İçerik SEO nedir?
On-Page SEO’nun önemli bir unsuru olan İçerik SEO içerik oluşturma ve optimize etme ile ilgilidir. On-Page SEO, sayfa başlığını ve h1 başlığını optimize ederek başlar ve sayfada bulunan her şey içerikle ilgilidir.
İçerik SEO ile arama motorlarında potansiyel olarak üst sıralarda yer alabilir ve sitenize trafiğini çekebilirsiniz.
Bu yazıda içerik SEO’nun ne olduğunu ve içeriğinizi arama motorları ve en iyi uygulamaları kullanan kullanıcılar için nasıl optimize edeceğinize değineceğiz.
İçerik SEO ile genel hedefiniz, arama motorları tarafından anlaşılabilmesi için SEO dostu içerik yazmaktır, ancak aynı zamanda kullanıcı amacını karşılamak gerektiğini unutmamakta fayda var.
SEO içerikleri neler?
İçeriğinizi nasıl optimize edebileceğinize başlamadan önce, içeriğe göre ne demek istediğimizi görelim. İçeriğin metin, resimler, videolar, ses, infografikler gibi farklı formları olabilir. Genel olarak, farklı içerik türleri şunlardır:
Blog Yazıları – En yaygın kullanılan biçimdir. Metin, resim ve video kombinasyonu olabilir. Haberler, makaleler, listeler, nasıl yapılır başlıklı yazılar, basın bültenleri veya ilgili bir konuda genel bilgi olabilir.
Statik Sayfalar – Web sitenizin “Hakkımızda” gibi statik sayfalarında bulunan içerik.
Ürün sayfaları – Belirli ürünleri veya hizmetleri tanıtan sayfalar.
Açılış sayfaları – Özel olarak PPC kampanyalarında veya kullanıcıların web sitenizi ziyaret ettiklerinde gördükleri ilk sayfa olarak kullanılmak üzere tasarlanmış sayfalar.
İçeriğinizi SEO için optimize etme
İçerik biçiminden bağımsız olarak web sitenizde her yayınladığınızda SEO optimizasyonunu sağlamak için uygulayabileceğiniz bazı yönergeler vardır.
1. İçerik optimizasyonu anahtar kelime araştırmasıyla başlar
Arama kutusuna kullanıcılar tarafından hangi anahtar kelimelerin yazıldığını bilmek iki ana amaca hizmet edebilir:
- Kullanıcıları mutlu etmek için ne tür içerik oluşturacağınızı bileceksiniz.
- İçeriğinizi nasıl optimize edeceğinizi ve arama motorları tarafından fark edilme şansınızı nasıl artıracağınızı bileceksiniz. Uzun vadede bu, daha yüksek sıralama ve trafik anlamına gelir.
Anahtar kelime araştırmanızın sonucunda:
- Hedeflediğiniz ana anahtar kelimenin ne olduğuna karar verme.
- Ana anahtar kelimenizle ilişkili anahtar kelimeleri kümesi.
- Ana anahtar kelimenizle ilgili bir dizi anahtar kelime.
Tüm bunları İçerik SEO sürecinin bir parçası olarak kullanacağınız için hedeflediğiniz anahtar kelime URL’nize, sayfa başlığınıza ve h1 başlığınıza eklenmelidir. İlişkili anahtar kelimeleri alt başlıklarınıza dahil edilebilir.
Anahtar kelime araştırmasının nasıl yapıldığını öğrenmek için tıklayın.
2. İçeriğinizin ana başlığında, başlığında ve gövdesinde anahtar kelimeler kullanın
Ana başlığınızda ana anahtar kelimenizi kullanın. Ana anahtar kelimenizin başlığınızda ve h1 başlığınızda görünmesi gerektiği gibi, aynı derecede önemli olan ilk birkaç paragrafta anahtar kelimenizden bir veya iki kez bahsetmeniz gerekmektedir.
Sayfanın en önemli içeriğinin sayfanın üst kısmında (fold) bulunan içerik olduğunu belirten bir kural vardır, bu nedenle bu içerik içinde arama motoru botlarına geri kalan içeriğin başlıkla ilgili olduğu hakkında daha fazla ipucu verdiğinizden emin olun.
Alt başlıklar için alakalı anahtar kelimeler kullanın
Belirli bir anahtar kelimeyi hedeflerken bunu sürekli tekrarlamaktansa aynı zamanda içeriğinizde bu anahtar kelimenin varyasyonlarını kullanırsınız. Bunu yapmanın harika bir yolu, ana anahtar kelimenizle ilişkili anahtar kelimeler bulmak ve alt başlıklarınızda bunları kullanmaktır.
Ana anahtar kelimenizi Google arama kutusuna yazmaya başlayın ve farklı önerileri not edin. Bunlar, alt başlıklarınızı ve içeriğinizi dahil etmek için harika anahtar kelimelerdir. Alakalı anahtar kelimeleri bulmanın bir başka yolu, Google’da ana anahtar kelimeyi aramak ve “Benzer Aramalar & Kullanıcılar Bunu da Arattı” bölümünü incelemektir
3. Metin olmayan içeriğinizi geliştirmek için her zaman metin kullanın
Arama motorları metin içeriğini diğer tüm içerik türlerinden daha iyi anlayabilir, bu nedenle başka içerik türlerini tanıtsanız bile sayfanızda metin içeriği bulundurarak hayatlarını kolaylaştırın. Örneğin, bir konuyla ilgili güzel bir infografik oluşturduğunuzu ve bunu blogunuzda yayınlamak istediğinizi varsayalım. Sadece infografikleri eklemeyin, sayfada infografiklerin ne hakkında olduğunu açıklayan metin içeriğini girdiğinizden emin olmaya çalışın. Görüntü, video veya ses yayınlarken de aynı işlemi uygulayabilirsiniz.
4. Kullanıcıların aradıklarını bulmalarını netleştirin
Web sitenizde herhangi bir içerik yayınlamadan önce kullanıcının amacını anlamanız gerekir. Başka bir deyişle, kullanıcıların belirli bir arama sorgusu için ne tür içerik görmek istediklerini bilmenizde fayda var. Bunu yapmanın en kolay yolu Google’dan yararlanmaktır. Çünkü Google kullanıcıların farklı aramalar için neleri sevdiklerini anlamada zaten çok iyi bir iş çıkarıyor.
5. Uzun form içeriği yazın
Uzun form içeriğinin arama ve sosyal medya ağlarında daha iyi performans gösterdiğini gösteren bir dizi çalışma vardır. Her ne kadar doğru olsa da bir kelime sınırına ulaşmak için binlerce kelime yazmanız gerektiği anlamına gelmez.
İçeriğin kalitesi her zaman miktardan daha önemlidir. Yazdıklarınız iyiyse, paylaşımları ve bağlantıları çekiyorsa, daha uzun olan başka yayınlar olsa bile Google’da üst sırada olabilirsiniz.
Uzun form içeriğini optimize etme
Uzun formlu makaleleri optimize etmek için güzel bir ipucu, kullanıcıların içerikte gezinmesine yardımcı olmak için yayının en üstünde bir içindekiler tablosu kullanmaktır. Gezinmeyi kolaylaştırmanın yanı sıra, Google arama sonuçlarında snippet’inizle site bağlantılarının görünme şansınızı da artırırsınız.
6. Web sitenizdeki diğer ilgili içeriğe dahili bağlantılar ekleyin
İçerik SEO’nun bir başka unsuru da iç (dahili) bağlantıdır. İçeriğiniz dahilinde kullanıcıların belirli bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmesine ve arama motorlarının web sitenizden daha fazla sayfayı dizine eklemesine yardımcı olmak için web sitenizin diğer sayfalarına bağlantı verin.
Dahili bağlantılar, içerik alaka düzeyi olarak adlandırılarak Google’ın içeriği anlamını daha iyi anlamasına yardımcı olan bir sinyal oluşturur. Dahili bağlantılar eklerken, tarayıcıların bağlantılı sayfanın ne hakkında olduğu hakkında iyi bir fikir edinebilmeleri için anlamlı bağlantı metni kullanın.
7. Diğer yüksek kaliteli web sitelerine harici bağlantılar ekleyin
Kendi makalelerinize bağlantı vermenin yanı sıra, aşağıdakileri sağlayarak diğer yüksek kaliteli web sitelerine veya kaynaklara bağlantı vermek iyi bir uygulamadır:
- Kullanıcıların bir konu hakkında daha fazla bilgiye erişmesine yardımcı olacaktır.
- Bağlantı vereceğiniz web sitesine güveniyorsunuz demektir.
Harici bağlantılarla aşırıya kaçmayın, ancak mantıklı olduğunda bağlantı verin.
8. Okumayı kolaylaştırın
İçeriğinizin okunmasını kolaylaştırın. Sayfaya metin eklemenin yanında, aynı zamanda okumayı kolaylaştırmak için biçimlendirme stilleri uygulayın.
- Kısa paragraflar kullanın.
- İçeriğin önemli kısımlarını vurgulamak için kalın ve italik yazı kullanın.
- Adımları özetlemek için listeleri kullanın.
- Kısa cümleler kullanın.
- Tüm cihazlarda okunması kolay (ve yeterince büyük) bir yazı tipi kullanın.
- Paragraflarınız arasında yeterli beyaz boşluk ekleyin.
9. Metin olmayan öğeleri optimize edin
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, içeriğin birçok formu olabilir. İçeriğinize metin olmayan öğeler eklerken, bunun optimize edildiğinden emin olun. Eklenen içeriklerden en yaygın olanı resimleri dahil ederken:
- Kolay bir dosya adınız olsun (345afg.jpg değil, main-keyword.jpg).
- Uygun bir alt metniniz olsun (ALT Text).
- Görüntünün neyle ilgili olduğunu açıklamak için görüntünün altına bir alt metin ekleyin.