Web Site Pazarlama Nedir?

bursa web tasarım ajansı

Web site pazarlama, stratejilerinizde kullanabileceğiniz harika bir pazarlama aracıdır. İşletmenizi internette temsil eder ve daha fazla trafik almak veya daha fazla satış yapmak için kullanabileceğiniz en önemli dijital pazarlama kanallarından biridir.

İnternette başarılı olmak isteyen her işletme açıkça tanımlanmış bir web sitesi pazarlama stratejisine sahip olmalıdır. Oldukça rekabetçi çevrimiçi pazarda hayatta kalmak isteyen işletmeler için web site olmazsa olmazdır.

Bu yazıda web sitesi pazarlamasının ne olduğunu, bir web sitesi pazarlama stratejisine sahip olmanın neden önemli olduğunu ve web sitenizi çevrimiçi ortamda başarıyla tanıtmak için izlemeniz gereken 10 adımı öğreneceksiniz.

Web site pazarlama nedir?

Web site pazarlama internette web sitenizi sürece dahil etmek anlamına gelmektedir. Genel dijital pazarlama stratejinizin bir parçası olarak kullanabileceğiniz çevrimiçi pazarlama kanallarından biridir. Bir web site pazarlama kampanyasının temel amacı web sitenizin daha fazla ziyaret edilmesini sağlayarak trafik artırmaktır.

Neden bir web site pazarlama stratejisine ihtiyacınız var?

Dijital pazarlama ajansı olarak görevlerimizden biri, müşterilerimize neden eksiksiz bir web site pazarlama stratejisine sahip olmaları gerektiğini ve nasıl işlerinin yararına çalıştıracaklarını açıklamaktır.

Sadece SEO ve sosyal medya ile ilgili değildir

Dijital pazarlamayı sosyal medya ve SEO ile ilişkilendirmek çok yaygın. Dijital pazarlamanın içerik pazarlaması, mobil pazarlama, e-posta pazarlaması ve daha fazlasını içeren çok daha fazla sütunu vardır. Sosyal medya ve SEO bu denklemin sadece bir parçasıdır.

İyi planlanmış bir dijital pazarlama stratejisi, işletmenizi internette tanıtmak için mevcut tüm kanalları kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Bir stratejiye ve plana ihtiyacınız var

Çevrimiçi olarak ne elde etmek istediğinizi ve gerçekte nasıl yapacağınızı içeren web pazarlama stratejinizi oluşturmanız gerekiyor. Bir planla birlikte bir strateji hazırlayarak tam olarak hangi araçları kullanacağınızı, nasıl kullanacağınızı ve her bir araçtan gerçekçi sonuçlar olarak ne bekleyeceğinizi tanımlamak oldukça önemlidir.

Süreci hemen başlatın

Er ya da geç her işletme dijital pazarlama sürecine girecek ve işler daha da zorlaşacak. Bu süreçte öne geçmek için çevrimiçi tanıtımınızı daha da ciddiye almalısınız ve sürece başlamak için en iyi yol bir web pazarlama stratejisi oluşturmaktır.

Web site pazarlama nasıl yapılır?

Web sitenizi başarıyla internette tanıtmak için tüm dijital pazarlama kanallarından yararlanacak sağlam bir stratejiye ihtiyacınız var.

Başarılı bir web site pazarlama stratejisi için izlenmesi gereken 10 adım:

  1. Web site tasarım ve içerik incelemesi yapın.
  2. Web sitenizi SEO için optimize edin.
  3. Web sitenizi sosyal medya için optimize edin.
  4. İçerik pazarlama planı oluşturun.
  5. Web sitenizi sosyal medya ağlarında tanıtın.
  6. Daha fazla müşteriye ulaşmak için ücretli reklamlar kullanın.
  7. Kitlenizle etkileşime geçmek için e-posta pazarlamasından yararlanın.
  8. Kullanıcıları web sitenize geri getirmek için yeniden pazarlamayı kullanın.
  9. Web sitenizi ve içeriğinizi güncel tutun.
  10. Ölçün, analiz edin, düzenleyin ve tekrarlayın.

1. Web site tasarım ve içerik incelemesi yapın

İlk adım, işletmenizi doğru bir şekilde temsil eden bir web sitesi oluşturmaktır. Web sitenizin tasarımının yanında, verilen bilgilerin kalitesi de bir o kadar önemlidir. Web siteniz mağaza pencerenizle aynıdır. Dışarıda iyi görünmeli ve müşteriler mağazanıza girdiğinde, her şey organize ve yerinde olmalıdır.

Herhangi bir kampanyaya başlamadan önce biraz zaman ayırın ve web sitenizi inceleyin ve şunlardan emin olun:

Basit bir hiyerarşik site yapısına sahip olun – İyi bir site yapısı, kullanıcıların ve arama motorlarının ihtiyaç duydukları bilgileri kolayca bulmak için bir web sitesinde gezinmesine yardımcı olur. Genel bir kural olarak sitenizdeki herhangi bir sayfaya ana sayfadan 3 veya daha az tıklama ile erişilebilir olmalıdır.

Kullanıcı dostu ve işlevsel yapı – SEO dostu web tasarımı ilkelerini kullanarak web sitenizin kolaylığını değerlendirin ve karmaşıklık ekleyen veya gerekli olmayan tasarım öğelerini kaldırmaya çalışın.

Şirketiniz ve ürünleriniz hakkında doğru bilgiler – Kullanıcılara şirketiniz ve ürünleriniz hakkında bilmeleri gereken her şeyi sağladığınızdan emin olun. Kullanıcılarınızın dikkatini çekmek için görsel öğeler kullanın.

Hızlı ve mobil uyumlu – Kullanıcılarınızın çoğu mobil cihazlardan gelir, bu nedenle web sitenizi mobil cihazlarda test edin ve kullanıcı deneyimini mümkün olan en iyi şekilde optimize edin.

2. Web sitenizi SEO için optimize edin

Bir sonraki webe site pazarlama adımı SEO stratejinizi düşünmeye başlamaktır. İyi tanımlanmış bir SEO planı sonunda arama motorlarından sıralamalarınızı ve trafiğinizi artıracaktır.

SEO, web sitenizin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırma işlemidir ve bir dizi adımdan oluşur:

Teknik SEO – Web sitenizin tarama hataları ve arama motorlarının web sitenizi düzgün bir şekilde dizine eklemesini engelleyebilecek diğer sorunlardan arınmış olduğundan emin olun.

On-page SEO – Web sayfalarınızı SEO dostu ve içeriğinizi arama motoru tarayıcıları tarafından okunması kolay hale getirir.

İçerik SEO – Kullanıcı amacını karşılayan içerik yazmaya dikkat edin.

Off-page SEO – Diğer web sitelerinden yüksek kaliteli bağlantılar almak için web sitenizi tanıtın.

Lokal SEO – Web sitenizi konum bazında aramalar için optimize ederek lokal müşterilerin sizi bulmasına izin verin.

3. Web sitenizi sosyal medya için optimize edin

Web sitenizi sosyal medya için optimize etmek sosyal medya pazarlamasıyla aynı şey değildir. Birçok web yöneticisi bu adımı atlar ve bu, sosyal medya tanıtım çalışmalarınızı olumsuz etkileyebilecek bir hatadır. Sosyal medya optimizasyonu daha teknik ve pazarlama ile ilgili değil gibi görünse de önemli bir rol oynuyor. Web siteniz kullanıcıların içeriğinizi düzgün bir şekilde paylaşmasına izin vermiyorsa, sosyal medyada etkileşime girme imkanınız azalır.

Web sitenizi sosyal medyaya optimize ederken aşağıdaki 3 maddeye dikkat edin:

  • Web sitenizde sosyal medya ağlarında paylaşılabilecek görsel öğelere (resimler, video) sahip olmak.
  • Sosyal ağlarda paylaşılmasını istediğiniz sayfalara sosyal medya paylaşım düğmeleri eklemek.
  • Bir kullanıcı paylaş düğmesini tıkladığında (veya doğrudan URL’nizi paylaştığında) oluşturulan snippet’in iyi biçimlendirildiğinden emin olun. Gerekli açık grafik meta etiketlerinin eklenmesi ve tüm büyük ağlar tarafından desteklenen görüntü boyutlarının ve biçimlerinin kullanılması önerilir.

4. İçerik pazarlama planı oluşturun

Web sitesi pazarlama planınızdaki bir sonraki adım bir içerik pazarlama stratejisi tasarlamaktır. Bir web sitesini çevrimiçi olarak tanıttığınızda temel olarak web sitenizin içeriğini tanıtmış olursunuz Bu nedenle içerik pazarlama olarak adlandırılır.

İçerik pazarlamanın temel amacı, yeni kullanıcıları web sitenize çekecek ve onları etkileşimde tutacak doğru içerik türünü oluşturmanıza yardımcı olmaktır.

İyi bir strateji oluşturmak için önce şunları yapmanız gerekir:

  • Anahtar kelime araştırmanızı yapın ve içeriğinizle hangi SEO anahtar kelimelerini hedefleyeceğinizi öğrenin.
  • Rakip analizi yapın ve rakipleriniz için neyin işe yaradığını bulun.
  • Google’ın hedef anahtar kelimeleriniz için ne tür içerik istediğini (içerik uzunluğu, resimler / video vb.) bulmak için Google arama sonuçlarını analiz edin.

Bir konu/anahtar kelime listeniz olduğunda her bir içerik parçasının ne zaman yayınlanacağını, kimin yazacağını ve yayınlandıktan sonra nasıl tanıtılacağını belirtmek için bir içerik pazarlama takvimi oluşturmalısınız. Planlı içerik pazarlama kampanyası yürüten şirketlerin, plan yapmadan içerik yayınlayan şirketlerden daha fazla başarılı olma şansı vardır.

5. Web sitenizi sosyal medya ağlarında tanıtın

Artık sürekli bir içerik akışına sahip olduğunuza göre bir sonraki adım web sitenizi farklı sosyal ağlarda tanıtmaya başlamaktır.

Sosyal ağlarda işletme hesapları oluşturun – İlk eyleminiz, sosyal ağlarda işletmenizle alakalı işletme sayfaları oluşturmaktır. Bu sayfalar potansiyel müşterilerinizin kullanıyor olabileceği ağlarda yer almalıdır. En yaygın olanları Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest ve LinkedIn’dir.

Sosyal profillerinizi tamamlayın – İşletme sayfalarınızın doğru yapılandırıldığından ve tüm bilgilerin düzgün bir şekilde doldurulduğundan emin olun.

Web sitenizi ve sosyal medya sayfalarınızı bağlayın – Web sitenizdeki (footer) sayfalarınıza sosyal medya bağlantılarınızı ekleyin.

Takip ederek sosyal medyanızı büyütün – Takipçisi olmayan bir işletme sayfasına sahip olmak işletmenize herhangi bir fayda sağlamaz. İşletmenizle ilgilenebilecek kişileri ve nişinizdeki etkileyicileri bulmak ve bağlantı kurmak için biraz zaman harcamanız gerekir.

Sosyal medya planı oluşturun – Sosyal medya başarısı gönderilerinizin kalitesine dayanır. Sosyal medya ağlarınızda düzenli olarak yüksek kaliteli içerik oluşturmanız gerekir. Kullanıcıların dikkatini çekmenin ve markanız için bir kitle oluşturmanın en iyi yolu budur. Başlamak için en iyi yol bir sosyal medya planı oluşturmaktır.

6. Daha fazla müşteriye ulaşmak için ücretli reklamlar kullanın

SEO ve sosyal medya pazarlamasına başladığınızda SEO’nun stabil çalışması ve sosyal medyada iyi sayıda organik takipçiye ulaşmanız zaman alır. Sonuçların daha hızlı olmasını istiyorsanız web site pazarlamanıza bir bileşen daha eklemeniz gerekmektedir. Yani ücretli reklamlar.

Ücretli reklamlarla hedeflenen trafiği hızlı bir şekilde elde edebilir ve satış veya dönüşüm yapmaya başlayabilirsiniz.

Kullanabileceğiniz çeşitli reklam platformları var, ancak en yaygın olanları:

Google Ads – Kullanıcıları Google’da kullandıkları arama terimlerine göre hedefleyin veya reklamlarınızı diğer Google mülklerinde (YouTube, Gmail) ve Google AdSense’e katılan web sitelerinde gösterin.

Facebook Ücretli Reklamlar – Facebook sayfanızı, sosyal medya ilanlarınızı veya reklamlarınızı Facebook, Instagram veya Facebook messenger kullanan kişilere tanıtın.

Her iki yöntem de çok etkilidir, ancak reklamlara geri dönüş olmadan çok fazla para harcamamaya dikkat etmelisiniz. Düşük bir bütçeyle daha iyi bir başlangıç ​​yapın ve kampanyalarınızın etkinliğini ölçün ve pozitif bir dönüşüm olduğu sürece reklam bütçenizi kademeli olarak artırın.

7. Kitlenizle etkileşime geçmek için e-posta pazarlamasından yararlanın

En etkili satış kanallarından biri e-postadır. Web site pazarlama kampanyanızın amaçlarından biri e-posta listenizi büyütmek olmalıdır.

Etkin bir e-posta listesine sahip olmak; kullanıcıları web sitenize geri getirmenin, yeni içerik hakkında bilgilendirmelerini veya doğrudan bir ürün satmalarını sağlamanın harika bir yoludur

Kampanyalarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için şu e-posta pazarlama ipuçlarını izleyin:

Kullanıcıların listenize abone olmasını kolaylaştırın – Kullanıcılar web sitesine göz atarken görünen yerlere bülten kayıt kutusunu ekleyin

Onlara teşvikler verin (ücretsiz bir kitap, ücretsiz kaynaklar gibi) – Freebies, bülteninize kaç kişinin kaydolacağı konusunda büyük bir fark yaratabilir

Sözlerinizi koruyun – Haftalık güncellemeler için söz verirseniz, haftalık olarak yeni ipuçları içeren bir e-posta gönderdiğinizden emin olun.

Güvenlerini kötüye kullanmayın – Kullanıcılar e-posta adresleriyle size güvenir, çok fazla e-posta göndererek bu imkanı kötüye kullanmayın.

8. Kullanıcıları web sitenize geri getirmek için yeniden pazarlamayı kullanın

7 kuralının ne olduğunu biliyor musunuz?

“Potansiyel bir müşterinin, bir ürün veya hizmet satın almak için harekete geçmeden önce bir reklamı (veya mesajı) en az 7 kez görmesi veya duyması gerektiğini belirten oldukça eski bir pazarlama kuralıdır.”

Bu kural internet pazarlaması için de geçerlidir. Web site pazarlama terimleriyle, kullanıcıların dönüşüm sürecindeki bir sonraki adımına geçmeden önce web sitenizi birkaç kez tekrar ziyaret etmelerini sağlamanız gerektiği anlamına gelir.

Sık sık yeni içerik yayınlamak ve sosyal medya pazarlama ve e-posta pazarlama kullanmak, bunu başarmanın harika yollarından biridir. Ancak son derece etkili bir yöntem daha vardır ve bu yeniden pazarlamadır.

Yeniden pazarlama sayesinde web sitenizi en az bir kez ziyaret eden kullanıcılarla yeniden bağlantı kurmak için reklam platformlarını (Google Ads, Facebook ve hatta Twitter) kullanırsınız. Yeniden pazarlama daha fazla hedeflenmiş trafik, daha düşük reklam maliyetleri ve daha yüksek dönüşüm oranları gibi bir dizi avantaja sahiptir.

9. Web sitenizi ve içeriğinizi güncel tutun

Web site pazarlaması yaptığınızda iki önemli şeyi unutmamalısınız:

– Web sitenizi güncel tutmak

Web sitenizin güvenli olduğundan ve en son teknolojileri kullandığından emin olarak web sitesi yazılımınızı en son sürüme yükseltmek anlamına gelir.

Örneğin, stratejinizin bir parçası olarak Google ve diğer ağlar tarafından desteklenen yeni HTML biçimi olan hızlandırılmış mobil sayfaları (AMP) düşünebilirsiniz.

– İçeriğinizi taze ve alakalı tutmak

Belirli anahtar kelimeleri hedefleyen yeni içerik yayınlamanın ve organik erişiminizi artırmanın yanı sıra, geri dönüp mevcut içeriğinizi denetlemeniz de gerekir. Web siteniz büyüdükçe içeriğinizin bir kısmı modası geçmiş olacak. Bu durum kullanıcılar veya arama motorları için iyi değildir.

Denetimin bir parçası olarak aşağıdakilere karar vermelisiniz:

  • Sayfaları güncelleme ve yeniden yayınlama
  • Sayfaları kaldırma ve URL’yi web sitenizdeki diğer ilgili sayfalara yönlendirme
  • Sayfaları diğer sayfalarla birleştirme

Bir sonraki adım Google analizlerinizi ve Google Search Console raporlarınızı incelemek ve web sitenizin en popüler sayfalarını bulmaktır.

Sıralaması yüksek olan bir sayfa, bu sıralamayı sürekli koruyacağı anlamına gelmez. Yeni sayfaların güncel olarak tamamen aynı konuları hedef alması önemlidir. Sıralamalarınızı kaybetmeyeceğinizden emin olmak için üst sayfalarınızı birkaç ayda bir gözden geçirmeniz ve içeriğin hala alakalı ve güncel olduğundan emin olmanız gerekir.

10. Ölçme, analiz etme, düzenleme ve tekrarlama

Dijital pazarlama dünyasında her şey ölçülebilir ve analiz edilebilir. Bu nedenle doğru araçlara ve metriklere sahip olmak önemlidir. Çoğu durumda, istediğiniz verileri Google Analytics‘ten alabilirsiniz. Web sitenize Google Analytics’in yüklendiğinden ve doğru yapılandırıldığından emin olmanız gerekir.

Bir web site pazarlama kampanyasının en yaygın hedefleri:

  • Sitenize trafik çekmek
  • Dönüşümü artırmak (satış yapar, yeni e-posta aboneleri alır vb.)
  • Bu hedefleri Google analizlerinde izlemek ve doğru kararlar alabilmek için analiz etmektir.

Örneğin, belirli konuları kapsayan yayınların diğerlerinden daha iyi performans gösterdiğini fark ederseniz, pazarlama çalışmalarınızı bu konular etrafında içerik oluşturmaya odaklanmalısınız.

Sonuç

Bir web site hiç şüphe yoktur ki harika bir pazarlama aracıdır. Web site pazarlama tanıtım kampanyasına başlamadan önce web sitenizi inceleyin ve işletmenizi temsil ettiğinden emin olun. İyi bir web sitesi mobil uyumlu, hızlı ve basit bir hiyerarşik yapıya sahip olmalıdır.

Ardından, SEO’da için uygulamaları tamamlayın. Bu aşama herhangi bir çevrimiçi pazarlama kampanyası için kritik bir başarı faktörüdür. SEO’nuzu doğru bir şekilde uygulamanız ve işletmeniz için önemli olan anahtar kelimeleri sıralamanız  her şeyi daha kolay hale getirir.

SEO’nun çalışmasını beklerken sosyal medya pazarlamasına ve ücretli reklamcılığa önem verin. Bu iki kanal, web sitenize hedeflenen trafiği diğer yöntemlerden daha hızlı çekebilir. Trafik almaya başladığınızda e-posta pazarlama ve yeniden pazarlama stratejilerinizi düşünmenin zamanı gelmiştir. Her iki kanal da trafiği diğer kanallardan daha iyi müşterilere dönüştürebilir.

Son olarak geri dönüp web sitenizi ve içeriğinizi gözden geçirmeyi ve kullanıcı amacını karşılamak için her zaman güncel ve alakalı içeriklerinizin olmasını sağlamayı unutmayın.