Reklam Ajansı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

reklam ajansı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Markanız için en doğru reklam ajansını seçmek zorlu bir süreçtir. Daha önce bir reklam ajansından hizmet almadıysanız aşağıda belirttiğimiz süreci izleyebilirsiniz.

Belirtmek isteriz ki, her firma farklı kriterlerde bir reklam ajansı arar. Bu yüzden çok detaylı bir kriter listesi sunmak oldukça güçtür. En basit haline indirgersek şu noktaları ilk etapta sayabiliriz (Weilbacher, 1983:56-64):

Reklam ajansı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

  1. Ajansın büyüklüğü
  2. Ajansın türü
  3. Rakiplerle çatışma durumu
  4. Ajansın faaliyet gösterdiği bölge

Ajansın büyüklüğü

Buradaki büyüklük kavramı mali portre anlamındadır. Doğru ajans, reklamvereni bütçesi doğrultusunda ciddiye alan ajanstır. Büyük ajansın küçük müşterisi olmaktansa, küçük ajansın büyük müşterisi olmak her zaman yeğdir. Elbette spesifik durumlardan söz etmek mümkündür. Orta ölçekli bir reklamveren biricik özelliğe sahip bir ürünü için sofistike ajans hizmetine ihtiyaç duyabilir. Hatta ücretlendirme için farklı bir sistem de uygulanabilir.

Ajansın türü

Kendini doğru etüd etmiş bir reklamveren, ne tür bir ajansa ihtiyacı olduğunu belirleyebilir. Belli uzmanlaşmaya sahip bir ajans mı, tam hizmet ajansı mı yoksa sınırlı hizmet ajansının mı kendi ürününe/hizmetine daha çok şey katacağını belirlemiş bir reklamveren, yolun çoğunu kat etmiş demektir.

Rakiplerle çatışma durumu

Reklamveren açısından önemli bir diğer kriter de potansiyel ajansların müşteri portföyüdür. Bunun için ajansların çalıştığı doğrudan ve dolaylı rakiplerin belirlenmesi gerekir. İşin diğer yönü ise reklam ajansı tarafıdır. Reklamcıların etik değerlerinin başında rakip ürünleri çalışmamak yatar. Yani; reklamverenin ajans tarafından geri çevrilme durumu da söz konusudur.

Reklam ajansının faaliyet gösterdiği bölge

Çoğu reklamveren reklam ajansının hemen yanı başında olmasını ister. Telefon ya da e-mail ile kurulan iletişim reklamveren için yeterli değildir. Bu durum reklam ajansı seçiminde önemli bir kriteri oluşturmaktadır. Bu yüzden reklamveren karar mekanizmasını hızlandırabilmek ve kolaylaştırabilmek adına fiziksel bağlamda kendisine yakın bir reklam ajansı seçimine gidebilmektedir. Buna karşın, teknolojik altyapının faaliyet gösterdiğimiz alanlar içerisinde sunduğu olanaklar dahilinde proje yönetimi başarılı şekilde yürütülebilmektedir (Örn. Google SheetsHangout, Skype, FaceTime, Asana, Trello vb.).

Reklam ajansı seçme sürecini iyi yöneterek markanız için yapacağınız en doğru kararı verebilirsiniz. Bu süreci sonuçlandırma aşamasında ihtiyaçlarınıza yönelik hizmet veren reklam ajansının markanıza katacağı değerleri de göz önünde bulundurmayı unutmayın.