On-Page SEO için 10 Temel Adım

On-Page SEO

SEO, arama motoru optimizasyonunun kısaltmasıdır. Dijital pazarlama dünyasında, bu pazarlama stratejisi, potansiyel müşterilere erişiminizi artırmanıza yardımcı olmada önemli bir rol oynar.

Google, genel arama hacmini paylaşmasa da, çok olduğunu söylemek güvenlidir. Bazıları bunu günde 3,5 milyar arama olarak tahmin ediyor ve aramaların hacmi her yıl% 10 artıyor. Google’ın Bing veya Yahoo! ile karşılaştırıldığında% 92 ile en büyük pazar payına sahip olduğunun da farkındayız! Tüm bunları bildiğimizde, SEO’nun müşterilerinizle arama yaptıkları ve vakit geçirdikleri yerde buluşmanın hiç akıllıca olmadığı açıktır.

Peki bu, işletmeniz için ne anlama geliyor? Arama motorlarının, işletmenizin ürün veya hizmetlerinin reklamını yapmak için önemli bir yer olduğu anlamına gelir. SEO’nun dijital pazarlama cephaneliğinizin önemli bir parçası olması, arama motorlarının web sitenizi bulmalarına, taramalarına ve kataloglarına dizine eklemelerine yardımcı olmak için çok önemlidir.

SEO’nun, şirketinizin arama motorlarında potansiyel müşterilere gösterilmesini artırmadaki rolü. Şirketinizin SEO çalışmalarından sorumlu bir kişi, belirli konular veya anahtar kelimeler için sıralamanızı iyileştirmek için farklı web sitesi stratejilerini analiz edecek ve uygulayacaktır.

Müşteriler Google veya diğer arama motorları aracılığıyla çevrimiçi olarak belirli hizmetleri aradıklarında, sizi bulabilmeleri için şirketinizin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) listelendiğinden emin olmak istersiniz.

SERP’lerin 70. sayfasındaysanız, potansiyel bir müşteri büyük olasılıkla şirketinizi bulamayacak ve web sitenizi tıklayamayacaktır.

Örneğin, Kara bir araba sigortası teklifi bulmak istiyor, bu yüzden bunu Google’a yazıyor. Sigorta şirketiniz SERP’lerin birinci veya ikinci sayfasında değilse, o zaman sizi bulamayacaktır. Muhtemelen en üst düzey şirketlerden birine tıklayacak, seçeneklerine göz atacak ve onlardan bir sigorta poliçesi satın alacak.

Bu nedenle, şirketinizin SEO’ya yatırım yapması önemlidir, böylece daha fazla müşteri sizi bulabilir ve iletişime geçebilir. Bu, işletmenizin satışlarını artırmanıza yardımcı olacaktır, çünkü sizi bulamazlarsa sizden satın alamazlar.

On-Page SEO, bir web sayfasının içeriğini arama motorları için optimize etme işlemidir. On-Page SEO’nun nihai amacı, “arama motorlarının” dilini konuşmak ve arama motoru tarayıcılarının sayfalarınızın anlamını ve bağlamını anlamasına yardımcı olmaktır.

on-page seo nasıl yapılır

On-Page SEO nedir? başlıklı yazımızda bir web sayfasının arama motorları için neden optimize edilmesi gerektiğine değinmiştik. Bu yazımızda web sayfanızın arama motorları için nasıl optimize edileceğinden bahsedeceğiz.

1. E-A-T (Uzmanlık, otoriterlik ve güvenilirlik)

Google’ın yüksek kaliteli içerik olarak gördüğü ile arama sonuçlarında görünenler arasında net bir ilişki vardır. Yüksek kaliteli içerik üreten sitelerin daha iyi sıralamalarla yer aldığı ve düşük kaliteli içerik oluşturan sitelerin daha az görünürlük kazandığını göz ardı edemeyiz. Bu yüzden web sitenizde yayınlanan içeriğin kaliteli olması ve bu içeriğin kullanıcılar tarafından okunacağını unutmamanızda fayda var. Çünkü Google kullanıcıların sayfada kalma sürelerine göre içeriğinizin faydalı olup olmadığını kontrol etmeye devam ediyor.

2. Başlık etiketi (title tag)

Her web sayfasının başında yer alan bir HTML etiketi olan başlık etiketi, içerik konusunun ne olduğuna ilişkin ​​ipucu sağlar. Bu etiket, arama motoru sonuç sayfalarında (genellikle tıklanabilir bağlantı olarak kullanılır) ve tarayıcı penceresinde belirgin bir şekilde gösterilir. Diğer bir ismi H1 tag olan bu etiketi mutlaka tüm sayfalarınıza doğru şekilde eklemelisiniz.

3. Meta açıklaması (meta description)

Meta açıklamaları SEO için her zaman önemli bir optimizasyon noktası olmuştur. Sayfanın ne hakkında olduğuna dair tanımını yapmaya sağlayan meta etiketler olan meta açıklamaları genellikle sayfanın başlığının altındaki SERP’lerde görüntülenir.

Meta açıklamayı doğru şekilde optimize etmek aşağıdaki süreçleri geliştirmeye yardımcı olur:

  • Tıklama oranı (CTR),
  • Sonucun kalitesinin algılanması,
  • Web sitenizde tüm değişikliklerin neler olduğunu algılamak.

4. Başlıklar (headlines)

Web sitenizin içeriğinin aramalarda iyi performans göstermesini için ilgi çekici başlıklar eklemeyi unutmayın.

Örneğin bir blog yazısı için standart bir başlık eklemek yerine ilgi çekici bir başlık eklemek web sitenizin tıklanma oranını doğrudan etkileyecektir.

5. Başlık etiketleri (headers tags)

Başlık etiketleri, içeriğinizdeki başlıkları ve alt başlıkları diğer metin türlerinden ayırmak için kullanılan HTML öğeleridir (H1-H6).

Başlık etiketleri, sitenizin sıralaması için eskisi kadar kritik derecede önemli değildir, ancak bu etiketler hala kullanıcılarınız ve SEO için önemli bir işleve sahiptir.

Başlık etiketleri dolaylı olarak arama motoru sıralamasını etkilemektedir:

  • Ziyaretçilerin içeriğinizi daha kolay ve daha keyifli okumasıyla sitede kalma oranını artırın,
  • Arama motorları için içeriğiniz hakkında anahtar kelimelerinizle birlikte zengin bir içerik sağlayın.

6. SEO uyumlu içerik (SEO writing)

SEO uyumlu içerik yazmak, hem arama motorları hem de kullanıcılar için doğru içerik yazmak anlamına gelmektedir.

Sadece arama motorlarına yönelik içerik üretmek kısa sürede botlar tarafından anlaşılıp sıralamanızı olumsuz etkileyeceği için her zaman yazacağınız içeriği ziyaretçilerinizin okuyacağını unutmamanız gerekir. Bu nedenle içeriğinizin yüksek kaliteli, sağlam ve başlıkta belirttiğiniz konuyla alakalı olması SEO için önemli bir konudur.

7. Anahtar kelime çılgınlığı (keyword cannibalization)

Hedeflediğiniz anahtar kelimeyi birden çok sayfada kullandığınızı düşünün. Tüm sayfalar öne çıkmak isteyecektir. Peki aynı anahtar kelimeyle mümkün müdür?

Belirli bir terimi birden çok sayfada hedeflemek, SEO için potansiyel olarak felaket sonuçları olan “anahtar kelime yamyamlaştırmasına ” neden olabilir.

Aynı anahtar kelime için birden fazla sayfa sıralaması olduğunda, aslında kendinizle yarışıyorsunuz demektir.

Anahtar kelime cannibalization web sitenizde var olup olmadığını belirlemek ve varsa hemen çözmek oldukça önemlidir.

8. İçerik denetimi (content audit)

Her içeriği özel olarak denetleyerek SEO stratejilerinizi belirleyebilirsiniz. İçerik oluşturucuların çoğu mevcut içeriklerini denetlemeyi unutup yeni içerik oluşturmaya odaklanabilmektedir. Bunun sonucunda doğru kurgulanmış On-Page SEO’dan bahsetmek doğru olmayacaktır.

Mevcut içerik SEO stratejisi oluşturmak için:

  • Mevcut içeriğinizin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını değerlendirin,
  • İçeriğinizdeki bilgilerin hala doğru olup olmadığını veya eskimiş olup olmadığını belirleyin,
  • Hangi içerik türlerinin sizin için işe yaradığını belirleyin,
  • İçerik denetimleri büyük ölçüde SEO stratejisi yardımcı olabilir ve düzenli olarak yapılmalıdır.

9. Görsel optimizasyon (image optimization)

Web sitenizde kullandığınız görselleri düzgün bir şekilde optimize etmek, değerli bir SEO varlığından en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır.

Görsel eklemek, web sayfalarınızı daha çekici hale getirmenin iyi bir yolu olduğu için ziyaretçileriniz olumlu olarak etkilenerek sitenizde işlem yapmaya veya bilgi almaya devam edecektir. Ancak tüm görseller SEO için eşitlenmezse web sitenizde hız sorunları yaşayarak sitede kalma süreleri düşebilir.

Görsel optimizasyonun birden fazla avantajı bulunmaktadır:

  • Ek sıralama fırsatı (Google Görsel Aramalar’da yer almak),
  • Daha iyi kullanıcı deneyimi,
  • Daha hızlı sayfa yükleme süreleri,

Kullanılacak görseller tasarımın da parçası olduğu için optimizasyonu sonradan düşünmek doğru bir tercih olmayabilir. Bu yüzden içeriğinizi destekleyen görselleri web tasarımına dahil ettiğinizden, açıklayıcı başlıklar ve alt metin kullandığınızdan emin olmanızda fayda var.

10. Kullanıcı etkileşimi (user engagement)

Web sitenizin On-Page SEO öğelerini geliştirmek sürdürülebilir bir SEO için ilk adımdır.

Devam eden SEO sürecinizde unutmamanız gereken, kullanıcıların hemen çıkma oranını azaltmaktan emin olmaktır. Bu süreçte kullanıcılar içeriğinizi görüntülemeye, etkileşime girmeye ve daha fazlası için geri gelmeye devam edecekler.

Sonuç olarak başarılı bir SEO’nun devamı için kullanıcı etkileşimini artıracak (site hızı, kullanıcı deneyimi ve içerik optimizasyonu gibi) yönlere odaklanmanızı tavsiye ederiz.