Yeni Başlayanlar için Dijital Pazarlama Rehberi

bursa dijital pazarlama

Online işinizi büyütmenin en iyi ve etkili yolu sağlam bir dijital pazarlama stratejisini takip etmektir. Bir girişimi büyütmek büyük bir zorluktur ve yerinde bir planınız yoksa zamanınızı ve bütçenizi yanlış etkinliklere harcayabilirsiniz.

Bu rehberde online işinizi büyütmek için dijital pazarlamayı nasıl kullanacağınızı adım adım öğreneceksiniz. Aşağıda özetlenen stratejiler dijital pazarlamada başarılı olmak ve işletmenizin çevrimiçi görünürlüğünü artırmak için yapmanız gereken her şeyi kapsamaktadır.

Yeni başlayanlar için en iyi dijital pazarlama stratejileri

İşte girişiminizi büyütmek için izlenmesi gereken en önemli dijital pazarlama adımları:

  1. Web sitenizi ve markanızı oluşturun.
  2. Marka bilinirliğini artırmak için sosyal medya pazarlamasını kullanın.
  3. İçerik pazarlama stratejisi oluşturun.
  4. E-posta pazarlamasına başlayın.
  5. Google ve Facebook’ta reklam vermeye başlayın.
  6. Yeniden hedefleme kampanyaları yayınlayın.
  7. SEO’ya yoğun bir şekilde yatırım yapın.

1. Web sitenizi ve markanızı oluşturun

Dijital pazarlama stratejinizin ilk adımı web varlığınızı ve markanızı oluşturmaktır.

Çevrimiçi bir işletme için marka bilinci oluşturmak çok önemlidir. Google, arama sonuçlarında markaları sergilemeyi sever ve kullanıcılar markaları takip etmeyi ve markalarla etkileşime girmeyi sever.

İşinizi markalaştırmaya başlamak için şu ipuçlarını izleyin:

Eşsiz bir logo oluşturun

Logo markanızın kimliğini temsil eder ve tüm kanallarda (web sitesi, sosyal medya sayfaları, tarayıcı simgesi vb.) kullanılır. Bu nedenle hikayenizi anlatan bir logoya sahip olmanız gerekir. Karmaşık veya çok sanatsal olması gerekmez, ancak işinizi rakiplerinizden ayırmanız gerekir.

Markanızı doğru şekilde temsil eden bir web sitesi oluşturun

Bir sonraki büyük adım web sitenizi oluşturmaktır. Bu birçok işletme için bariz bir adımdır, ancak birçok girişimin bu adımı atlaması veya gerekli dikkati göstermediği de bir gerçektir.

Bir web sitesine sahip olmak önemlidir, çünkü tüm dijital pazarlama kampanyalarınızın odak noktasıdır.

Marka bilinci oluşturma ve pazarlama yoluyla kullanıcıların web sitenizi ziyaret etmesini, e-posta listenize kaydolmasını, marka bağlılığı oluşturmasını ve nihayetinde ürün veya hizmetlerinizi satın almasını sağlamaya çalışacaksınız.

Bir startup ​​işletmenin web sitesinin süslü olması gerekmez, ancak markanızı doğru bir şekilde temsil etmesi gerekir. Bir web sitesinin işletmenizin “ön kapısı” olduğunu ve gurur duyacağınız bir şey olduğunu unutmayın.

Web sitenizi oluştururken şu yönergeleri izleyin:

Ana sayfanıza özellikle dikkat edin – Kim olduğunuzu, ne yaptığınızı ve ürün veya hizmetlerinizin bir sorunu çözmesine nasıl yardımcı olabileceğini açık bir şekilde açıklamalıdır. Başarılarınızdan, hedeflerinizden, görev beyanınızdan bahsedebilirsiniz. Ancak daha önemli olan potansiyel müşterilerinize nasıl yardımcı olabileceğinizi açıklamaktır.

Hiyerarşik bir yapı kullanın – İyi bir site yapısına sahip olmak hem kullanılabilirlik hem de SEO nedenleriyle önemlidir. Web sitenizin yapısı 3 alt sekmeden fazla olmamalı ve tüm önemli sayfalarınız ana sayfanızdan bağlantılı olmalıdır.

Önemli sayfaları ekleyin – Ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında sayfalara sahip olmanın yanı sıra, web sitenizin hakkımızda, iletişim ve gizlilik sayfalarına sahip olması kullanıcı için önem taşımaktadır.

Hız ve mobil kullanım kolaylığı – Modern bir işletme web sitesi hızlı yüklenir ve ziyaretçilerinizin çoğu büyük olasılıkla mobil cihazları kullanacağı için mobil uyumludur. Aynı zamanda kullanımı kolay ve profesyonel görünen bir tasarım seçmelisiniz.

İşletme sayfalarınızı tüm büyük ağlara kaydedin (Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Pinterest)

Marka bilinci oluşturma ile yakından ilgili bir sonraki adım tüm büyük sosyal ağlarda başlangıç için bir işletme sayfası oluşturmaktır.

Aşağıda göreceğimiz gibi sosyal medya bir dijital pazarlama kampanyasında önemli bir rol oynamaktadır. Ancak ilk adım markanızın adını kaydetmektir. Tüm sosyal ağlar, sayfa bilgisi olarak kullanılan bir kullanıcı adı oluşturmanıza olanak tanır.

Örneğin, Facebook ve Instagram sayfalarımız:

https://www.facebook.com/cresadigital/

https:/instagram.com/cresadigital/

Kullanıcı adını en baştan talep etmiyorsanız, büyük olasılıkla bir başkasının kaydolması muhtemeldir ve bu gelecekte çok fazla sorun yaratabilir. Girişiminizi tanıtırken istediğiniz son şey, başka bir şirketle karıştırılmaktır. Bu nedenle Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube, Instagram ve bildiğiniz diğer ağlara gidin, bir iş sayfası oluşturun ve kullanıcı adını tüm platformlarda aynı olacak şekilde yapılandırın.

İşletme sayfanızda logonuzu, web sitenizin URL’sini ve işletmenizle ilgili diğer bilgileri eklediğinizden emin olun. Gelecekte tüm sosyal ağları kullanmayı düşünmeseniz bile bunu yapmanızda fayda var.

2. Marka bilinirliğini artırmak için sosyal medya pazarlamasını kullanın

Web sitenizi hazır hale getirdikten ve sosyal medya varlığınızı koruduğunuzda, bir sonraki adım sosyal medya pazarlama sürecine girmek ve marka bilinirliği oluşturmaya başlamaktır.

Sosyal medya pazarlamasının yeni şirketlere sunduğu birçok faydası var, bunlardan biri marka farkındalığıdır. Sosyal medya pazarlama markanız, ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili kelimeleri yaymak için en etkili dijital pazarlama stratejisidir.

Sosyal medya ağlarını kullanarak markanızı nasıl tanıtabilirsiniz?

Facebook ile başlayın – İyi sayıda takipçiye sahip olmak etkileşime yardımcı olur ve markanızın etrafında bir topluluk oluşturmanın ilk adımıdır. Ne yazık ki Facebook hayranlarınızı organik olarak büyütmek çok zor ve zaman alıcı olduğundan başlangıçta bir miktar bütçe ayırmanız gerekebilir.

Müşteri kişileri oluşturun ve bir sonraki ağınızı seçin – Facebook tüm yeni başlayanlar için bir zorunluluktur. Facebook’u kullanmaya başladığınız zaman bir sonraki adım müşteri kişileri oluşturmak ve potansiyel müşterilerinizin hangi ağları kullandığını belirlemektir.

Örneğin, hedef kitleniz 20-30 yaşları arasındaki kişiler ise Instagram ve YouTube ile harika bağlantılar içeriyor. Diğer yandan profesyonel çalışanları ve yöneticileri hedefliyorsanız LinkedIn’de Instagram’dan daha fazla şansınız olur.
Sosyal medya sayfalarınızı aktif tutun – Bir sonraki adımda sosyal medya ağlarınızda yayınlanacak içeriğinizin olması için nasıl içerik pazarlama stratejisi oluşturacağınızı göreceğiz. Ancak ilk olarak sosyal medya sayfalarınız aktif kalmasını sağlamalısınız. Aktif olarak yeni ve güncel içeriğe sahip olmak istiyoruz. Web sitenizi veya markanızı bulan kullanıcıların sosyal medya sayfanızı da ziyaret etmesi muhtemeldir.

3. İçerik pazarlama stratejisi oluşturun

İçerik pazarlamanın öneminden bahsetmeden yeni başlayanlar için dijital pazarlama hakkında konuşmak imkansız.

İçerik pazarlama önceden tanımlanmış bir çevrimiçi kitleye ilgili içerik oluşturma, yayınlama ve tanıtma sürecidir.

İyi tanımlanmış bir içerik pazarlama stratejisi sayesinde sosyal medya sayfalarınızda, web sitenizde (blog), ücretli reklamlarınızda ve SEO’nuzda kullanabileceğiniz içeriklere sahip olacaksınız.

Bir içerik pazarlama stratejisi oluşturmak için şu adımları izleyin:

Pazarınızı analiz edin ve hedef kitlenizi belirleyin – Zaten hangi sosyal medya ağlarını kullanacağınıza karar verirken müşteri profili oluşturma sürecinden geçtiniz. Şimdi yapmanız gereken hedef kitlenizin ne tür bir içeriğe ihtiyacı olduğunu bulmaktır. Daha derinlere inerek işinizi tanıtmanız için ve aynı zamanda insanların ihtiyaçlarını çözmenize yardımcı olacak ne tür içeriğin olduğunu anlamaya çalışmanız büyük önem taşımaktadır.

İçerik pazarlama planı oluşturun – Oluşturulacak içerik türünü belirledikten sonraki adım, görevler ve kilometre taşlarıyla bir plan oluşturmaktır. İçerik pazarlama planınızın karmaşık olması gerekmez, ancak içeriği ne zaman ve kimin oluşturacağını belirtmesi gerekir.

Gerçek içeriği oluşturma – Çevrimiçi kitle için içerik oluşturma işleminin üç adımı vardır:

  1. İşletmenizle ilgili arama terimlerini ve konularını bulmak için anahtar kelime araştırmanızı yapın.
  2. Çalışmalara ve gerçek verilere dayanarak benzersiz, ilginç, her zaman kaliteli içerik oluşturun.
  3. İçeriğinizi arama motorları ve kullanıcılar için optimize edin.

Düzenli olarak yüksek kaliteli içerik oluşturmak işinizin çevrimiçi başarısı için çok önemlidir. Çevrimiçi varlıklarını güvence altına almak isteyen işletmelerin çok fazla içeriğe ihtiyacı vardır. Çevrimiçi dünya bu şekilde çalışır ve bu yönergeleri izlememeniz, başarılı bir çevrimiçi iş yaratma şansınızı en aza indirir.

İçeriğin çeşitli kanallarda nasıl tanıtılacağını öğrenin – Harika içerik oluşturmak yeterli değildir, ancak içeriği de tanıtmanız gerekir. İçerik pazarlama stratejinizin bir parçası olarak oluşturacağınız her içerik parçasını tanıtmak için hangi kanalların kullanılacağını belirtmeniz gerekir.

4. E-posta pazarlamasına başlayın

Bu noktaya geldikten sonra içerik oluşturmak için harika bir web sitesine, tüm ağlarda marka varlığına ve bir içerik pazarlama stratejisine sahip olmalısınız.

Bir sonraki adım dönüşümler ve satışlar için e-posta pazarlaması uygulamaya başlamaktır. E-posta pazarlama ile markanız ve ürünleriniz hakkında bilgi edinmek isteyen bir topluluk oluşturabilirsiniz. E-posta listenize gönüllü olarak kaydolan bu kişilerin ürünlerinizden birini satın alıp müşteri haline dönüşme olasılığı daha yüksektir.

E-posta pazarlama ile sosyal medya pazarlama arasındaki fark, verilere sahip olmanız ve listenizi istediğiniz şekilde kullanabilmenizdir. Abonelerinizle tek tek iletişim kurmayı veya listenizi çeşitli şekillerde bölümlere ayırmayı ve sosyal medya ağlarından daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmayı başarabilirsiniz.

Bir e-posta pazarlama aracına kaydolun – En efektif araçlar: MailChimp, ConvertKit, Drip

Olası satış oluşturma yazılımına kaydolun – Optinmonster gibi araçlar, bir e-posta listesini hızlı bir şekilde büyütmenize yardımcı olabilecek bir dizi özellik sunar. Çıkış pop-up’ları, açılır kutular, bannerlar gibi şeyler kullanıcıların dikkatini çekmek için düzenlemeler yapabilirsiniz.

Listenize kaydolmaları için kişileri teşvik edin – Web sitenize kayıt kutuları eklemek yeterli değildir. İnsanların listenize abone olmalarını sağlamanın yollarını bulmanız gerekir ve teşvikler (ücretsiz fırsatlar, e-kitaplar, indirimler, teklifler gibi) bunun için oldukça faydalıdır.

Pazarlama otomasyonu kampanyaları oluşturun – E-posta pazarlamasının güzelliği tamamen otomatikleştirilebilmesidir. Bu nedenle ​​işinizi büyütmek için diğer dijital pazarlama kanallarıyla çalışırken, e-posta pazarlama sizin için potansiyel satış ve satın alma sonucu sağlayacaktır.

Mümkün olduğunca erken başlayın – İşletmeniz büyüdükçe ücretli reklamcılığa ve içerik pazarlamaya daha fazla para harcayacaksınız. Böylece son derece değerli olası satışları toplamak için mükemmel bir fırsatı kaybetmek istemezsiniz.

5. Google ve Facebook’ta reklam vermeye başlayın

Şimdiye kadar uyguladığımız adımlar web sitenize trafik çekmek ve satış yapmaya başlamak için bir sonraki büyük adım için zemin hazırlamak oldu.

Bir şirketinin trafik ve satış elde etmesinin en hızlı yolu ücretli reklamcılıktır. Tek yöntem olmasa da en hızlısı budur.

Tüm ağlarda ürünlerinizi ve hizmetlerinizi tanıtmak için kullanabileceğiniz reklam platformları vardır, ancak en popüler ve en etkili olanları Google Ads ve Facebook Ads’dir.

İşinizi büyütmek için Google Ads nasıl kullanılır?

Google Ads (önceden Google Adwords olarak biliniyordu) Google aramada, YouTube ve Gmail gibi diğer Google ürünlerinde ve Google AdSense’e katılan milyonlarca web sitesinde reklam yayınlamak için kullanılan platformdur. Google Ads’i çok etkili bir kanal yapan şey, reklamlarınızın Google arama sonuçlarında görünmesini istediğiniz anahtar kelimeleri belirleyebilmenizdir.

Google Ads, yalnızca biri reklamlarınızı tıkladığında ödeme yaptığınız anlamına gelen bir PPC (tıklama başına ödeme) sistemidir. Ödediğiniz tutar anahtar kelimelerin popülaritesi, rekabet, ülke, cihaz, reklamlarınızın kalitesi gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Google Ads’in açık artırmaya dayalı bir sistem olduğunu belirtmek gerekir. Google’da bir arama yapıldığında sistem dahili bir açık artırma yapar ve sonuçların üstünde hangi reklamların gösterileceğine karar verir.

Bir dijital pazarlama ajansı olarak Google Ads platformu kullandıktan sonra öğrendiklerimiz:

Google Ads’de para kaybetmek çok kolay – Ne yaptığınızı bilmiyorsanız fikir çok çekici olsa da, muhtemelen para kazanmaktan çok para kaybedersiniz. Google reklamlarında yapılacak çok sayıda optimizasyon çalışması var ve gerekli deneyime sahip değilseniz bunu profesyonellere bırakmak daha iyidir.

Google Ads yüksek marjlı ürünler için daha iyi çalışır – Kâr marjınız düşükse Google Ads kullanılacak bir platform değildir. Satış başına net kârınızı hesaplarken, reklam maliyetlerini ve satılan malların maliyetini dikkate almanız gerekir. Marjlarınız düşükse para kazanmazsınız.

Her zaman düşük bir bütçeyle başlayın – Google Ads ile reklamlara başladığınızda maksimum bütçenizi baştan kullanmayın. Her zaman düşük bir bütçeyle işe başlayın, kampanyalarınız ve potansiyel müşterileriniz hakkında daha fazla bilgi edinin ve bütçenizi kademeli olarak artırın.

Kâr ettiğiniz sürece bütçenizi artırın – Çoğu müşteri “Google Ads için ne kadar harcamalıyız?” diye merak ediyor. Olumlu bir yatırım getirisi (ROI) elde ettiğiniz sürece harcamalarınızı artırın. ROI’nin istediğinizin altında olduğu bir noktaya ulaştığınızda pazarlama bütçenizi diğer dijital pazarlama kanallarına taşımak daha iyidir.

Her şeyi test edin – Google Ads, kullanabileceğiniz çok sayıda kampanya türüne ve reklam kopyası, kitle hedefleme, teklif verme ve bütçeleme ile ilgili bir dizi seçeneğe sahiptir. Sabırlı olmanız ve işletmeniz için neyin daha iyi sonuçlar verdiğini bulmak için A/B testleri yapmayı planlamanız gerekir. Google Ads ile başarılı olmak istiyorsanız sürekli test etmek şarttır.

6. Yeniden hedefleme kampanyaları yayınlayın

Google Ads ve Facebook’u yeni müşteriler bulmak için kullanmanın yanı sıra, bir reklam nedeniyle web sitenizi ziyaret eden ancak henüz satın almayan kişilerin peşine düşmek için yeniden hedeflemeyi de kullanabilirsiniz.

Yeniden hedefleme (yeniden pazarlama olarak da bilinir) oldukça etkilidir ve kullanıcılar markalarınızın ve ürünlerinizin zaten farkında olduğu için daha düşük maliyetle satış sağlayabilir.

Hem Google Ads hem de Facebook test edilmeye değer bir dizi yeniden hedefleme seçeneği sunar.

Genel bir kural olarak yeniden hedefleme kampanyaları kullanıcılara özel bir teklif veya sınırlı süreli bir fırsat sunduğunuzda en iyi sonucu verir.

7. SEO’ya yoğun bir şekilde yatırım yapın

Şimdiye kadar aşağıdaki dijital pazarlama stratejilerini kullandık:

  • Web site pazarlama
  • Sosyal medya pazarlama
  • İçerik pazarlama
  • E-posta pazarlama
  • Google Ads
  • Facebook Ads
  • Yeniden hedefleme

Listede eksik olan belki de en verimli dijital pazarlama taktiği SEO (arama motoru optimizasyonu).

SEO, arama motoru sonuç sayfalarında daha yüksek sıralama elde etmek için web sitenizi optimize etme sürecidir. Daha yüksek sıralamalar, başlangıç işlerine arama motorlarından daha fazla hedeflenmiş trafik anlamına gelir.

Startup şirketler ile çalışma deneyimimize göre, işe başladığınızda mümkün olduğunca hızlı sonuç almak ve ilk ziyaretçinizi veya müşterinizi almak için aylarca beklememenizin hiçbir faydası yoktur. SEO, Google’daki görünürlüğünüzü artırmanın ve reklam için ödeme yapmadan 7/24 sürekli ücretsiz bir trafik akışı elde etmenin en iyi yolu olsa da, çalışması zaman alır. Bu nedenle başlangıç için dijital pazarlamaya ve ücretli reklam gibi anında trafik alabilen kanallara odaklanmak ve buna paralel olarak bir SEO stratejisi oluşturmak daha doğru olacaktır.

Belirtmek gerekir ki, SEO’nuz çalışmıyorsa çevrimiçi olarak hayatta kalmanın hiçbir bir yolu yoktur.

Yeni başlayanlar için SEO’nun faydaları:

  • Marka bilinirliği ve güvenine yardımcı olur.
  • Her ay reklam faturalarını ödemek zorunda kalmadan trafik alabilirsiniz.
  • Organik trafik diğer trafik türlerinden daha iyi dönüşüm sağlar.
  • SEO sosyal medya için de iyidir.
  • SEO size daha iyi bir web sitesi oluşturma konusunda rehberlik eder.
  • SEO, rakiplerinizi atlamanın temel anahtarıdır.

Girişiminizi büyütmek için SEO nasıl kullanılır?

Bir SEO uzmanı olmasanız bile istikrarlı bir iş büyümesi elde etmek için SEO kullanmanın yolları vardır.

Aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Teknik SEO ile başlayın – Teknik SEO, web sitenizin teknik altyapısının arama motoru tarayıcıları için uygun şekilde optimize edilmesini sağlamakla ilgilidir. Bu adım, çevrimiçi olarak yayınladığınız her şeyin tarayıcılar tarafından sorunsuz bir şekilde okunabilmesini sağlar.

On-Page SEO üzerinde çalışın – On-Page SEO, arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olmak için izleyebileceğiniz tekniklerle ilgilidir. Sayfa başlıklarınızı optimize etme, sayfalarınıza meta açıklamalar ekleme, içeriğinizde anahtar kelimeler kullanma, içeriğinizi hem kullanıcılar hem de arama motorları için daha iyi hale getirmeye yardımcı olur.

Off-Page SEO ile web sitenizi tanıtın – Off-Page SEO, web sitenizi çevrimiçi tanıtmanın ve web sitenizin arama sonuçlarının en üst sıralarında görünmeyi hak ettiği arama sıralama algoritmalarını (backlinks) ikna etmenin yolları ile ilgilidir.

Yukarıdaki adımları izlediğinizde ve içerik pazarlamanız üzerinde sürekli çalıştığınızda web siteniz Google’da bulunacak ve diğer her şey daha kolay hale gelecektir. Daha sonra reklamcılık harcamalarınızı kademeli olarak azaltabilecek, SEO ve içerik pazarlaması için daha fazla para ve kaynak ayırabileceksiniz.

Sonuç

Yeni başlayanlar için dijital pazarlama yeni bir şey değildir, ancak mevcut tüm çevrimiçi kanalları kullanarak başlangıç ​​işinizi büyütmek için izlenmesi gereken bir süreçtir:

  • İlk adım işletmenizi sergilemek için bir web sitesi oluşturmaktır. Hem masaüstü hem de mobil cihazlarda hızlı yüklenen ve güzel görünen profesyonel bir web sitesi oluşturun. Ana sayfanızı, kim olduğunuzu ve onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi ziyaret ederek kullanıcıların anlayabildiğinden emin olun.
  • Sosyal medya varlığınızı belirleyin ve tüm ağlarda marka adınızı alın. Profillerinizi optimize edin ve sayfalarınıza birkaç yayın ekleyin.
  • İçerik pazarlama stratejiniz üzerinde çalışın ve neyi yayınlayacağınıza, ne zaman yayınlayacağınıza, nerede yayınlayacağınıza ve içeriği kimlerin oluşturacağına karar verin.
  • Bir e-posta listesi oluşturun ve e-posta pazarlama otomasyonu kampanyalarınızı oluşturun. E-posta listenizden mümkün olan en kısa sürede yararlanmak için bunu işlemin başlarında yapmanız gerekir.
  • İçeriğinize, web sitenize ve ürünlerinize daha fazla gösterim almak için reklam için biraz para harcamanız gerekiyor. Önemli olan parayı körü körüne harcamak değil, kampanyalarınızı yakından izlemek ve pozitif bir yatırım getirisi elde ettiğiniz sürece para harcamaya devam etmektir.
  • Ücretli kampanyalarınızın kâr değil zarar yarattığı bir noktaya ulaşırsanız, bunları durdurmalı ve bütçeyi SEO gibi diğer etkinliklere taşıyın.
  • Kitleniz ve işletmenizle daha alakalı ağlarda reklam verin.
  • SEO’nun sizin için çalışmasını sağlamak için ne yapmanız gerekiyorsa yapın. Şirket içinde SEO uzmanları edinebilir ya da işlerini yapmaları için profesyonellerle çalışabilirsiniz.
  • Çok sayıda girişimin yalnızca ücretli trafik yöntemlerine güvenmesi gibi bir hata yapmayın, bu çok risklidir ve büyümeyi engeller.

İşletmenizin çevrimiçi varlıklarının SEO tarafından yükseldiği bir noktaya gelirseniz, büyümenizi güvenle tahmin edebilir ve girişiminizi başarılı bir şirkete dönüştürebilirsiniz.