Web sitenizi SEO için hazır hale getirmek istiyorsunuz, ancak teknik çalışanlarla iletişim kurmakta sorun mu yaşıyorsunuz?
Bu yazımızda dijital pazarlamacılarla daha doğru iletişim kurmanız ve web sitenizi nasıl optimize edeceklerini daha kolay anlamanıza yardımcı olmak için en önemli 40 arama motoru optimizasyonu (SEO) teriminin bir listesini derledik.
Bilmeniz Gereken 40 SEO Terimi
0-9
301 Redirect – Bir web sayfasını ziyaretçiyi başka bir sayfaya yönlendirmenin bir yoludur. Bir sayfanın web adresini her değiştirdiğinizde, eski adresin yenisini işaret etmesi için 301 yönlendirmesi uygulayın. Bu, eski adrese bağlanan veya yer imi ekleyen kişilerin otomatik olarak yeni adrese ulaşmasını ve arama motorlarının dizinlerini güncelleyebilmelerini sağlar.
A
ALT Text/Tag – Sitenizin HTML’indeki bir resmin açıklamasıdır. Arama motorları yalnızca görüntülerin ALT metnini okur, görüntülerin kendisini okumaz. Mümkün olduğunca görüntülere ALT metni ekleyin.
Anchor Text – Bir web sayfasına olan bağlantının gerçek metnidir. Çoğu web sitesinde, bu metin genellikle koyu mavi ve altı çizili veya geçmişte bağlantıyı ziyaret ettiyseniz mor renktedir. Bağlantı metni arama motorlarının hedef sayfanın ne hakkında olduğunu anlamalarına yardımcı olur ve tıkladığınızda ne göreceğinizi açıklar.
B
Blog – Web sitenizin düzenli olarak içerik yayınlamanız gereken bir bölümüdür (ör. endüstri/şirket konuları hakkında yorum, etkinlik açıklamaları, fotoğraflar, videolar vb.). Web sitenizdeki her blog yazısı, bir arama motorunun gördüğü yeni bir sayfadır ve bu nedenle çevrimiçi olarak bulunabilmek için yeni bir fırsattır. Blogunuzu kendi alan adınızda tuttuğunuzdan emin olun.
Bookmark – Web tarayıcınızda veya bilgisayarınızda daha sonra başvurmak üzere kaydedilen bir web sitesine bağlantıdır. Sosyal yer imi siteleri, kullanıcıların istedikleri web sitelerini birbirleriyle paylaşmalarını sağlar. Sosyal yer imi sitelerinde sitenize bağlantılar olması, tarayıcıların web sitenizin içeriğinin insanlar için ilginç olduğunu gösteren bir işarettir.
C
Canonical URL – Standart URL kullanıcının bir parça bilgi bulabileceği en iyi adrestir. Bazen aynı sayfa içeriğine birden fazla adresten erişilebilecek bir durum olabilir. Standart URL’yi belirtmek, arama motorlarının bir içerik parçası için hangi adresin en iyi olduğunu anlamalarına yardımcı olur.
Conversion Form – Site ziyaretçiniz hakkında bilgi topladığınız formdur. Dönüşüm formları trafiği potansiyel müşterilere dönüştürür. İletişim bilgilerini toplamak olası satışları takip etmenize yardımcı olur.
CSS (Cascading Style Sheets) – Kodunuzun, sitenizin farklı öğelerinin nasıl göründüğünü tanımlayan kısmıdır (örnekler: başlıklar, bağlantılar).
D
Directory – İnsanlar ve telefon numaraları için kullanılan dizinler gibi web siteleri için de dizinler vardır. Sitenizi bir dizine göndermek size gelen bir bağlantıdan daha fazlasını sunar; insanların sizi bulmasına yardımcı olur. En popüler web dizinleri Yahoo! Directory ve Dmoz.
Domain – Sitenizin ana web adresidir (örnek: www.yoursite.com). Alan adınızın sahipliğini birkaç yıl boyunca yenilemek önemlidir. Arama motoru sıralamaları, bağlılık gösterdiğinden daha uzun kayıtlara sahip web sitelerini tercih eder.
F
The Fold – “Fold”, web sitenizde sayfanın bir kullanıcının monitörü veya tarayıcı penceresinin altından kesildiği noktadır. Ekranın altındaki herhangi bir şeye kaydırılabilir, ancak hemen görülmez. Arama motorları, yeni ziyaretçiler tarafından hemen görüleceği için ekranın üst kısmındaki içeriğe biraz öncelik verir. Ekranın üst kısmında çok fazla reklam olması da olumsuz bir sorun olarak görülebilir.
H
Headings – Web sitenizdeki H1 veya H2 gibi bir başlık etiketinin içine yerleştirilen metinleri ifade eder. Bu metinler genellikle sayfadaki diğer metinlerden daha büyük ve daha güçlü bir yazı tipiyle sunulur.
HTML – Web sitenizin sahip olduğu kod kısmıdır. Arama motorlarının sitenizi kolayca ve sıkça okuması için HTML’inizi olabildiğince temiz tutun. HTML’iniz yerine CSS’inize mümkün olduğunca mizanpaj ile ilgili kod yazın.
I
Inbound (Gelen) Link – Bir siteden diğerine oluşturulan bağlantıdır. Başka bir siteden gelen bir bağlantı, özellikle o sitenin yüksek bir PageRank değerine sahip olması durumunda SEO’nuzu geliştirecektir.
Internal (Dahili) Link – Aynı web sitesinde bir sayfadan diğerine verilen bağlantıdır. Örneğin ana sayfanızdan ürün sayfanıza verilen bağlantı gibi.
Indexed Pages – Web sitenizin arama motorları tarafından depolanan sayfalarıdır.
J
Javascript – Web sitesi yöneticilerinin, kullanıcılar göz attıklarında web sitelerinin içeriğine çeşitli efektler veya değişiklikler uygulamalarına izin veren bir komut dosyası dilidir. Arama motorları genellikle Javascript içindeki içeriği okumakta zorlanırlar, ancak zamanla daha iyi hale gelirler.
K
Keyword (Anahtar kelime) – Kullanıcının aramaya girdiği kelimedir. Her web sayfası, belirli anahtar kelimeleri arayan ziyaretçilerin hedefi ile optimize edilmelidir.
L
Link Building – Geliştirilmiş arama motoru sıralaması için web sitenize daha fazla gelen bağlantılar alma işlemi ve sürecidir.
Long Tail Anahtar Kelime – Genellikle sıralı olarak iki veya daha fazla kelime içeren, nadir veya nadiren aranan bir anahtar kelimedir. Küçük işletmeler arama sıralamalarında görünürlüklerini artırmak için long-tail anahtar belirmelerden faydalanabilir. ‘Yazılım’ gibi yaygın anahtar kelimeler daha rekabetçidir ve aramalarda üst sıralarda yer almak çok zordur.
M
Metadata – Arama motorlarına web sitenizin ne hakkında olduğunu söyleyen verilerdir.
Meta Description – Bir sayfanın içeriğinin 160’dan az karakter ile neden ziyaret edilmesi isteneceğinin kısa bir açıklamasıdır. Genellikle sayfa başlığının altındaki arama motoru sonuç sayfalarında sayfadaki içeriğin bir örneği olarak görüntülenir.
Meta Keywords – Daha önce bir web sayfasının ne hakkında olduğunu belirlemek için 90’lar ve 00’ların başında arama motorları tarafından kullanılan meta anahtar kelimeler etiketi artık büyük arama motorları tarafından kullanılmamaktadır.
mozRank – SEOmoz tarafından 0 – 10.0 arasında web sitesindeki belirli bir sayfaya işaret eden gelen bağlantıların sayısı ve kalitesinin sağladığı logaritmik sıralamadır. 10.0, internetteki en iyi bağlantı sayfasıdır. 0’ın tanınmış gelen bağlantısı yoktur.
N
Nofollow – Bir sitedeki sayfanın veya bağlantının arama motorları tarafından okunmaması için kullanılan etikettir. Web sitenizdeki dahili sayfalara bağlantı oluştururken nofollow kullanmayın. Arama motoru tarafından okunmasını istemediğiniz harici sayfalara bağlantı oluştururken kullanabilirsiniz.
P
Page Title – Web sayfanıza verdiğiniz ve tarayıcı pencerenizin üst kısmında görünen sayfa başlığıdır. Sayfa başlıkları işletmenizle alakalı anahtar kelimeler içermelidir.
PageRank – Google tarafından atanan ve genel SEO’nuzun ne kadar iyi olduğunu belirten 0-10 arası bir sayıyı işaret eder. Teknik olarak ‘Toolbar PageRank’ olarak bilinir.
Panda – Kullanıcılar tarafından fazla değer üretmeden çok sayıda anahtar kelime sıralaması talep etmek amacıyla büyük miktarlarda vasat içerik oluşturan kullanıcıları cesaretlendirmeyi amaçlayan arama motoru sıralama algoritması için Google tarafından yayınlanan bir dizi güncellemeyi ifade eder.
PPC (Tıklama Başına Ödeme) – Bir reklamverenin bir reklamı çevrimiçi reklam alanına yerleştirdiği ve bir ziyaretçinin reklamını her tıkladığında reklamverenin ödeme yaptığı reklamcılık yöntemidir. Google Ads bunun klasik örneğidir.
R
Ranking Factor – Bir arama motorunun, bir sayfaya gelen bağlantıların sayısı veya o sayfadaki başlık etiketinin içeriği gibi belirli bir sayfanın nerede sıralanacağını nasıl belirlediğinin bir öğesidir.
Referrer String – Yönlendiren Dize – Bir kullanıcının tarayıcısı tarafından web’de sayfa sayfa dolaştıklarında gönderilen bir bilgi parçasıdır. Web yöneticilerinin, kullanıcıların web sitelerini nasıl bulduğunu anlamalarına yardımcı olan, daha önce nereden geldikleri hakkında bilgiler içerir.
RSS Feed – RSS ‘really simple syndication’, bir web kaynağından yeni içerikle ilgili güncellemeler almanın abonelik tabanlı bir yoludur. Yeni içerik yayınladığınızda takipçilerinizin güncel kalmasına yardımcı olmak için web siteniz veya blogunuz için bir RSS feed’i oluşturabilirsiniz.
S
SERP (Arama Motoru Sıralama Sayfası) – Bir arama motorunda bir sorgu çalıştırdıktan sonra size gönderilen sayfadır. Genellikle 10 üzerinde sonuç vardır, ancak bu sorguya ve arama motoruna bağlı olarak değişebilir.
Sitemap – Bir arama motorunun bu web sitesini dizine eklemesini kolaylaştırmak için bir web yöneticisi veya bir web sitesindeki tüm sayfaların haritasını sağlayan bir yazılım parçası tarafından oluşturulan özel bir belgedir.
Sosyal Medya – Bireyler tarafından oluşturulan ve kişiler arasında paylaşılan çevrimiçi medyadır. Facebook, YouTube, LinkedIn ve Twitter popüler sosyal medya ağlarıdır. Birçok sosyal medya ağından bağlantılar artık aramalarda görünüyor. Sitenize sosyal medya bağlantılarınızın eklenmesi oldukça önemlidir.
Spider – İnternette dolaşan ve web siteleri hakkında bilgi toplayan bir bilgisayar programıdır.
T
Trafik – Sitenize gelen ziyaretçilerdir.
Title – Web sitenizdeki, sayfanın başlık bölümünün içindeki <title> HTML etiketi içine alınmış başlıktır. Arama motoru sonuçlarında ve o sayfadayken kullanıcının web tarayıcısının üstünde görünür.
Trafik Sıralaması – Sitenizin, internetteki diğer tüm sitelere kıyasla ne kadar trafik aldığına göre sıralaması sonucudur. Alexa‘daki trafik sıralamanızı kontrol edebilirsiniz.
U
URL – Sitenizdeki bir sayfanın web adresidir (örnek: www.yoursite.com/iletisim).