Başarılı bir sosyal medya kampanyası nedir? Sosyal medyaya harcanan paranın yüksek bir yatırım getirisi olmasını nasıl sağlıyorsunuz? Tüm bu soruların cevaplarını yanıtlayarak 7 ipucu ile başarılı bir sosyal medya kampanyası yürütebilirsiniz.
Başarılı bir sosyal medya kampanyası nedir?
Sosyal medya kampanyası oluşturmadan önce bile yapmanız gereken ilk şey hedeflerinizi ve koşullarınızı belirlemektir. Hedeflere ve koşullara göre kampanyalarınızdan (hedefleriniz) ne elde etmek istediğinizi, kampanya dönüşümünü nasıl ölçeceğinizi ve başarılı bir kampanya olarak neyi düşündüğünüzü belirlemek gerekiyor.
Başarılı bir sosyal medya kampanyası aşağıdakileri gerçekleştirebilir:
- Daha fazla takipçi
- Daha fazla etkileşim/paylaşım
- Daha fazla beğeni/pin
- Web sitesine daha fazla trafik
- Daha fazla dönüşüm
Hedefleriniz iş ve pazarlama hedeflerinize bağlıdır (marka bilinirliğini artırma, daha fazla satış, müşteri bağlılığı artırma vb.).
Başarılı sosyal medya kampanyası için 7 ipucu
Sosyal medyadan elde etmek istedikleriniz dahilinde başarılı bir sosyal medya kampanyası yürütme şansınızı artırmak için izleyebileceğiniz yönergeler şunlardır:
- Önce bir pilot kampanya yürütün.
- Kampanyalarınızı genel değil, hedefli oluşturun.
- Harekete geçirici mesaj oluşturun.
- Sonuçları izleyin.
- Kullanıcılar sadece reklamlarınızı görmek istemiyor.
- Ne zaman duracağınızı bilin.
- Kullanıcıların kampanyanız hakkında söylediklerini takip edin.
1. Önce bir pilot kampanya yürütün
Ana kampanyanıza başlamadan önce farklı reklamları, hedefleme seçeneklerini ve mesajları test etmek için birkaç gün veya bir hafta boyunca bir pilot kampanya yürütmek daha iyidir. Böylece ana kampanyayı yayına aldığınızda optimize edilmiş bir stratejiye sahip olursunuz.
2. Kampanyalarınızı genel değil, hedefli yapın
Sosyal medya ağları kullanıcılar hakkında demografik bilgiler, ilgi alanları, beğeniler, beğenmemeler ve daha fazlasını içeren birçok bilgiye sahiptir.
Kampanyaları sosyal medyada yayınlarken tüm bu verilerden faydalanın. Kampanyalarınızı belirli demografik gruplara (yaş veya ilgi alanlarına göre) hedefleyin.
3. Harekete geçirici mesaj oluşturun
Basit bir ifadeyle kullanıcılardan web sitenizi ziyaret etmelerini, bülteninize kaydolmalarını, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi görüntülemelerini isteyeceğiniz bölümdür.
Her bir reklamda veya paylaşımda kullanıcıların gönderilerinizi gördüklerinde ne yapmaları gerektiğine ilişkin net bir mesaj bulunduğundan emin olun.
4. Sonuçları izleyin
Kulağa bariz gelebilir, ancak bu muhtemelen insanların sosyal medya kampanyaları oluştururken yaptıkları bir numaralı hatadır.
Tüm ağların size kampanyanızla ilgili istatistikler (görüntüleme sayısı, reklamınıza yapılan tıklamalar, maliyetler vb.) Vereceği doğrudur, ancak aynı zamanda hangi kullanıcıların bir işlem gerçekleştirdiğini öğrenmek için Google Analitik hedeflerinizi ve dönüşüm izlemenizi ayarlamanız gerekir bu sizin için önemli.
İstatistikler iyi ancak kampanyanın başarılı mı, yoksa başarısız mı olduğunu belirlemek için daha fazla veriye ihtiyacınız var.
Örneğin, dönüşüm elde etmek amacıyla bir Facebook kampanyası yürüttüğünüzde Facebook’tan hangi ziyaretlerin dönüşüm sağladığını bilmek ve ayrıca dönüşüm maliyetini hesaplamak için Facebook dönüşüm izlemeyi ayarlamanız gerekir.
5. Kullanıcılar reklamlarınızı görmek istemiyor
Sosyal medya kullanıcısını sadece reklamlarla içeriğinizi görmesini ve işinizi fazla tanıtarak zorlamaya çalışırsanız oluşturacağınız kampanyada başarısız olabilirsiniz.
Kullanıcıların sürekli reklamlarınızı görmek istemediklerini ve mesajınızla etkileşime geçmelerini sağlayacak yollar bulmaya çalıştıklarını her zaman akılda tutmakta fayda var. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri indirimler veya özel tekliflerdir.
Örneğin, Amazon’un kullanıcılardan yarışmalarına katılmak için hashtag’leriyle nasıl yorum yapmalarını istediğini görün.
6. Ne zaman duracağınızı bilin
Sosyal medya daha fazla müşteri elde etmenin ve daha fazla satış yapmanın etkili bir yoludur. Ancak bu durum tüm nişlerdeki tüm işletmeler için her zaman geçerli değildir.
Sosyal medyanın yeni müşterilere ulaşmak için doğru araç olmadığı durumlar vardır. Devam eden bir kampanyayı iptal etmek yerine kampanyanızı durdurmak daha iyi olabilir.
Diyelim ki 2 haftadır bir kampanya yürütüyorsunuz ve binlerce kişiye ulaştınız – ancak satış yapmadınız. Ne yapmak gerekir? Kampanyayı yayınlamaya devam etmek mi, kampanya için daha fazla para harcamak mı yoksa kampanyayı durdurmak mı?
Bunun basit bir yanıt yoktur, ancak en iyi yaklaşım hedefleme seçeneklerinizi değiştirerek veya açılış sayfanızı optimize ederek kampanyayı daha da optimize etmenin bir yolu olup olmadığını incelemektir. Hedeflerinizin ve açılış sayfalarınızın zaten optimize edildiğini düşünüyorsanız belki de en iyi yaklaşım kampanyayı durdurmak ve bütçenizi diğer araçlara (PPC kampanyaları, SEO vb.) aktarmaktır.
Kampanyanızı başarısız olarak sonuçlandırma şansını en aza indirmek için başlangıçta daha dikkatli pilot kampanyalar (1. ipucu) oluşturabilirsiniz.
7. Kullanıcıların kampanyanız hakkında söylediklerini takip edin
Bazı kullanıcılar reklamlarınızı görmekten mutlu olmayabilir ve onlara bir şey satmaya çalıştığınız fikrinden hoşlanmazlar. Bu nedenle bazen kötü yorum yapmaya giderler veya şirketiniz/ürünleriniz hakkında iyi olmayan şeyler paylaşırlar.
Kampanyalarınızı yürütürken aynı zamanda marka etkileşimlerini (mention) de izlemeniz önemlidir (markanızın adını Facebook, Twitter, Pinterest vb. üzerinde arayabilirsiniz) ve kullanıcıların markanız hakkında ne söylediğini görebilirsiniz. Daha sonra, yorumlara veya sorulara dürüst cevaplar ve çözümler sunarak kötü yorumları tersine çevirmeyi deneyebilirsiniz.