İşletmeler için Sosyal Medya Pazarlama

bursa sosyal medya pazarlama

Sosyal medya pazarlama her büyüklükteki işletmenin müşterilerine ve potansiyel müşterilerine ulaşması için güçlü bir yoldur. Müşterileriniz markalarla sosyal medya üzerinden zaten etkileşim halindedir. Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest gibi sosyal platformlar aracılığıyla doğrudan kitlenizle konuşmuyorsanız, onları kaçırıyorsunuz demektir! Sosyal medyada doğru pazarlama yapmak markanıza sadık kitle oluşturarak satışları artırarak işinize büyük başarılar katabilir.

Sosyal medya pazarlama nedir?

Sosyal medya pazarlaması ilk olarak yayıncılıkla başladı. İşletmeler, web sitelerine trafik sağlamak ve olası satışları artırmak için içeriklerini sosyal medyada paylaşıyordu. Ancak sosyal medya, içerik yayınlamak için bir yer olmanın çok ötesinde olgunlaştı.

Günümüzde işletmeler sosyal medyayı sayısız farklı şekilde kullanıyor. Örneğin, insanların marka hakkında ne söylediklerinden endişe duyan bir işletme, sosyal medya konuşmalarını ve ilgili etkileşimleri (sosyal medya dinleme) izleyebilmektedir. Sosyal medyada nasıl performans gösterdiğini anlamak isteyen bir işletme, bir analiz aracı (sosyal medya analizi) ile sosyal medyadaki erişimini, katılımını ve satışlarını analiz edebilmektedir. Belirli bir kitleye geniş ölçekte ulaşmak isteyen bir işletme ise, yüksek oranda hedeflenmiş sosyal medya reklamları (sosyal medya reklamcılığı) yayınlamaktır.

Bir bütün olarak, bahsettiğimiz unsurlar sosyal medya yönetimi olarak da bilinir.

Sosyal medya pazarlamasının 5 temel elemanı

  1. Strateji
  2. Planlama ve yayınlama
  3. Dinleme ve etkileşime geçme
  4. Analiz
  5. Sponsorlu içerik (reklam)

1. Strateji

Sosyal medyada bir şeyler yayınlamadan önce bir adım geriye gidip daha büyük resme bakalım. İlk adım sosyal medya stratejinizi düşünmektir.

Hedefleriniz ne? Sosyal medya iş hedeflerinize ulaşmanıza nasıl yardımcı olabilir? Bazı işletmeler sosyal medyayı marka bilinirliğini artırmak için, diğerleri ise web sitesi trafiğini ve satışlarını artırmak için kullanıyor. Sosyal medya ayrıca markanız etrafında etkileşim kurmanıza, bir topluluk oluşturmanıza ve müşterileriniz için bir müşteri destek kanalı olarak hizmet etmenize yardımcı olabilir.

Hangi sosyal medya platformlarına odaklanmak istiyorsunuz? Başlıca sosyal medya platformları Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube ve Snapchat’tir. Ayrıca Tumblr, Tik Tok ve Anchor gibi daha küçük platformlar var. Messenger, WhatsApp ve WeChat gibi sosyal mesajlaşma platformları da stratejilerinizde yer alabilir. Stratejinizi oluşturmaya başlarken, hedef kitlenizin açık olduğunu düşündüğünüz birkaç platform seçmek tüm platformlarda olmaktan daha iyidir.

Ne tür içerik paylaşmak istiyorsunuz? Hedef kitlenizi en iyi ne tür içerik çekecek? Görüntüler, videolar veya bağlantılar mı? Eğitici veya eğlenceli içerik mi? Stratejinizi her zaman sosyal medya paylaşımlarınızın performansına göre değiştirebilirsiniz.

2. Planlama ve yayınlama

Küçük işletmeler için sosyal medya pazarlaması genellikle sosyal medyada tutarlı bir varlık göstererek başlar. Üç milyara yakın kişi (3.000.000.000!) sosyal medya kullanıyor. Sosyal medya platformlarında yer alarak markanıza gelecekteki müşterileriniz tarafından keşfedilme fırsatı verirsiniz.

Sosyal medyada yayın yapmak; bir blog yayınını, görüntüyü veya videoyu sosyal medya platformunda paylaşmak kadar basittir. Tıpkı kişisel Facebook profilinizde nasıl paylaşacağınız gibi. Ancak sıradan içerik oluşturmak ve yayınlamak yerine içeriğinizi önceden planlamak daha doğru olacaktır. Ayrıca, sosyal medyadaki erişiminizi en üst düzeye çıkardığınızdan emin olmak için, kitlenizin sevdiği harika içerikleri doğru zamanda ve sıklıkta yayınlamanız gerekir.

3. Dinleme ve etkileşime geçme

Sosyal medyanızın üzerine düşüp takip ettikçe markanızla ilgili konuşmalar da artacaktır. Kullanıcılar sosyal medya gönderilerine yorum yapacak, sizi sosyal medya gönderilerinde etiketleyecek veya doğrudan mesaj gönderecektir.

İnsanlar markanızı sosyal medyada bile bilmeden konuşabilirler. Böylece markanızla ilgili sosyal medya konuşmalarını izlemek isteyeceksiniz. Olumlu bir yorumsa, onları şaşırtmak ve memnun etmek için bir şansınız var. Aksi takdirde, daha da kötüleşmeden önce destek sunabilir ve durumu düzeltebilirsiniz.

Tüm sosyal medya platformlarındaki tüm bildirimlerinizi manuel olarak kontrol edebilirsiniz, ancak bu verimli değildir ve işletmenizin sosyal medya profilini etiketlemeyen yayınları görmezsiniz. Bunun yerine, işletmenizin sosyal medya profilinizi etiketlemeyen gönderiler de dahil olmak üzere tüm sosyal medya etkileşim ve mesajlarınızı toplayan bir sosyal medya dinleme aracı kullanabilirsiniz.

4. Analiz

İster içerik yayınlıyor olun ister sosyal medyayla ilgileniyor olun, sosyal medya pazarlamanızın nasıl performans gösterdiğini bilmek isteyeceksiniz. Sosyal medyada geçen aydan daha fazla kişiye mi ulaşıyorsunuz? Bir ayda kaç olumlu etkileşim aldınız? Sosyal medya yayınlarında kaç kişi markanızın hashtag’ini kullandı?

Sosyal medya platformları bu tür bilgileri temel bir seviyede sağlar. Daha derinlemesine verileri karşılaştırmak veya sosyal medya platformları arasında kolayca karşılaştırmak için çok çeşitli sosyal medya analiz araçlarını kullanabilirsiniz.

5. Sponsorlu içerik (reklam)

Sosyal medya pazarlamanızı büyütmek için daha fazla bütçe ayırmaya başladığınızda düşünebileceğiniz bir alan sosyal medya reklamcılığıdır. Sosyal medya reklamları, sizi izleyenlerden daha geniş bir kitleye ulaşmanıza olanak tanır.

Sosyal medya reklam platformları günümüzde o kadar güçlü ki, reklamlarınızı tam olarak kime göstereceğinizi belirleyebilirsiniz. Hedef kitlelerini demografik özellikleri, ilgi alanları, davranışları vb. temel alarak sponsorlu içeriklerinizi oluşturabilirsiniz.

Aynı anda birçok sosyal medya reklam kampanyası yürütürken, toplu değişiklikler yapmak, işlemleri otomatikleştirmek ve reklamlarınızı optimize etmek için bir sosyal medya reklamcılık aracı kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz konular dahilinde Sosyal Medya Pazarlama Planı Nasıl Oluşturulur? başlıklı yazımızı okumak isteyebilirsiniz.

Sosyal medyanın kendisi, tamamen farklı sosyal eylemler sağlayabilen uygulamalar ve siteler için her şeyi kapsayan bir terimdir. Örneğin Twitter, insanların kısa mesajlar ve medya bağlantılarını başkalarıyla paylaşmasına izin vermek için tasarlanmış bir sosyal sitedir. Bu arada Facebook, güncellemeleri, fotoğrafları, etkinliklere katılmayı, grupları ve çeşitli diğer etkinlikleri paylaşmaya izin veren tam gelişmiş bir sosyal ağ sitesidir.