Yeni Başlayanlar için Organik Arama Sonuçları Kılavuzu

organik arama bursa

Dijital pazarlamaya yeni başlayanlar bazen organik aramanın ne olduğunu ve bir web sitesinin uzun vadeli başarısı için neden çok önemli olduğunu anlamakta zorlanırlar. Çoğu insan organik aramayı ücretli arama ile karıştırıyor ve bu da işleri daha da karmaşık hale getirebiliyor.

Bu yazımızda organik arama hakkında bilmeniz gerekenleri derleyerek basit bir dille açıklamaya çalıştık.

İşte organik arama ile ilgili öğrenecekleriniz:

  • Organik arama nedir?
  • Organik arama neden önemlidir?
  • Ücretli arama ile organik arama arasındaki fark nedir?
  • Organik arama sonuçlarında nasıl görünebilirim?

Organik arama nedir?

Organik arama, ücretli reklamları hariç tutan arama sorgusu için gösterilen sonuçları ifade eder. Organik arama sonuçları kullanıcının arama sorgusu, gelen bağlantılar, alan adı otoritesi, cihaz, kullanıcı konumu ve diğer pek çok faktörle ilgili olan bir dizi organik sıralama faktörüne göre belirlenir.

Google’da bir arama terimi yazdığınızda size bir dizi sonuç sunulur. Üst kısım ücretli sonuçları (bunlar [Reklam] başlığı ile gösterilir) ve ardından organik arama sonuçlarını içerebilir.

Google’ın yanı sıra Bing ve Yahoo gibi diğer arama motorları organik ve ücretli sonuçları için aynı görüntüleme biçimini kullanır.

Organik arama neden önemlidir?

Organik arama web siteniz ile ulaşabileceğiniz en değerli trafik şeklidir. Organik trafik yüksek oranda hedeflenmiştir ve diğer trafik türlerinden daha fazla dönüşüm sağlama olasılığı yüksektir.

Organik trafiğin sosyal trafiğe veya diğer trafik türlerine göre daha fazla hedeflenmesinin nedeni kullanıcı amacı ile ilgilidir.

Bir arama motoruna arama sorgusu yazan kullanıcılar çok özel bir şey ararlar ve kullanıcının amaçlarını karşılayabilen web siteleri bu kullanıcıları müşterilere, abonelere veya geri dönen ziyaretçilere dönüştürebilir.

Organik aramadan yararlanabilmek için web sitenizin içeriğinizle ilgili anahtar kelimeler için arama motoru sonuç sayfalarının (SERPS) ilk 5 konumunda görünmesi gerekir. Bunun nedeni organik tıklamaların çoğunun sonuçların üstünde görünen web sitelerine gitmesidir.

Ücretli arama ile organik arama arasındaki fark nedir?

Ücretli arama ve organik arama arasındaki temel fark, ücretli arama sonuçlarının açık artırma sistemi için ödeme yapılarak hedeflenmesi, organik arama sonuçlarının ise herhangi bir ödeme yapılmadan arama motoru sıralama algoritmaları tarafından kararlaştırılarak sıralanmasıdır.

Hem ücretli hem de organik arama, arama motoru pazarlaması (SEM) kanalının bir parçasıdır.

Ücretli arama reklamları

Reklamlarınızın arama sonuçlarının en üst konumlarında görünmesini istediğinizde reklamlarınızı alakalı aramalarda göstermek için Google Ads (Google için) veya Bing Ads (Bing için) kullanabilirsiniz.

Reklamlarınızın görüneceği konuma bir açık artırma türü sistem tarafından karar verilir. Sistem aşağıdakileri içeren bir dizi parametreyi dikkate alır:

  • Kullanıcının konumu
  • Kullanılan cihaz (mobil, masaüstü, tablet)
  • Reklamın gösterilmek üzere yapılandırıldığı anahtar kelimeler
  • Reklamın başlığı
  • Açılış sayfasının alaka düzeyi (bir kullanıcının reklamı tıkladığında göreceği sayfa)
  • Reklamverenin reklam tıklamaları için ödemek istediğiniz maksimum tutar
  • Rekabet, yani belirli bir anahtar kelime için en üst sıralarda kaç reklamveren teklif veriyor?

Reklamverenler bir kullanıcı bir reklamı tıklayıp web sitesini ziyaret ettiğinde ödeme yapar. Ödenecek tutar anahtar kelime türüne, rekabete ve bir dizi başka faktöre bağlıdır. Aynı zamanda bir tıklama için ödemek istenen maksimum tutar için de ücretli reklam kampanyaları tanımlanabilmektedir.

Ücretli aramanın en büyük avantajı sonuçların neredeyse anında olmasıdır. Bir kampanya oluşturduğunuzda reklamlarınız arama sonuçlarında gösterilmeye başlayacak ve arama motoru trafiği almaya başlayacaksınız.

En büyük dezavantajı bir kullanıcı reklamlarınızı her tıkladığında ödeme yapmanız ve bu maliyetin rekabet nedeniyle yıldan yıla artmasıdır.

Ücretli aramanın etkili çalışması için optimize edilmiş bir açılış sayfası, optimize edilmiş bir PPC kampanyası ve yüksek marjlı ürünlere sahip olmanız gerekir.

Organik arama

Yukarıda belirtildiği gibi organik arama, ücretli reklamları hariç tutan bir arama sorgusu için gösterilen sonuçları ifade eder. Organik arama sonuçları, arama algoritmaları tarafından belirlenir ve en iyi SEO uygulamaları kullanılarak optimize edilebilir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), ilgili anahtar kelimeler için organik sonuçlarda daha yüksek sıralamada görünmesi için bir web sitesini optimize etme uygulamasıdır.

SEO’nun üç ana bileşeni vardır (On-Page SEO, Teknik SEO ve Off-Page SEO) ve her bileşenin bir takım kuralları vardır.

Organik arama sonuçlarında nasıl görünebilirim?

Web sitenizin arama motorlarının organik sonuçlarındaki görünürlüğünü artırmak için web sitenizi arama motorları tarafından erişilebilir hale getirmek ve içeriğinizi anlamalarına yardımcı olmak için belirli kurallara uymanız gerekir.

Google arama sonucu sıralamasını hesaplarken 255’ten fazla arama motoru sıralama faktörü kullanıyor.

Organik arama sıralamalarınızı uygulamak ve geliştirmek için en önemli organik SEO faktörleri şunlardır:

  • İçeriğinizin dizine eklenebildiğinden emin olun.
  • Web sitenizin tüm cihazlarda hızlı ve erişilebilir olduğundan emin olun.
  • Kullanıcının amacına uygun içerik yayınlayın.
  • İçeriğinizi arama motorları için optimize edin.
  • Daha fazla bağlantı ve marka sözü almak için web sitenizi tanıtın.

Organik Arama

Google Analytics hesabınıza giriş yaptığınızda, bilmediğiniz bazı terimler görebilirsiniz. Platform, çok sayıda ölçümle ilgili veriler sunar ve Google Analytics veya genel olarak dijital pazarlamada yeniyseniz bunların anlamı net olmayabilir.

Böyle bir terim organik aramadır. Böcek ilacı içermeyen yiyeceklerle hiçbir ilgisi yoktur, bunun yerine insanların çevrimiçi bilgi bulmanın en önemli yollarından biri olan arama motorlarını ifade eder.

Organik aramanın ne olduğu, neden önemli olduğu, Google Analytics’te organik arama verilerini nasıl bulacağınız ve organik trafiğinizi nasıl artıracağınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.