Web site pazarlama kanalı içerisinde tüm zor işleri yaptınız. Bir barındırma (hosting) paketi aldınız, sitenizin tasarımını tamamladınız, içerik yazdınız ve sitenizi yayınladınız. Google’da kendi web sitenizi ararken hiçbir yerde bulamayabilirsiniz. “Web sitem neden Google’da görünmüyor?” sorusunu sormanız oldukça normal. Neden sitenizi Google’da bulamadığınızı 5 nedenle açıklayalım.
1. Siteniz çok yeni, Google henüz bilmiyor
Siteniz yeniyse panik yapmanıza gerek yok. Sitenizin taranmasını, dizine eklenmesini ve sıralanmasını sağlamak için birçok hareketli parça var. Bazen Google’ın sitenizi keşfetmesi günler hatta haftalar alabilir.
Sitenizi Google’daki site: arama operatörü ile arayabilirsiniz. site: cresadigital.com yazın, bu alanda bulunan sayfaların bir listesini görürsünüz. Belirli bir sayfanın tam URL’sini yazarsanız, yalnızca bir arama sonucuna dönüşünü görebilirsiniz. Bu şekilde bir aramayla sayfalarınızı arama sonuçlarında görürseniz Google’ın sitenizi bildiği ve en azından bir kısmını dizine eklediği anlamına gelir. Sayfanızın dizinde olduğunu öğrenmenizle birlikte iyi performans göstermediğini düşünüyorsanız daha derine inmek isteyebilirsiniz.
Google’ın keşif sürecini hızlandırmak için XML site haritasını Google Search Console’a ekleyin. Search Console’da belirli sayfaların nasıl performans sergilediğini öğrenmek için URL İnceleme aracını da kullanabilirsiniz. Bu işlem size Google’ın sitenizi nasıl taradığını ve görüntülediğini tam olarak gösterir.
2. Sitenizi veya içeriğini dizine “noindexed” olarak eklediniz
Google’ın sitenizi veya belirli bir sayfayı dizine eklememesinin en yaygın nedenlerinden biri, istemeden – dizine eklenmemiş (noindexed) olmasıdır. noindex meta robot etiketlerini bir sayfaya eklemek Google Bot’a bir sayfayı tarayabileceğini, ancak sonuçların dizine eklenemeyeceğini bildirir.
Sayfanızın noindex olup olmadığını nasıl kontrol edersiniz? Kolay bir işlemdir, sadece sayfayı açın ve kaynak kodunu görüntüleyin. Sayfanın başında bir yerde, <meta name=”robots” content=”noindex”> kodunu göreceksiniz. Bu kod, arama motoru tarayıcılarına sayfanın içeriğinin dizine eklenmemesi gerektiğini ve dolayısıyla dizinin sıralanmasını engellemesini söyler.
3. Google sitenizi tarayamıyor
Google’a içeriğinizi dizine eklememesini söylemiş olabilirsiniz, ancak Google’a sitenizi hiç taramamasını da söylemiş olabilirsiniz! Tarayıcının robots.txt adlı bir dosyaya erişiminin olmaması, web sitenize hiçbir zaman trafik almamanın kesin bir yoludur. Robotları engellemek düşündüğünüzden daha kolaydır. Bu yüzden Google’ın sitenizi kolayca tarayabildiğinden emin olun.
4. İçeriğiniz eşitlenmemiş ve/veya kullanıcıların amacı ile eşleşmiyor
Sitenizin Google’da gösterilmemesinin bir takım teknik nedenleri olabilir. Aynı zamanda gösterilmemesinin bir sebebi de içeriğiniz olabilir. İçeriğiniz Google’ın söz konusu anahtar kelimeyi seçebileceği kadar iyi veya yetkili olmayabilir. Bir kullanıcı olarak sitenizi nasıl bulacağınızı düşünün. Sadece Google’a odaklanmayın.
İçeriğiniz kullanıcının arama amacına uygun olmayabilir. Bu durumda anahtar kelime araştırması yapmanız ve arama amacına da bir göz atmanız gerekir. İnsanlar ne arıyor, hangi terimlerle ve ne yapmak istiyorlar? Bunu bildikten sonra SEO uyumlu içerik yazmanız daha doğru olacaktır.
Web sitenizin oldukça rekabetçi bir sektörde faaliyet gösterdiğini unutmayın. SEO uyumlu içerik ve optimizasyona odaklanmadan iyi sıralamalar elde etmek muhtemelen imkansız olacaktır.
5. İçeriğinizde yüksek kaliteli geri bağlantı (backlink) yok
Bir site veya sayfa ne kadar fazla bağlantıya sahip olursa, bu siteyi daha fazla kişi değerli bir kaynak olarak görür ve Google bunu sonuç sayfasının en üstüne koymalıdır. Bağlantılar hala içeriğin keşfedilebilirliğinde ve sıralamasında rol oynamaktadır. Bağlantılar olmadan sıralanabilirsiniz ama bu oldukça zordur.
Kaliteli içerik oluşturmak sayfalarınıza bağlantı almanın iyi bir yoludur. Yüksek kaliteli içerik sosyal medya aracılığıyla da geniş bir şekilde paylaşabilen okuyucuların tıklamalarını çekme eğilimindedir. Bütün bunlar bu bağlantıları almanıza yardımcı olur.
# Manuel bir işlem yaptınız mı?
Yukarıda sıraladığımız nedenlerin dışında siteniz yine de Google’da görünmüyorsa bunun nedeni manuel bir işlem – bir ceza – olabilir. Manuel bir işlem yapmanızın birçok nedeni vardır. En yaygın olanları spam bağlantılar veya Google kurallarının ihlali nedeniyle olabilir. Manuel işlem alan siteler, arama motorlarını yüksek bir sıralamaya sokmak için usulsüz bir şekilde işlemeye çalışır.
Site sahipleri Google’dan sitelerinin manuel bir işlem aldığını bildiren bir e-posta alır. Ayrıca Google Search Console‘daki Manuel İşlemler sayfasını da kontrol edebilirsiniz.