Sosyal Medya Pazarlama Planı Nasıl Oluşturulur?

sosyal medya pazarlama

Sosyal Medya Pazarlama

Sosyal medya pazarlama, markanızı oluşturmak, satışları artırmak ve web sitesi trafiğini artırmak için hedef kitlenizle bağlantı kurmak için sosyal medya platformlarının kullanılmasıdır. Bu, sosyal medya profillerinizde harika içerik yayınlamayı, takipçilerinizi dinlemeyi ve onlarla etkileşim kurmayı, sonuçlarınızı analiz etmeyi ve sosyal medya reklamları yayınlamayı içerir.

Sosyal medya pazarlama ilk olarak yayıncılık ile başladı. İşletmeler, web sitelerine trafik ve umarız satış oluşturmak için içeriklerini sosyal medyada paylaşıyorlardı. Ancak sosyal medya, yalnızca içerik yayınlamak için bir yer olmanın çok ötesinde olgunlaştı.

Sıfırdan bir sosyal medya pazarlama planının nasıl oluşturulacağına dair genel bilgileri paylaştığımız bu yazıda oluşturacağınız planı bir yolculuk gibi düşünebilirsiniz. Kendinizi hedefleriniz doğrultusunda başarıya ulaşacak bir plan ile başlayarak, ardından başarıya nasıl ulaşacağınızı düşünün. Bu süreçte doğru ilerlediğinizden emin olmak için düzenli olarak kontrollerinizi yapın ve biraz eğlenin!

  1. Adım: Sosyal ağlarınızı seçin.
  2. Adım: Profillerinizi tamamen doldurun.
  3. Adım: Sesinizi ve tonunu bulun.
  4. Adım: Gönderi stratejinizi seçin.
  5. Adım: Analiz ve test etme.
  6. Adım: Otomatikleştirin ve etkileşime geçin.

1. Adım: Hangi sosyal medya ağlarını kullanmanız gerekiyor?

Her sosyal medya ağı kendi uygulamaları, kendi tarzı ve kendi kitlesi ile benzersizdir. Stratejinize en uygun sosyal ağları ve sosyal medyada ulaşmak istediğiniz hedefleri seçmelisiniz. Ayrıca, her sosyal medya ağında olmak zorunda değilsiniz – sadece sizin ve kitleniz için önemli olanları seçin.

Hedef Kitle – Potansiyel müşterileriniz nerede takılıyor? Hangi sosyal ağ doğru demografik özelliklere sahip?

Zaman – Bir sosyal ağa ne kadar zaman ayırabilirsiniz? Sosyal ağ başına günde en az bir saat planlayın (en azından başlangıçta).

Kaynaklar – Hangi personel ve becerilerle çalışmanız gerekiyor? Facebook gibi sosyal ağlar kaliteli içeriği vurgular. Pinterest ve Instagram gibi görsel sosyal ağlar resim ve video gerektirir. Gerekli olanı yaratmak için kaynaklarınız var mı?

Bu kararın ilk kısmı için Pew Research tarafından yürütülen anketlerden kitle araştırmalarına ve demografik bilgilere başvurabilirsiniz. Örneğin, Pew Research geçen yıl toplanan Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn ve Pinterest demografilerinin eksiksiz verilerine sahip. Aşağıda, büyük sosyal medya platformlarının kullanıcı demografik özellikleri ile yan yana bir karşılaştırma yer almaktadır.

sosyal medya analizi

2. Adım: Profillerinizi tamamen doldurun

Cresa Digital’deki aylık kontrollerimizden biri sosyal medya profillerimizin her birini ziyaret etmek ve profil fotoğraflarımızın, kapak fotoğraflarımızın, biyografimizin ve profil bilgilerimizin güncel ve eksiksiz olduğundan emin olmak. Sosyal medya denetimimizin önemli bir parçası. Tamamlanmış bir profil, profesyonellik, uyumlu marka bilinci oluşturma ve ziyaretçilere katılım konusunda ciddi olduğunuzu gösteren bir sinyal gösterir.

Profillerin iki parçası vardır: görseller ve metin.

Görseller için sosyal medyada kullandığımız görsellerle tutarlılık ve aşinalık sağlamayı amaçlıyoruz. Instagram’daki profil fotoğrafımız, Facebook’taki profil fotoğrafımızla eşleşiyor.

Bu görselleri oluşturmak için her bir ağdaki her fotoğraf için boyutların tam olarak dökümünü gösterecek bir sosyal medya resim boyutu grafiğine bakmanızda fayda var. Daha kolay bir çözüm ise sizin için uygun boyutları ayarlayan önceden oluşturulmuş şablonlarla birlikte gelen Crello veya Canva gibi bir araç kullanabilirsiniz.

Metin (text) için özelleştirilebilir ana alan biyo/bilgi bölümüdür. Profesyonel bir sosyal medya biyo oluşturma altı basit kurallara ayrılabilir:

  • Göster, söyleme: ”ne yaptım?” genellikle “ben kimim?”den daha iyi çalışır
  • Hedef kitleniz için anahtar kelimeleri belirleyin
  • Dili taze tutun; standart bir dilden kaçının
  • Potansiyel takipçilerinizin “benim için ne var?” sorusuna cevap verin
  • Kişisel ve samimi olun
  • Sık sık tekrar ziyaret edin

3. Adım: Pazarlama sesinizi ve tonunu bulun

Bu noktada cazip olan şey doğruca paylaşmaya başlamak olabilir. Bunu yapmadan önce sadece bir adım kaldı. Sosyal medyadaki içeriğiniz için bir ses ve ton bulursanız, sosyal medyaya girişiniz daha odaklı ve daha yerinde olacaktır.

Bunu yapmak için öncelikle pazarlama birimine ulaşarak görev beyanınızın ve müşteri tabanınızın daha ince noktalarını tartışmak için zaman harcayabilirsiniz.

Bir sosyal medya pazarlama planı için sadece bu süreci biraz daha kolaylaştırabilirsiniz.

  • Markanız bir kişi olsaydı, nasıl bir kişiliğe sahip olurdu?
  • Markanız bir kişiyse, tüketiciyle olan ilişkileri nedir? (bir koç, arkadaş, öğretmen, baba vb.)
  • Şirketinizin kişiliğinin ne olmadığını sıfatlarla açıklayın.
  • Sizinkine benzer bir kişiliğe sahip herhangi bir şirket var mı? Neden benzerler?
  • Müşterilerinizin şirketiniz hakkında nasıl düşünmelerini istersiniz?

Bu alıştırmanın sonunda pazarlamanızın sesini ve tonunu tanımlayan bir avuç sıfatla karşılaşmalısınız. Sizi yolda tutmak için bunu düşünün:

Ses misyonun ifadesidir; tonu bu görevin uygulanmasıdır.

4. Adım: Gönderi stratejinizi seçin

Günlük gönderi yayınlamak için ideal miktar nedir? Ne sıklıkla yayınlamalısınız? Ne zaman göndermelisiniz? Ne göndermelisiniz? Bunun gibi sorular için doğru cevap:

Değişir.

Sosyal medya deneyiminin çoğu bireysel kitleniz ve nişinizle ilgilidir. Sizin için işe yarayan şey benim için çalışmayabilir ve denemeden asla bilemezsiniz (beşinci adımda denemeye başlayacağız).

Sosyal ağlarınızın her birinde aynı güncellemeleri göndermek istemeyebilirsiniz. Güncellemelerinizi her ağın kitlesine, kültürüne ve diline göre oluşturmayı düşünün.

Ne sıklıkta gönderi yapılmalıdır?

Sosyal medyaya ne sıklıkta gönderi paylaşılacağına dair birçok ilginç veri var. Belirli paylaşım sıklığınızı etkileyebilecek faktörlerden bazıları sektörünüzü, erişiminizi, kaynaklarınızı ve güncellemelerinizin kalitesini içerebilir. Kullandığınız sosyal ağın da kendisi de gönderi sıklığıyla ilgili bilgi verebilir.

Belirli bir sayıya ulaşmak için sosyal medyada ne sıklıkta gönderi yapacağınıza ilişkin araştırmalara dayanarak oluşturduğumuz yönergeler şu şekildedir:

Facebook – Günde 1 veya 2 kez

Instagram – Günde 1 veya 2 kez

Instagram hikayeleri – Haftada 2 kez, 8 ila 16 Hikaye

Twitter – Günde 3 ila 10 kez

LinkedIn Günde 1 veya 2 kez

Pinterest – Günde 5 ila 10 kez

Snapchat – Haftada 5 ila 20 kez

Ne zaman gönderi yapılmalıdır?

Facebook, Twitter ve daha fazlası için en iyi gönderi paylaşım zamanlarını gösteren birçok araç var. Bu araçlar, kitlenizin ne zaman çevrimiçi olduğunu ve gönderi paylaşım zamanını vermek için takipçilerinize ve yayın geçmişinize bakar.

Peki bu sosyal ağlarda yeni başlayan, izleyici olmayan ve geçmişi olmayan biri ne yapacak?

Twitter – Hafta içi 13:00-15:00

Facebook – Hafta içi 13:00-14:00

LinkedIn – 7:00-8:30 ve 17:00-18:00 (Salı, Çarşamba ve Perşembe)

Tumblr – Hafta içi 7:00-10:00 ve Cuma günleri 16.00

Instagram – Pazartesi günleri 17:00-18:00 ve 20.00, tatlı bir nokta ile 18: 00’da

Pinterest – Hafta sonları 14:00-16:00 ve 20:00-23:00, hafta sonları en iyisi

5. Adım: Analiz edin, test edin ve tekrarlayın

Sosyal medya paylaşımının çok bireysel ve spesifik bir çaba olduğundan bahsettiğimizi hatırlıyor musunuz? İstatistikleriniz büyük olasılıkla bunu ortaya çıkarmaya başlayacaktır.

Ne kadar çok gönderi paylaşırsanız hangi içeriğin, zamanlamanın ve sıklığın sizin için doğru olduğunu o kadar keşfedersiniz.

Nasıl bileceksiniz? Bir sosyal medya analiz aracı kullanmayı düşünebilirsiniz. Çoğu büyük sosyal ağ yerleşik analitiklere sahiptir. Bu bilgiyi her şeyi kapsayan bir gösterge tablosundan aramak ve bulmak biraz daha kolaydır. Fakat sosyal medya dinleme araçları vasıtasıyla tüm sosyal medya ağlarında her bir gönderinin görüntüleme, tıklama, paylaşım, beğenme ve yorum alanlarında nasıl performans gösterdiğine dair bir döküm alarak stratejilerinizi gözden geçirebilirsiniz.

6. Adım: Otomatikleştirin, etkileşimde bulunun ve dinleyin

Sosyal medya pazarlama planının son parçası güncellemelerin üstünde kalmanıza ve topluluğunuzla etkileşime girmenize yardımcı olmak için takip edebileceğiniz bir sisteme sahip olmayı içerir.

Başlangıç ​​olarak sosyal medya içeriğinizin paylaşılmasını otomatikleştirin.

Buffer, Hootsuite gibi araçlar istediğiniz tüm içeriği bir kerede oluşturmanıza ve ardından her şeyi seçtiğiniz programa göre bir kuyruğa yerleştirmenize olanak tanır. Otomasyon mükemmel paylaşım için gizli silahtır.

Yine de planınız otomasyonla bitmiyor. Sosyal medyada katılım gerektirir.

İnsanlar sizinle konuştuğunda dönüş yapın. Sosyal medyada gerçekleşen sohbetleri takip etmek için zaman ayırın. Tüm bunlar potansiyel müşteriler, referanslar, arkadaşlar ve iş arkadaşları ile yapılan görüşmelerdir.

Sosyal medyada çevrenizle ve markanızla gerçekleşen tüm konuşmalara ayak uydurmanın bir yolu, dinleme ve etkileşim için bir sistem oluşturmaktır. Sosyal medya dinleme araçlarından bazıları yayınlarınızdaki tüm sosyal medya etkileşimlerini ve yorumlarını tek bir yerde toplayarak, takipçilerinize hızlı bir şekilde cevap verme şansını sunar.

Sosyal Medya Pazarlama için 10 İpucu ile dijital pazarlamada sürecinizi iyileştirebilirsiniz.