SEO ve SEM Arasındaki Fark Nedir?

bursa sem ajansı

SEO ve SEM basitçe arama motoru pazarlaması veya arama pazarlamasının birer parçasıdır. Her iki süreç de arama motorlarında görünürlüğü artırmayı amaçlamaktadır. SEO web sitenizi organik aramalarda daha yüksek sıralamalara ulaşmak için optimize ederken, SEM ise arama motoru optimizasyonu içerisinde PPC reklam gibi daha fazla trafik elde etmek için tercih edilir.

SEO ve SEM arasında bir karşılaştırma yapmak amacıyla SEO tanımıyla başlamak önemlidir. Böylece ikisi arasındaki farkın ne olduğu ortaya çıkacaktır.

SEO nedir?

SEO, arama motorlarından ücretsiz trafik almak amacıyla web sitenizi optimize etme işlemidir. Optimize edilmiş bir web sitesi kolayca arama motoru tarayıcıları tarafından anlaşılır ve bu şekilde SERPS (arama motoru sonuçları sayfaları) daha yüksek sıralama şansını artırır.

SEO’nun ana bileşenleri nelerdir?

SEO’nun 3 ana ayağı vardır: Teknik SEO, On-Page SEO ve Off-Page SEO.

Teknik SEO – Web sitenizi tarama ve indeksleme aşaması için optimize etme sürecini ifade eder. Teknik SEO ile arama motorlarının herhangi bir sorun yaşamadan web sitenizi taramasını ve dizine eklemesini sağlar.

On-Page SEO – Belirli anahtar kelimeler için optimize edilmiş olacak şekilde sayfalara ve içeriklere uygulayabileceğiniz kurallardır. Örneğin; optimize edilmiş başlıklar, iyi açıklamalar, iyi biçimlendirilmiş URL’ler, optimize edilmiş başlıklar (H1, H2), görüntüler için alt metin ve daha pek çok şeye sahip olmanız gerekir.

Off-Page SEO – Web sitenizin arama motorlarının güvenini artırmak amacıyla diğer web sitelerinden referans (backlink) alma sürecini ifade eder. Yeni başlayanlar için bu kafa karıştırıcı olabilir, ancak en çok referansa sahip web sitesinin daha üst sıralarda yer aldığı bir sıralama sistemi gibi düşünebilirsiniz. Bu durumda referanslar, diğer web sitelerinden sitenize gelen bağlantılardır.

SEM nedir?

SEM (Arama Motoru Pazarlaması), SEO üzerinden organik trafik veya PPC reklam yoluyla ücretli trafik alarak arama motorlarında görünürlüğü artırma amacı taşıyan dijital bir pazarlama sürecidir.

Ücretli arama ağı reklamcılığı (PSA) sayesinde arama motoru sonuçlarında reklam alanı satın alırsınız. Yani, SEO üzerinden organik olarak üst sıralarda yer almak ve ücretsiz trafik almak yerine, arama sonuçlarının önünde görünmek için ödeme yaparsınız.

PSA için en tanınmış platform Google Ads‘dir (bilinen adıyla Google Adwords). Google Ads aracılığıyla reklamlarınızın Google arama sonuçlarında görünmesini sağlayabilirsiniz ve yalnızca reklamlarınızın aldığı tıklamalar için ödeme yaparsınız (tüm sürece tıklama başına ödeme veya PPC denmesinin nedenidir). Bing ve Yahoo’nun da benzer bir sistemleri vardır, ancak Google Ads kadar bilinmemektedir.

Hangisi daha iyi, SEO veya SEM?

SEO ve SEM arama motoru pazarlamacılığının iki bileşeni olmasına rağmen birçok pazarlamacı SEM’e başvurduğunda PPC reklamcılığını kastediyor. Temel olarak ücretli arama ağı reklamcılığını SEM’in tek bileşeni olarak görürler. Bu durumda, ikisi arasında bir karşılaştırma yapabilirsiniz.

SEO ve SEM

Organik SEO genellikle uzun süreli sonuçlar için en iyi pazarlama taktiğidir. Hedef anahtar kelimeleri için organik sonuçlarda üst sıralarda yer alan web siteleri, 7/24 ücretsiz trafik, endüstri tanıma ve SEO’nun tüm avantajlarından yararlanabilir.

PPC kullanan web siteleri yine de arama motorlarından hedeflenmiş trafik alabilir, ancak bunun için ödeme yapmak zorundadırlar. Ücretli kampanyaları durdurduktan sonra trafik kaybolur.

SEO ve SEM arasındaki bir diğer büyük fark, PPC neredeyse anında iken SEO’nun çalışması ve sonuç üretmesinin çok zaman almasıdır.

Hangisi daha iyi? – genel dijital pazarlama hedeflerinize bağlıdır. Hızlı trafik almak istiyorsanız, SEM (ücretli arama ağı reklamcılığı) ve SEO’nuzda paralel çalışma ile başlayabilirsiniz. Ücretli trafiğe güvenmeden uzun süreli bir çevrimiçi iş oluşturmak istiyorsanız, o zaman cevabınız SEO’dur.

SEM SEO’ya yardımcı olur mu?

Belirli anahtar kelimeleri hedeflemek ve arama motoru trafiğini almak için PPC kullanıyorsanız SEO çabalarınızı olumlu veya olumsuz etkilemez. SEO sıralamaları yüzlerce faktör dikkate alındıktan sonra karar verilir ve PPC kampanyaları bunlardan biri değildir.

SEM trafiğinin önemi

Arama motoru pazarlaması (SEM) trafiği organik SEO veya Ücretli Arama Reklamcılığı yoluyla hedeflendiği için internet trafiğinin en önemli kaynağı olarak kabul edilir. Bir soruna çözüm, bir soruya cevap bulmak veya bir şeyin nasıl yapılacağını öğrenmek için arama motorlarını kullanıldığı yaygın olarak kabul edilmektedir.

Dolayısıyla, kullanıcılar arama sonuçlarından bir web sitesini veya bir reklamı tıkladıklarında dönüşüm sağlama olasılıkları daha yüksektir. Görüntülenen web sitelerinin ve reklamların alaka düzeyi, SEM trafiğini diğer trafik kaynaklarından daha değerli kılar.

SEO ve SEM, arama pazarlamacılığının benzersiz unsurlarıdır. Ancak organik ve ücretli stratejiler olmanın yanı sıra, aralarındaki temel farklardan bazıları nelerdir?

1. SEM’in etkisi anında ortaya çıkarken, SEO zaman alır
SEM reklamları, sonuçlarınızı yalnızca birkaç tıklama ile kitlelerin önüne koymanıza olanak tanır. Öte yandan, SEO, zamanla edindiğiniz bir şeydir. Bir web sitesinin arama motorlarında sıralanmaya başlaması için bir SEO stratejisi uygulamak aylar alabilir.

2. SEM, test için SEO’dan daha iyidir
SEM ücretli reklamları kapatıp açabildiğiniz için test etmek için harikadır. Reklam metninizi değiştirebilir, yeni kitleleri hedefleyebilir ve stratejilerinizdeki farkı hemen test etmek ve görmek için açılış sayfası içeriğini seçebilirsiniz. SEO ile bu ölçüde test edemezsiniz.

3. SEO zamanla değer katarken SEM,
SEM yalnızca sonuçların gösterilmesi için ödeme yaptığınız sürece etkindir, oysa bir SEO stratejisi zamanla gelişir ve kalıcı sonuçlar bırakır.

4. SEM tıklamaları ödenirken, SEO’dan oluşturulan tıklamalar ödenmez
SEM sonuçları ücretli yerleşimlerdir, SEO sonuçları ise ödenmez. Bir kullanıcı SEM sonucunu her tıkladığında ödeme yaparsınız. Tersine, bir kullanıcı organik (SEO) bir sonucu tıkladığında hiçbir şey ödemezsiniz.

5. SEM sonuçları belirli bir kitle için gösterilirken, SEO sonuçları
Tüm arama pazarlaması stratejileri seçkin bir hedef kitleyle bağlantı kurmayı hedeflese de, yalnızca SEM aracılığıyla bir hedef kitle belirleyebilirsiniz. SEO aracılığıyla ise arama sonuçlarınızı kimin göreceğini seçemezsiniz.