E-posta Pazarlama Nedir?

e-posta pazarlama ajansı bursa

Sosyal ağların yükselişine rağmen e-posta pazarlama hala kitlenizle iletişim kurmanın en etkili yollarından biridir. E-posta pazarlama isteğe bağlı bir süreç değil, her türlü çevrimiçi işletme için bir zorunluluktur.

Doğru bir şekilde yapıldığında e-posta pazarlama bir işletmenin satışları, trafiği artırmasına ve kârı en üst düzeye çıkarmasına yardımcı olabilir.

Bu yazımıda e-posta pazarlamasının ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve işletmenizin başarısı için neden önemli olduğunu öğreneceksiniz.

  • E-posta pazarlama nedir?
  • E-posta pazarlama nasıl çalışır?
  • E-posta pazarlama neden önemlidir?

E-posta pazarlama nedir?

E-posta pazarlama, dijital pazarlama sürecinde bir kitle ile elektronik posta mesajları (e-posta) yoluyla iletişim kurmaktır . E-posta mesajlarının genellikle ticari bir amacı vardır. Aynı zamanda alıcıyı ilgilendiren konularda bilgi vermek için de kullanılır.

Basit bir ifadeyle e-posta pazarlama, e-postayı satış kanalı olarak kullanma sürecidir. Bunu yapmak için mesajlarınızı almak üzere gönüllü olarak kaydolan kişilerinden oluşan bir e-posta listesine sahip olmanız gerekir.

E-posta pazarlamanın avantajları

E-posta pazarlamanın her türlü online iş için en önemli faydaları şunlardır:

  • Markanızın etrafında bir topluluk oluşturmanın harika bir yoludur.
  • Daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanıza ve daha fazla satış yapmanıza yardımcı olabilir.
  • Daha fazla yinelenen trafik elde etmenin en iyi yollarından biridir.
  • SEO algoritmik değişiklikleriyle ilişkili bazı riskleri en aza indirmenin bir yoludur. Bir kez aktif e-posta abonelerinin büyük bir listesine sahip olduğunuzda trafiğinizi olumsuz etkileyebilecek SEO değişiklikleri hakkında daha az endişe duyabilirsiniz.

E-posta pazarlama nasıl çalışır?

E-posta pazarlama karmaşık bir süreç değildir, ancak abonelerinizle kendileri ve iş hedefleriniz için faydalı olacak şekilde en iyi şekilde nasıl iletişim kuracağınızı öğrenmek için çok sayıda A/B testi gerektiren bir süreçtir.

E-posta pazarlamasının nasıl çalıştığına genel olarak bakacak olursak:

  1. Bir e-posta pazarlama aracına kaydolun.
  2. Bir e-posta pazarlama stratejisi oluşturun.
  3. E-posta listenizi oluşturun ve büyütün.
  4. Otomasyon görevlerini ayarlama.
  5. A/B testi ile kampanya performansını izleyin ve iyileştirin.
  6. E-posta listelerinizi düzenli olarak temizleyin.

1. Bir e-posta pazarlama aracına kaydolun

E-posta pazarlama, iyi bir e-posta pazarlama aracı yardımıyla tamamen otomatik hale getirilebilen bir süreçtir. Yüzlerce kişiye e-posta göndermek için kişisel hesabınızı kullanmaya çalışırsanız ve sonuçlara ulaşmak için manuel olarak takip ederseniz muhtemelen başarılı olamayacaksınız. Bu yüzden ilk adımınız hangi platformu kullanacağınızı seçmektir.

Bir e-posta pazarlama platformu size yardımcı olacaktır:

  • Bir e-posta listesi oluşturun.
  • Çeşitli yöntemler kullanarak listenize kullanıcılar ekleyin.
  • Kitlenize e-posta gönderin.
  • Kaç kişinin e-postalarınızı açtığına ve onlarla etkileşime girdiğine ilişkin raporlar alın.
  • Kitlenizi segmentlere göre ayıracak farklı seçenekler oluşturun.
  • E-posta listenize göre yeniden hedefleme kitleleri oluşturun.
  • Abonelerinize hoş geldiniz e-postası veya eylemlerine göre farklı e-postalar göndermek gibi çeşitli e-posta pazarlama görevlerini otomatikleştirin.
  • Doğrudan bir e-posta mesajından satış yapın.
  • Kullanıcıları yapmasını istediğiniz sayfalara/ürünlere/işlemlere yönlendirmek için e-posta çeşitleri oluşturun.

Dikkate alınması gereken en popüler e-posta pazarlama araçları şunlardır:

2. Bir e-posta pazarlama stratejisi oluşturun

Her türlü dijital pazarlama kampanyasında olduğu gibi yapılacak ilk şey bir strateji oluşturmaktır. Herhangi bir kampanya yayınlamadan önce bir e-posta pazarlama stratejisine sahip olmanız size yardımcı olacaktır:

  • E-posta pazarlamasını yürüteceğiniz diğer çevrimiçi pazarlama kampanyalarıyla birlikte nasıl kullanılacağına karar verin.
  • Hangi e-posta pazarlama platformunu kullanacağınıza karar verin ve aylık maliyetlerinizi öğrenin.
  • E-posta listenizi büyütmek için kullanılacak stratejilere karar verin.
  • Otomasyonu ne zaman kullanacağınıza ve ne tür mesajlar göndereceğinize ve ne zaman göndereceğinize karar verin.
  • E-posta kampanyalarınızın etkinliğini ölçmek için doğru raporlama mekanizmalarına sahip olun.

3. E-posta listenizi oluşturun ve büyütün

E-posta pazarlamasının işe yaraması için stratejinizdeki en önemli görev e-posta listenizi nasıl büyüteceğiniz olmalıdır.

Yukarıda belirtildiğimiz gibi listenize rastgele kişiler eklemekle kalmamamalı ve aynı zamanda e-postalarınızı almak için manuel olarak kaydolmuş kişilerden oluşmuş olmalıdır. Bir e-posta listesini büyütmek ve korumak zordur, ancak doğru yaklaşım ve araçlarla işletmeniz için değerli bir varlık olabilir.

E-posta abonelerinizi artırmanın en iyi yolları şunlardır:

Sitenizde kaliteli içerik yayınlayın – İçeriğiniz kullanıcıların istediği şey değilse hangi tekniği kullanırsanız kullanın daha fazla abone almanıza yardımcı olmaz. Öte yandan içeriğiniz kullanıcılara fayda sağlıyorsa e-posta listeniz daha hızlı büyüyecektir.

Onları teşvik edin – Ücretsiz e-kitaplar, deneme teklifleri ve diğer (hediyeler vb.), kullanıcılara e-posta adresleri karşılığında sunmak için harika teşviklerdir.

Abone olmayı kolaylaştırın – Kayıt düğmelerinizin kullanıcıların kolayca bulabileceği yerlerde (hem masaüstü hem de mobil cihazlarda) olması e-postalarınıza kaydolabilecek kişi sayısında fark yaratacaktır.

4. Otomasyon görevlerini ayarlama

E-posta pazarlamasının en büyük avantajlarından biri tamamen otomatikleştirilebilen bir süreç olmasıdır.

E-posta pazarlama otomasyonuna atıfta bulunduğumuzda, kullanıcılarınıza e-postalarınızı aldıklarında gerçekleştirdikleri işlemlere veya sitenizde gerçekleştirdikleri işlemlere göre hedefli e-postalar göndermeyi kastediyoruz.

En yaygın e-posta otomasyon görevleri şunlardır:

Hoşgeldiniz e-postaları – Listenize abone olur olmaz kullanıcılara hoşgeldiniz e-postası gönderme

E-posta kampanyaları – Kullanıcılara bir dizi e-posta gönderme (satış dönüşüm)

Alışveriş sepeti e-postalarını terk etme – Alışveriş sepetlerine bir ürün ekleyen ancak ödeme yapmayan web sitesi ziyaretçilerine e-posta gönderme

Çapraz satış/Satış – Müşterilere satın alma geçmişlerine göre ürün önerme

İnceleme/Geri Bildirim formları – Satın alma işleminden X gün sonra müşterilerden geri bildirim/inceleme isteme

5. A/B testi ile kampanya performansını izleyin ve iyileştirin

Doğru e-posta pazarlama kampanyaları yürütmek için listenize doğru türde kişilere abone olmasının yanı sıra, çok sayıda A/B testi yapmanız gerekir. A/B testi ne tür e-posta mesajlarının potansiyel olarak daha yüksek kullanıcı katılımı ve daha fazla dönüşüm üretebileceğini bulmanıza yardımcı olur.

A/B testi ile test edilecekler şunları içerir:

  • E-posta konusu başlıklarının uzunluğu
  • E-postaların biçimi (HTML, metin, resimli veya resimsiz)
  • E-posta gövdesinin uzunluğu
  • E-posta gönderme sıklığı
  • E-postadaki tanıtım mesajlarının düzeyi
  • Kayıt formlarınızı yerleştirme
  • Kayıt formlarınızda kullanılan mesaj
  • E-posta kaydı için teşvik olarak kullanılan “teklifler”
  • E-postaların geçerliliğini doğrulamak için kullanılan kimlik doğrulama yöntemi (kimlik doğrulama yok, çift doğrulama vb.)

Her türlü A/B testi yapmak için (sadece e-postaları değil), doğru metrikleri izlemeniz ve testinizin sonuçlarını olumsuz etkileyebilecek faktörleri ortadan kaldırmanız gerekir.

E-posta pazarlaması için aşağıdaki metrikleri izlemeniz gerekir:

  • Günlük yeni e-posta abonesi sayısı
  • Listenize abone olmak için kullanılan yöntem (kenar çubuğu, açılır pencereler vb. gibi birden fazla yerleşiminiz varsa abonelerin hangisini kaydettirdiklerini bilmeniz gerekir.)
  • E-posta açma ve tıklama oranları (belirli bir e-posta kampanyasını kaç kişinin açtığı ve e-postadaki bir bağlantıyı kaç kişinin tıkladığı)
  • Bir e-postadaki bir bağlantıdan web sitenizi kaç kişinin ziyaret ettiği
  • E-postadan (ve hangi kampanyadan) kaç dönüşümün sağlandığı

6. E-posta listelerinizi düzenli olarak temizleyin

E-posta pazarlamasına yeni başlayan biri olarak üç şeyi anlamanız gerekir:

E-posta abonelerinizin büyük bir kısmı etkin olmayacaktır – Listenizde çok sayıda etkin olmayan abone olması normaldir. Bir e-posta kampanyası için ortalama e-posta açma oranı yaklaşık %20 ‘dir ve listenizdeki kişilerin büyük çoğunluğunun mesajlarınızı okumayacağı anlamına gelir.

Büyük bir listeye sahip olmak her zaman en iyi yaklaşım değildir – Az sayıda alıcı tarafından açılan e-postalar göndermek e-postalarınızı spam olarak işaretler. Yani erişiminizin kademeli olarak azalacağı anlamına gelir. Öte yandan alıcıların çoğunluğu tarafından açılan e-postalar kampanyanın genel performansına yardımcı olur.

Büyük listelerin bakımı size çok pahalıya mal olur – E-posta listeniz büyüdükçe aylık gider de artar. 10.000 aboneye ulaştığınızda, iyi bir e-posta pazarlama aracıyla abone olmak için ayda 150 dolardan fazla ödemeniz gerekebilir.

Maliyetlerinizi en aza indirmenin ve listenizin sağlığını artırmanın yollarından biri zaman zaman bir liste temizliği yapmak ve etkin olmayan aboneleri listenizden kaldırmaktır. Listenize kaydolan ancak kampanyalarınızı açmayan kullanıcılar işletme hedefleriniz için yararlı değildir ve bu kullanıcıları kaldırmak daha iyidir.

Daha küçük bir listeye ancak etkin abonelere sahip olmanın, etkin olmayan abonelerin büyük bir listesinden daha iyi olduğunu unutmayın.

E-posta pazarlama neden önemlidir?

Yukarıda birçok kez e-posta pazarlamasının işletmeniz için önemli olduğunu belirtmiştim. Bunun nedenlerini aşağıda görelim.

  • E-posta dünya nüfusunun %50 ‘si tarafından kullanılıyor.
  • Kendi hedef kitlenize sahip oluyorsunuz.
  • Abonelerinizle doğrudan iletişim kurabilirsiniz.
  • Kullanıcılar e-posta mesajlarını almak için gönüllü olarak kayıt olurlar.
  • E-posta pazarlamanın yatırım garantisi (ROI) yüksektir.
  • E-posta hala etkili satış araçlarından biridir.
  • E-posta pazarlama otomatik hale getirilebilir.
  • Performans kolay ve doğru bir şekilde ölçülebilir.
  • Harika bir anket aracıdır.
  • Çevrimiçi işletmenizin değerini artırır.

E-posta dünya nüfusunun %50 ‘si tarafından kullanılıyor

E-posta pazarlamasını çok önemli kılan ilk sebep e-postanın dünyadaki en yaygın kullanılan iletişim aracı olması.

İstatistiklere göre:

  • 4 milyardan fazla aktif e-posta hesabı var (Toplam dünya nüfusu 8 milyar civarında).
  • E-posta kullanıcılarının% 99’u e-postalarını günde en az bir kez ve çoğu zaman birden çok kez kontrol ediyor.
  • Büyük sosyal medya ağlarındaki katılım oranı %0,6 iken, e-posta etkileşim %20 ve tıklanma oranı (CTR) % 3,71’dir.
  • Kullanıcıların %60 ‘ı aynı markayı sosyal medyada takip eden %20 ‘ye kıyasla mesaj ve fırsat almak için bir bültene abone oluyor.
  • E-posta pazarlamasında %4400 yatırım getirisi vardır. 1 $ ‘lık getirinin 44 $ ‘a kadar çıkabileceği anlamına gelir.

Bu nedenle e-postanın diğer tüm kanallardan daha yüksek yatırım getirisi ve katılımı vardır. Bu da onu dijital pazarlama kampanyaları için mükemmel bir ortam haline getirir.

Kendi hedef kitlenize sahip oluyorsunuz

E-posta listeniz şirketiniz için bir varlıktır ve bunu kimseyle paylaşmanız gerekmez. Manuel ve gönüllü olarak kaydolan büyük bir kullanıcı listesine sahip olmak çevrimiçi işletmenizin yeniden satış değerine çok şey katabilir.

Abonelerinizle doğrudan iletişim kurabilirsiniz

E-posta ile pazarlama, şirketiniz ve kitleniz arasında doğrudan bir iletişim kanalı sunar. Sağlıklı bir e-posta listeniz olduğunda Facebook’a reklam ücreti ödemek zorunda kalmadan veya algoritmalarına güvenmeksizin doğrudan kitlenizle iletişim kurmak istediğiniz herhangi bir şekilde kullanabilirsiniz.

E-postalar oldukça kişiselleştirilebilirdir ve potansiyel müşterilerinizle birebir görüşme başlatmak için kullanılabilir.

Kullanıcılar e-posta mesajlarını almak için gönüllü olarak kayıt olurlar

Bir kullanıcı e-posta listenize kaydolduğunda işletmenize güvendiği ve sizden e-posta almak istediği anlamına gelir. Yani, önemsemedikleri reklamlar gösteren Facebook kullanıcılarından farklıdır.

Bir işletme perspektifinden, abonelerinizi işletmeniz için değer yaratan bir eylem gerçekleştirecek şekilde besleyebilirsiniz.

E-posta pazarlamanın yatırım garantisi (ROI) yüksektir

E-posta pazarlamasından elde edilen yatırım getirisi %4400 kadar yüksek olabilir. Bir sonraki en iyi kanaldan olan SEO’dan iki kat daha fazla.

E-posta pazarlama bir çevrimiçi işletmenin aşağıdakileri yapmasına yardımcı olabilir:

  • Geliri artırma
  • Satış dönüşümlerini iyileştirme
  • Web sitesi trafiğini artırma
  • Marka bilinirliğini artırma

Bunlar genel istatistikler olmakla birlikte gerçek yatırım getirisi, satmakta olduğunuz ürünlerin türü, kâr marjlarınız, müşteri edinme maliyeti ve e-posta pazarlama kampanyalarınızın ne kadar optimize edildiği gibi bir dizi faktöre bağlıdır.

E-posta hala etkili satış araçlarından biridir

Sonuç olarak tüm şirketler satışları artırmak istiyor ve satışların artırmak için e-posta pazarlama kampanyaları yürütmek en önemli unsurlardan biridir.

E-postanın büyük bir satış aracı olduğu kanıtlanmıştır, çünkü diğer kanalların aksine kişiselleştirilebilir bir sistemdir. Başka hiçbir dijital pazarlama kanalı bu tür bir esneklik sunmaz. Bu nedenle e-posta pazarlama reklamlardan daha etkili ve daha yüksek bir yatırım garantisine sahiptir.

E-posta pazarlama otomatik hale getirilebilir

E-posta pazarlamasının güzel yönlerinden biri de tam otomatik çalışabilmesidir. Bir kullanıcının listenize abone olduğu andan mağazanızdan alışveriş yaptığı zamana kadar tüm süreç tamamen otomatik hale getirilebilir.

Otomatik süreçlerin optimizasyonu daha kolaydır ve yönetilmesi için daha az zaman harcamanıza olanak tanır.

Performans kolay ve doğru bir şekilde ölçülebilir

E-posta pazarlamasının bir başka özelliği de her şeyin yüksek doğrulukla ölçülebilmesidir. Eğer bir şeyi ölçemezseniz onu geliştiremezsiniz. Bir kampanya yürütmenin ve elde ettiğiniz gelirin tam olarak ne kadar maliyetinin olduğunu bilmek, kârınızı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilir.

Diğer dijital kanallarda durum böyle değildir. Bir e-posta kampanyası yürüttüğünüzde e-postalarınızı kaç kişinin açtığını, bir bağlantıyı kaç kişinin tıkladığını ve gönderdiğiniz bir e-posta nedeniyle kaç kişinin satın alma işlemi gerçekleştirdiğini tam olarak bilirsiniz. Hatta belirli bir kullanıcının hangi işlemleri yaptığını bulabilir ve kampanyalarınızı buna göre ayarlayabilirsiniz.

Harika bir anket aracıdır

Çevrimiçi işletmeyi başarılı bir şekilde büyütmek için ürünlerinizi ve çevrimiçi varlığınızı sürekli olarak geliştirmeniz ve bunu yapmak için kullanıcılardan gelen geri bildirime ihtiyacınız vardır. Topluluğunuz ve abone listeniz size değerli bilgiler sağlamak için en iyi adaylardır. Bu kişiler markanızı takip etmek için listenize kaydoldu ve fikirleri herkesten daha önemli.

E-posta pazarlama, topluluğunuzu incelemek ve daha iyi içerik, ürün ve hizmetler oluşturmanıza yardımcı olabilecek yanıtlar almak için de kullanılabilir. Listenizi yeni bir ürün fikrini test etmek ve bu etkinliği üçüncü taraf bir şirkete yaptırmak zorunda kalırsanız zaman ve paradan tasarruf etmek için kullanabilirsiniz.

Çevrimiçi işletmenizin değerini artırır

Çevrimiçi işletmenizin değerini yeniden satış amacıyla (veya başka nedenlerle) artırmak istiyorsanız, hedeflenmiş bir e-posta listesine ve optimize edilmiş e-posta kampanyalarına sahip olmak büyük bir fark yaratabilir.

Bir çevrimiçi işletmenin değerlemesi genellikle üç faktöre dayanır: aylık organik trafik, aylık trafik ve aylık gelir. Bunun dışında potansiyel alıcılar başka faktörler de aramaktadır, e-posta pazarlama bunlardan biridir.

Sürekli büyüyen bir e-posta listesine ve iyi dönüşüm oranlarına sahip bir şirket sadece trafik performansını kanıtlayabilen bir şirketten önemli ölçüde daha değerlidir.

Sonuç

E-posta pazarlama her türlü işletme için önemlidir. Bir web siteniz varsa ve henüz bir e-posta listeniz yoksa bu liste yapılacaklar listenizde bir numara olmalıdır. E-posta pazarlama, SEO veya PPC reklamcılığında olduğu gibi trafiğinizi artırmanıza yardımcı olmaz, ancak daha fazla satış yapmanıza ve gelirinizi artırmanıza yardımcı olabilir.

Yeni başlıyorsanız tüm süreç karmaşık görünebilir. Bir e-posta pazarlama platformuna kaydolarak başlayın ve listenizi oluşturun. Başlangıçta maliyetler konusunda endişelenmenize gerek yok, çünkü tüm platformlar ilk 2000 kullanıcı için ücretsiz paketler sunar (teklifler sağlayıcıya bağlıdır).

Ardından, e-posta listenizi büyütmek için web sitenize e-posta kayıt formları ekleyin. Trafiğiniz düşükse çok fazla e-posta aboneliği almayacaksınız. Bunun bir başlangıç olduğunu unutmayın. Trafiğiniz arttıkça e-posta listeniz de büyür.

Yeni abonelerinize e-posta adreslerine gönderilmek üzere teşekkür etmek ve e-postalarınızdan neler bekleyebileceklerini açıklamak için bir hoş geldiniz mesajı ayarlayın. Deneyim kazandıktan ve e-posta pazarlaması hakkında daha fazla bilgi edindikten sonra birkaç kampanya oluşturun ve sonuçları izleyin. Fikirlerinizi test etmekten korkmayın, ancak kullanıcılarınıza çok fazla mesaj göndermeyi denemeyin.

E-posta pazarlamayı işletmeniz için yapmayı düşünüyorsanız İşletmeler için 16 E-posta Pazarlama İpucu başlıklı yazımıza göz atmanızda fayda var.