumumuzda kullanma biçimlerimiz – iş dünyasının çehresini değiştirdi ve değiştirmeye devam edecek. Bu her zaman böyle olmuştur, ancak gerçekleşme hızı, organizasyonlardaki dönüşümün hızından daha hızlı ve daha hızlıdır.
Dönüşüm, kapsadığı gerçekleri tanımlamak için muhtemelen en iyi terim değildir. Bazıları, iş yönü ile daha uyumlu olan dijital iş dönüşümü terimini kullanmayı tercih ediyor. Bununla birlikte, bir şemsiye terim olarak, dijital dönüşüm, dar anlamda işle ilgili olmayan, örneğin hükümet ve toplumdaki evrimler ve değişiklikler, düzenlemeler ve ekonomik koşullar ile ilgili anlamlardaki değişiklikler için de kullanılmaktadır. sözde yıkıcı yeni gelenler. Toplumdaki değişimlerin/değişimlerin organizasyonlar üzerinde bir etkisi olduğu ve dönüşümlere bütünsel bir perspektiften bakıldığında oldukça yıkıcı olabileceği açıktır. Hiçbir şirket, sektör, ekonomik aktör/paydaş ve toplum alanı tek başına ayakta duramaz.
Dijital dönüşüm alanları
Gerektirdiği entegre ve bağlantılı anlamda dijital dönüşüm, diğerleri arasında aşağıdakilerin dönüşümüne değinebilir:
Ticari faaliyetler/fonksiyonlar: pazarlama, operasyonlar, insan kaynakları, yönetim, müşteri hizmetleri vb.
İş süreçleri: belirli bir iş hedefine ulaşmak için bir veya daha fazla bağlantılı operasyonlar, faaliyetler ve kümeler, burada iş süreci yönetimi, iş süreci optimizasyonu ve iş süreci otomasyonu (robotik süreç otomasyonu gibi yeni teknolojilerle) devreye girer. İş süreci optimizasyonu, dijital dönüşüm stratejilerinde ve çoğu endüstride çok önemlidir ve günümüzde müşteriye yönelik hedefler ile şirket içi hedeflerin bir karışımıdır.
İş modelleri: pazara açılma yaklaşımı ve değer önermesinden para kazanma ve ana işini etkin bir şekilde dönüştürme, yeni gelir kaynakları ve yaklaşımlarından yararlanma ve hatta bazen geleneksel ana işi bırakma yöntemlerine kadar işletmelerin nasıl işlediği. süre.
İş ekosistemleri: düzenleyici veya ekonomik öncelikler ve gelişmeler gibi işi etkileyen bağlamsal faktörlerin yanı sıra ortaklar ve paydaşlar ağları. Farklı geçmişlere sahip şirketler arasında dijital dönüşüm, bilgi dokusu üzerine yeni ekosistemler kuruluyor, bu sayede veriler ve eyleme geçirilebilir zeka inovasyon varlıkları haline geliyor.
İş varlık yönetimi: geleneksel varlıklara odaklanan, ancak giderek bilgi ve müşteriler gibi daha az ‘maddi’ varlıklara odaklanan (müşteri deneyimini geliştirmek birçok dijital dönüşüm “projesinin” önde gelen hedefidir ve bilgi, işin can damarıdır, teknolojik evrimler ve herhangi bir insan ilişkisi). Hem müşteriler hem de bilgiler, her açıdan gerçek varlıklar olarak ele alınmalıdır.
Dijital olgunluk, liderlik, bilgi işçisi siloları gibi alanlarda yönetim kurulu genelinde temel yetkinlikler kazanılarak ulaşılan ve daha fazla gelecek sağlayan net bir müşteri odaklı, çevik ve hiper farkındalığa sahip bir hedefin olması gereken organizasyon kültürü -kanıt. Kültür aynı zamanda süreçler, iş faaliyetleri, işbirliği ve dijital dönüşümün BT tarafıyla da örtüşür. Uygulamaları pazara daha hızlı getirebilmek için değişiklikler gerekiyor. DevOps’un özü budur: geliştirme ve operasyonlar. BT ve OT’nin işletmelerde/süreçlerde/faaliyetlerde birlikte çalışmasını sağlamak için değişim de gereklidir (sadece bilgi ve operasyonel teknolojiler değil, süreçler, kültür, işbirliği). Vesaire.
Ekosistem ve ortaklık modelleri, diğerlerinin yanı sıra, yeni iş modelleri ve gelir kaynaklarına yol açan, işbirliğine dayalı, işbirlikçi, birlikte yaratan ve son fakat kaybolmayan tamamen yeni iş ekosistemi yaklaşımlarının yükselişi. Ekosistemler, bir hizmet olarak ekonomide ve dönüşüm başarısı elde etmede kilit rol oynayacaktır.
Müşteri, çalışan ve ortak yaklaşımları bu dönüşüm, insanları ve stratejiyi teknolojinin önüne koyuyor. Herhangi bir paydaşın değişen davranışları, beklentileri ve ihtiyaçları çok önemlidir. Bu, müşteri odaklılık, kullanıcı deneyimi, çalışanların yetkilendirilmesi, yeni işyeri modelleri, değişen kanal ortağı dinamikleri vb. (can) gibi birçok değişim alt projesinde ifade edilmektedir. Dijital teknolojilerin çalışan memnuniyetinden müşteri deneyimi geliştirmeye kadar bu insani yönlerden herhangi birinin üstesinden gelmek için asla tek cevap olmadığını belirtmek önemlidir. İnsanlar her şeyden önce diğer insanları dahil eder, saygı duyar ve yetkilendirir, teknoloji ek bir kolaylaştırıcıdır ve seçim ve temel ihtiyaçlar denkleminin bir parçasıdır.