İşiniz için sağlam bir SEO stratejisi geliştirme ve yürütme söz konusu olduğunda müşterilerinizin aradığı anahtar kelimeler için kaliteli içerik oluşturmak hem zorlu hem de uzun bir süreçtir. Oluşturduğunuz içeriğin arama motorları ve kitlenizle ilişkilendirilerek yayınlanması gerekir ve her içeriğin ait olduğu web sitenin SEO uyumlu olması gerekir.
Günümüzde çoğu işletme SEO’nun temel kavramlarını ve neden önemli olduğunu anlayarak niş ile ilgili bir SEO stratejisi geliştirerek daha fazla hedef kitleye hızlıca ulaşmaya çabalıyor.
SEO stratejisi nedir?
SEO stratejisi, Google gibi arama motorlarının arama yaparken bir kullanıcının amacını anlamasına yardımcı olan bir web sitesinin içeriğini konuya göre düzenleme işlemidir. Bir web sayfasını konulara, ardından o konudaki anahtar kelimelere göre optimize ederek arama motorunun gözündeki uzmanlığınızı artırabilir ve bu konuyla ilgili uzun kuyruklu anahtar kelimeler için iyi sıralamara yerleşebilirsiniz.
SEO nedir?
Arama motoru optimizasyonu (SEO) web sitelerinin arama motorlarında daha yüksek sıralamalarda görünmelerine ve daha fazla organik trafik kazanmalarına yardımcı olacak şekilde optimize etmektir. Özünde bir SEO son derece uzmanlaşmış bir içerik stratejisidir ve bir işletmenin insanların arama motorları aracılığıyla sektör hakkında sahip oldukları soruları cevaplama fırsatlarını keşfetmesine yardımcı olur.
Bir SEO stratejisinin odaklanabileceği üç SEO türü vardır:
On-Page SEO: Web sitesinin belirli anahtar kelimeler ile sıralamasını yükseltmeye yardımcı olmak için içeriği nasıl optimize edeceğinize odaklanır.
Off-Page SEO: İnternetin başka bir yerinden web sitesine yönlendiren bağlantılara odaklanır. Web sitenize bağlantı veren “backlinks” ve bu bağlantıları taşıyan yayıncıların sayısı, bir arama motorunun gözünde güven oluşturmanıza yardımcı olur.
Teknik SEO: Bir web sitesinin mimarisine odaklanır ve her web sayfasının teknik olarak nasıl ayarlandığını görmek için web sitesinin arka ucunu inceler. Google, içeriğin yanı sıra web sitesinin koduna büyük önem verir.
SEO içerik stratejisi
SEO sürekli geliştirilmesi ve üzerinde çalışılması gereken bir yapıya sahiptir. Kullanıcıların arama motorları sorgularında ilk sıralara yerleşebilmek için kaliteli bir web sitesine ve kaliteli içeriğe sahip olmanız gerekir.
Arama motorlarının sonuç sayfalarında web sitenizi göstermesi için aşağıdaki listede derlediğimiz ipuçlarını uygulayarak SEO uyumlu içerik geliştirebilirsiniz.
- Konuların listesini yapın.
- Belirlediğiniz konularla ilgili uzun kuyruklu anahtar kelimelerin listesini yapın.
- Her konu için sayfalar oluşturun.
- Bir blog oluşturun.
- Sayfa otoritesini geliştirmek için her hafta blog yayınlayın.
- Bir bağlantı oluşturma planı oluşturun.
- Web sitenize eklemeden önce tüm ortamları sıkıştırın.
- İçeriğinizin başarısını ölçün ve izleyin.
1. Konuların listesini yapın
Anahtar kelimeler SEO’nun kalbidir, ancak organik bir büyüme sürecindeki ilk adımınız değildir. İlk yapmanız gereken bir ay boyunca ele almak istediğiniz konuların bir listesini yapmaktır.
Başlamak için ürün veya hizmetinizle ilişkili yaklaşık 10 kısa kelimeden oluşan bir liste hazırlayın. Arama hacmini belirlemek ve işletmeniz için anlamlı varyasyonlar bulmak için Google’ın anahtar kelime aracını kullanabilirsiniz. Arama hacmini ve rekabeti ölçünüz olarak kullanarak listenizi sizin için önemli olan ve kitlenizdeki kişilerin aradığı 10-15 kısa kuyruklu anahtar kelimelere daraltın. Ardından, aylık arama hacmine ve işletmenizle alaka düzeyine göre bu listeyi öncelik sırasına göre sıralayın. Bu anahtar kelimelerin her birine “sütun” denir ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerin daha büyük bir “kümesi” için birincil destek görevi görür.
2. Belirlediğiniz konularla ilgili uzun kuyruklu anahtar kelimelerin listesini yapın
Sayfalarınızı belirli anahtar kelimeler için optimize etmeye bu adımda başlayabilirsiniz. Tanımladığınız her sütun için, orijinal konu anahtar kelimesinin derinliklerine inen 5 ila 10 uzun kuyruklu anahtar kelimeyi tanımlamak için anahtar kelime aracınızı kullanın.
Örneğin, düzenli olarak “SEO” konusunda içerik oluşturuyoruz, ancak yalnızca bu kısaltmada bu kadar popüler bir konu için Google’da iyi sıralamak hala çok zor. Ayrıca, aynı anahtar kelimeyi ve potansiyel olarak aynı arama motoru sonuç sayfasını (SERP) hedefleyen birden fazla sayfa oluşturarak kendi içeriğimizle rekabet etme riski de vardır. Bu nedenle, anahtar kelime araştırması yapma, görüntüleri arama motorları için optimize etme, bir SEO stratejisi ve SEO içindeki diğer alt konular hakkında içerik oluşturuyoruz. Bu, bir işletmenin ürünlerine sahip olma konusunda çeşitli ilgi alanlarına ve endişelerine sahip olan kişileri çekmesini ve sonuçta bir şey satın almak isteyen kişiler için daha fazla giriş noktası oluşturmasını sağlar.
İlk adımda belirlediğiniz daha büyük her bir konudaki belirli bir kavramı açıklayan blog yayını veya web sayfası fikirleri bulmak için alt konuları kullanabilirsiniz. Her blog yayınını dayandıracağınız uzun kuyruklu anahtar kelimeleri belirlemek için bu alt konuları anahtar kelime araştırma aracınızda inceleyin.
Bu alt konular birlikte bir küme oluşturur. Bu nedenle 10 sütun başlığınız varsa, her biri 5 ila 10 alt konudan oluşan bir kümeyi desteklemeye hazır olmalıdır. Bu SEO modeli “konu kümesi” olarak adlandırılır ve modern arama motoru algoritmaları kullanıcıları aradıkları bilgilere ulaştırmak için konu kümelerine bağlıdır.
3. Her konu için sayfa oluşturun
1. adımda bulduğunuz 10 sütun konusunu ele alın ve 2. adımdaki her küme için bulduğunuz uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanarak konuyu yüksek düzeyde özetleyen birer web sayfası oluşturun. Örneğin, SEO konusu; anahtar kelime araştırması, görüntü optimizasyonu, SEO stratejisi ve diğer alt konular gibi başlıklarla kısa bölümler içerisinde açıklanabilir.
Kaç farklı sütun sayfası oluşturmanız gerektiğini belirlemek için anahtar kelime listenizi kullanın. Nihayetinde sütun sayfaları, oluşturduğunuz konuların sayısı, işletmenizin kaç farklı ürün, teklif ve konuma sahip olduğu ile ilişkilendirilmelidir. Bu şekilde hangi anahtar kelimeleri kullanırlarsa kullansın, müşterilerinizin arama motorlarında sizi bulmasını kolaylaşacaktır.
4. Bir blog oluşturun
Blog, anahtar kelimeler için sıralanmanın ve web sitenizin kullanıcılarıyla etkileşime geçmesinin harika bir yolu olabilir. Her blog yazısı arama motorlarında sıralanmak için bir şans veren yeni bir web sayfasıdır. İşletmenizin bir blogu yoksa hemen oluşturun. Bu sayfalar, her bir alt konuyu ayrıntılı olarak açıklayacağınız ve Google’da görünmeye başlayacağınız yerdir.
Her blog yazısını yazıp kümelerinizi doldururken 3 şey yapmanız gerekir:
- Uzun kuyruklu anahtar kelimenizi sayfa boyunca üç veya dört kereden fazla eklemeyin. Google, anahtar kelime eşlemelerini eskisi kadar sık dikkate almaz.
- İlgili konuda oluşturduğunuz sütun sayfasına bağlantı verin. Bunu içerik yönetim sisteminizdeki (CMS) etiketler biçiminde veya makalenin gövdesinde temel bağlantı metni olarak gerçekleştirebilirsiniz.
- Her blog yazısını yayınladıktan sonra, bu alt konuyu destekleyen sütun sayfasından bağlantı oluşturun. Sütun sayfanızda bu blogun alt konusunu tanıtan noktayı bulun ve sayfaya bağlayın. Hem sütunu hem de kümeyi bu şekilde bağlayarak Google’a uzun kuyruklu anahtar kelime ile sıralamaya çalıştığınız kapsayıcı konu arasında bir ilişki olduğunu söylüyorsunuz.
5. Sayfa otoritesini geliştirmek için her hafta blog yayınlayın
Yazdığınız her blog veya web sayfasının bir konu kümesine ait olması gerekmez. Web sitenize Google’ın gözünde yetki vermeniz için müşterilerinizin önem verdiği teğetsel konular hakkında değerler vardır.
Bunu göz önünde bulundurarak, haftada en az bir kez blog oluşturmaya dikkat edin. Unutmayın, arama motorları için değil öncelikle kitleniz için blog yazıyorsunuz. Kitlenizin veya potansiyel müşterilerin ilgilendiği konular hakkında yazın, uygun olan yerlerde alakalı anahtar kelimeler eklediğinizden emin olun. Kitleniz yavaş yavaş fark etmeye ve tıklamaya başlayacaktır.
Her konunun öneminin eşit olmayacağını ve kümeleriniz sıfırlandıkça şirketinizin ihtiyaçlarına göre öncelik vermeniz gerektiğini unutmayın. Bu nedenle, oluşturmak istediğiniz tüm farklı web sayfalarının bir listesini oluşturun ve sıralayın. Ardından, bir program geliştirin ve bu sayfaları oluşturmak için bir plan tasarlayın. Listenizi iş hedeflerinize en iyi şekilde ulaşmanıza yardımcı olacak web sayfalarına göre güncel ve öncelikli tutun.
6. Bir bağlantı oluşturma planı oluşturun
Konu küme modeli web sitesi içeriğiniz oluşturulduktan sonra daha üst sıralarda yer almanın tek yolu değildir.
İlk beş adımımız On-Page SEO taktiklerine dayandırılmıştı. Link oluşturma (link building), Off-Page SEO’nun temel amacıdır ve arama motorlarının web sayfalarınızı nasıl sıraladığı konusunda da büyük bir faktördür.
Bağlantı oluşturma web üzerindeki başka bir yerden web sitenize gelen bağlantıları (backlinks) çekme işlemidir. Genel bir kural olarak kaynak web sitesi ne kadar fazla otoriteye sahipse bağlantı verdiği web sayfasının sıralamasında o kadar büyük etki yaratacaktır. Birkaç blog yazısı yazın ve bunları Twitter, Facebook ve LinkedIn’de paylaşın. Web sitenize geri bağlanabileceğiniz misafir bloglama fırsatları için diğer bloggerlarla görüşmeyi düşünün.
Gelen bağlantıları çekmenin bir başka yolu blogunuzu güncel olaylar veya haberlerle ilgili makaleler yayınlamak için kullanmaktır. Bu şekilde, bir influencer veya sektörünüzdeki diğer bloggerlardan bağlantı alma şansınız olur.
7. Web sitenize eklemeden önce tüm ortamları sıkıştırın
Bu adım SEO sürecinde küçük ama önemli bir adımdır. Blogunuz veya web siteniz büyüdükçe şüphesiz içerisinde barındırılacak daha fazla resim, video ve ilgili medyaya sahip olacaksınız. Bu görsel varlıklar ziyaretçilerin dikkatini çekmeye yardımcı olabilir, ancak hala teknik olarak bilgisayar dosyaları olduğunu ve boyutlara sahip olduğunu unutmamak gerekir.
Genel bir kural olarak dosya boyutu ne kadar büyük olursa bir internet tarayıcısının web sitenizi açması/yüklemesi o kadar zor olur. Sayfa hızı en önemli sıralama faktörlerinden biridir. Dolayısıyla dosya boyutu ne kadar küçük olursa web siteniz o kadar hızlı yüklenir ve sonuç olarak Google’da daha yüksek sıralamaya girebilirsiniz.
8. İçeriğinizin başarısını ölçün ve izleyin
SEO uzun bir süreç olduğu için fazla zaman ve çaba harcamanız gerekebilir. Emeğinizin karşılığını göremiyorsanız tüm bu zaman ve çabayı harcamak ne işe yarar? SEO planınızı takip etmek ve başarınızı ölçmek için günlük, haftalık veya aylık olarak izleyebileceğiniz birçok metrik vardır.
Önem verdiğiniz metrik organik trafik olduğundan hem genel organik trafik çalışmanızı hem de sayfalarınızın her bir uzun kuyruklu anahtar kelime altında nasıl sıralandığını izlemenizi sağlayan bir araç kullanabilirsiniz. SEMrush sadece bu amaç için harika bir raporlama aracıdır.
Organik aramadan web sitenize ne kadar trafik geldiğini izleyebilmeniz için Excel, Google E-Tablolar veya bir web analizi paketini kullanarak aylık bir gösterge tablosu oluşturun. Ayrıca dizine eklenen sayfaları, potansiyel müşterileri, yatırım garantisini (ROI), gelen bağlantıları, anahtar kelimeleri ve SERP’lerde (arama motoru sonuç sayfaları) gerçek sıralamanızı izlemek, başarınızı tanımanıza ve fırsat alanlarını belirlemenize yardımcı olacaktır.