Kurumsal Kimlik Nedir?

kurumsal kimlik nedir

Kurumsal kimlik kapsamı

Kurumsal kimlik dikkat çekici, unutulmaz, benzersiz olmalı ve en önemlisi kuruluşunuzun özünü yakalamalıdır.

Kurumsal kimlik, tartışıldığı bağlama bağlı olarak birkaç farklı anlama gelebilir. Kurumsal kimliğin daha genel anlamı, tüm temas noktalarında deneyim birikiminden kaynaklanan bir şirketin genel imajıdır. Sadece şirket logosundan değil, aynı zamanda kırtasiye sisteminden, pazarlama materyallerinden, reklamlardan, şirketin çevrimiçi itibarından oluşur ve hatta bir çalışanın telefona nasıl cevap verdiğini de içerir. Amacınız, bir tüketici/müşteri şirketinize her maruz kaldığında olumlu bir bağlantı kurulduğundan emin olmaktır.

Bir tüketicinin şirketiniz hakkındaki düşüncelerini ve görüşlerini yönlendirmeye ve yönlendirmeye yardımcı olacak stratejik olarak tasarlanmış pazarlama materyalleri ile birlikte sembol veya logodur. Bu görüntü, tüketicilerin ürününüzü veya hizmetinizi tanımasına veya hatırlamasına neden olan ilk ve son şeydir. Bu nedenle, kurumsal kimlik tasarımınızın göze çarpan, unutulmaz, benzersiz olmasını ve kuruluşunuzun özünü yakalamasını istersiniz.

Etkili bir kurumsal kimlik tasarımı tanınabilir olmalıdır. Herhangi bir boyutta açıkça tercüme edilebilmelidir. Gazetelerde veya çevrimiçi dergilerde basılmış veya reklam panolarına sıçramış olsun, tasarımın çok aranan tüketici bilincini yakalamak için net, benzersiz ve dinamik kalması gerekir.

Her şirket aşağıdaki nedenlerden dolayı proaktif olarak kurumsal kimlik oluşturmaya çalışır:

  • Kurumsal iletişimin homojenliği, şirketin tutarlılığını oluşturmak,
  • Marka değeri ile ilgili olarak benzersiz satış teklifi (USP) oluşturmak.
  • Rakiplerin geri kalanından farklılaşmak,
  • Müşteri sadakati açısından uzun vadeli bir ilişki kurmak için hem iç hem de dış paydaşlarla etkin bir şekilde etkileşime girmek.

Kurumsal kimliği oluşturan bileşenler -görsel tasarım, kurum kültürü, kurumsal davranış ve kurumsal iletişim- marka stratejisi ile belirlenir. Marka kimliğinin tüm bileşenlerine yansıyan net bir strateji, markayı ortaklar, çalışanlar ve müşteriler için tanınabilir ve güvenilir kılar. Bu nedenle, aşağıdaki yönler kurumsal kimlik için vazgeçilmezdir:

Marka amacı – bir şirketin kendi amacının ötesinde içsel motivasyonunu tanımlar. Örneğin Nike’ın amacı spor giyim ve ayakkabı üretmektir. Markanın amacı ise herkesin sporcu olmasını sağlamaktır. Markanın amacı kurumsal kimlik için giderek daha önemli hale geliyor; genç neslin tüketicileri ve çalışanları hedefe giderek daha fazla değer veriyor

Marka değerleri – açıkça tanımlanmış bir değerler çerçevesi, günlük işlerde ve önemli kararlarda iç ve dış yönelimi sağlar. Mesajların, ürünlerin ve kampanyaların kurumsal kimliğe uygun olup olmadığını belirlemek için ölçüldüğü mihenk taşıdır.

Marka konumlandırma – bir markanın konumlandırılması aynı zamanda kurumsal kimliğin bir ifadesidir; markanın pazarda nerede konumlandırıldığını gösterir. Marka vaadini yerine getirmek için mevcut potansiyelleri ve kaynakları konumlandırmaya dahil etmek çok önemlidir.

Marka mimarisi –  şirketteki mevcut markaların bağlamına bağlı olarak bireysel markaları birbirinden açıkça ayırt etmeye veya birbirlerine karşı ödeme yapmalarına yardımcı olur. Ayrıca, hangi markaların kurumsal kimliğe uygun olduğunu belirlemek için bir ölçüttür.

Marka adı –  hedef grup hizmetler veya ürünler hakkında bir şey bilmeden önce bile, genellikle marka ile ilk temas noktasıdır. İlgili kurumsal kimlik için doğru duyguyu ileten, merak uyandıran ve akılda kalan isimler yaratıyoruz.

İddia – marka vaadine mümkün olduğunca özlü bir referans üretir. Başarılı bir iddia, marka bilinirliğine ve algısına önemli bir katkı sağlayabilir ve böylece gerçek bir değer yaratma aracı haline gelebilir.

Kurumsal kimlik kılavuzu

Kurumsal kimlik kılavuzu/kitapçığı markanın tüm yapısını içerdiğinden kuruluşun/işletmenin marka belgesi olarak da adlandırılır.

Marka öğeleri – Kurumsal kimlik dosyasında ele alınan kavram veya fikirden oluşur. Dosyada yer alan elemanlar kullanılarak herhangi bir tasarım yapmak için kullanılır.

Logo – isim görülemese bile, insanların bir markayı ilk bakışta en iyi şekilde tanımlamak için kullandıkları görüntü veya semboldür.

Tipografi – yazı tipleri genellikle marka çıktısının %70’idir. Genellikle kuruluşlar ve markalar yazı tiplerini çok ciddiye alır ve markanın görselleştirildiği her yerde kullanır. Şirketler tarafından kullanılan veya kısmen onlar için özel olarak tasarlanmış yazı tipleri, markanın karakteri hakkında çok şey anlatır. Şirketler rakiplerine kıyasla daha yüksek marka değerini korumaya çalışmak için kimsenin sahip olmadığı benzersiz yazı tipleri tasarlatabilir.

Renk paleti – renkler hem kültürel hem de duygusal olarak anlam taşıyıcılardır. Görsel iletişim kapsamında renklerden belirli marka özellikleri çıkarılmaktadır. Bu nedenle, renk paleti kurumsal tasarımın merkezi bir parçasıdır.
Bir marka 2-3 renkten oluşur, ancak görsel imajı korumak için markanızın şemsiyesi altında kullanılan renk tonlarıyla oynanmaktadır.

Görüntü stili – görüntüler (imajlar) duyguları ve mesajları doğrudan iletme gücüne sahiptir. Bunun için sadece motifin kendisi değil, resmin ruh hali de önemlidir: ışık, renk iklimi, kontrast ve kompozisyon.

Tasarım ızgarası – içeriği düzenlemek, sistematize etmek ve sahnelemek için kullanılır. Tasarım yasaları ve ilkeleri göz hareketini destekler ve böylece içeriği yakalamaya yardımcı olur.

İkonlar – içeriğin iletişimini kolaylaştırır ve bir markanın kimliğine önemli ölçüde katkıda bulunabilir.

Marka temsili – kurumsal kimlik kılavuzu markanızın çeşitli afişlerde, ATL etkinliklerinde ve BTL etkinliklerinde nasıl gösterilmesi gerektiğini anlatır.

Bütün bunlar kurumsal kimliğinizin ana unsurlarıdır. Temel değerleriniz, misyonunuz, vizyonunuz ve kültürünüz sergilenmelidir.

Kurumsal kimliğin temel unsurlarını tanımlıyoruz

Kurumsal kimlik sürecimizde ilk adım stratejik marka temeli geliştirmektir. Sizin için amaç, değerler, konumlandırma, hedef grup ihtiyaçları, görünüm, duygu elemanlarını belirleyerek kurumsal kimlik tasarımın temelini belirliyoruz.

kurumsal kimlik kılavuzu

kurumsal kimlik tasarımı

bursa kurumsal kimlik

kurumsal kimlik